Ga naar de hoofdinhoud

Press

Klimaatworkshops voor jongeren in klasverband zijn groot succes

Top

Klimaatworkshops voor jongeren in klasverband zijn groot succes

Op het einde van dit schooljaar zullen zowat 5.400 leerlingen uit de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs aan de Climate School-workshops hebben deelgenomen. GoodPlanet, een vzw die gespecialiseerd is in educatie op het vlak van duurzame ontwikkeling, organiseert en animeert deze klimaatworkshops gratis in de scholen, in partnership met verzekeraar AXA.  

Meer dan 11.000 jongeren sensibiliseren

Gestart in schooljaar 2021-2022 als pilootproject in scholen van de grootsteden Brussel, Luik en Antwerpen, werden de workshops in schooljaar 2022-2023 ook uitgerold in centrumsteden en gemeenten over heel België. Volgend schooljaar zullen er nog minstens 270 workshops gratis worden aangeboden aan scholen en dus 6.000 extra leerlingen vormen. Dat brengt het voorlopig totaal op ten minste 515 workshops en ca. 11.330 jongeren die de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering zullen begrijpen. Maar die zich vooral ook klimaatbewust zullen inzetten in hun directe omgeving.

Ludiek-educatief project

De animatoren van GoodPlanet Belgium brengen de klimaatworkshops alvast op een ludiek-dynamische manier op basis van wetenschappelijke elementen.

“We delen met jongeren tussen 14 en 18 jaar een complete en onderbouwde visie die hen de klimaatverandering en -problematiek beter doet begrijpen. Maar even belangrijk betrekken en sensibiliseren we hen op een speelse manier, door hen vertrouwd te maken met het onderwerp en inzichten te verschaffen over de impact ervan. Waardoor ze zich ook bewuster engageren voor mogelijke oplossingen, zowel individueel als collectief”

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium

Vragende partij

De klimaatworkshops komen voor jongeren op een welgekomen en dankbaar moment. Zij maken zich immers grote zorgen over de klimaatproblemen die directe impact hebben op hun toekomst en die sommigen onder hen angstig maakt. Wereldwijd onderzoek bij 10.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar in 10 landen (Caroline Hickman, The Lancet, 2021) leert inderdaad dat 45% van hen aan klimaatangst lijdt en dat 75% de toekomst als schrikwekkend ervaart.

Maar de klimaatproblematiek is ook complex, en soms moeilijk te vatten. Er bestaan geen handboeken over. Ook voor leerkrachten is het niet altijd evident om de juiste tools of wetenschappelijke kennis te hebben om in dialoog te gaan en het debat te openen. Ook zij waren dus vragende partij voor didactische ondersteuning en een geanimeerde workshop die een complete ronde maakt door de problematiek. “Je ziet de interesse van de leerlingen voor de klimaatproblematiek enorm groeien na de workshops”, luidt het bij vele leerkrachten. Na de workshop krijgen de leerkrachten ook de nodige inspiratie om met de klas of school actie te ondernemen en ze behouden een bevoorrechte toegang tot het platform met 50 educatieve video’s over het onderwerp. De leerlingen kunnen ook na de workshops nog individueel het e-platform consulteren waarmee ze nieuwe video’s kunnen ontdekken om verder te gaan. Een aantal deelnemende scholen vraagt trouwens nu al om terug gecontacteerd te worden voor de workshops van schooljaar 2023-2024.

Een boeiende live sessie

De klimaatworkshops zijn helemaal op maat van 14- tot 18-jarigen. Ze bestaan uit twee doorlopende lesuren. Het is een mix van deelmomenten, interacties, leuke oefeningen, en didactische video’s. Daarin worden kernbegrippen uitgelegd, zoals de geschiedenis van de aarde, het grote klimaatsysteem, de teloorgang van de biodiversiteit, en interviews met wetenschappers en experts. De leerlingen staan stil bij de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering en hoe deze onderling met elkaar zijn verbonden. Ze ontdekken samen de systemische verbanden van het complexe probleem. De leerlingen denken tenslotte samen na over oplossingen om klimaatveranderingen te beperken, zoals het reduceren van hun eigen ecologische voetafdruk en dat van hun school.

Ook AXA wil mee de jeugd inspireren

Waarom engageert een verzekeraar als AXA zich nu in deze workshops die gratis worden aangeboden aan de scholen? “Wij willen een pioniersrol spelen in de preventie van klimaatrisico’s. Preventie en vorming zit sowieso in het DNA van AXA, en de klimaatverandering reveleerde zich het voorbije decennium als een van de grootste verzekeringsrisico's. Dat maakten de dramatische overstromingen in de zomer van 2021 in de Vesdervallei, maar ook in Brussel en Vlaanderen nog eens pijnlijk duidelijk”, zegt Etienne Bouas-Laurent, CEO AXA Belgium. AXA Belgium besliste toen meteen om vanaf september 2021 al haar werknemers om te scholen tot klimaatambassadeurs. De zowat 3.000 medewerkers werden daarom al opgeleid via een online Climate School-opleiding die speciaal voor hen werd ontwikkeld.

Maar AXA wilde ook ‘publiek’ gaan en vooral jongeren inspireren met een vorming die bijdraagt tot bewustzijn, begrip en actie. Daarom ging AXA in zee met GoodPlanet dat een 25-jarige expertise heeft op het vlak van educatie in duurzame ontwikkeling. AXA vroeg hen een pedagogisch verantwoorde workshop te ontwikkelen die speciaal aangepast is voor 14- tot 18-jarigen, en ook om handige tools aan te reiken die leerkrachten kunnen inspireren. Het initiatief wordt alvast mee ondersteund door Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat.

Bekijk ook de inspirerende getuigenissen van leerlingen en klimaatcoaches.

In het kader van een reportage kunnen geïnteresseerde media een Climate School Workshop bijwonen, in Vlaanderen, Brussel of Wallonië, zowel in 2023 als in 2024. Contacteer press@axa.be voor meer info

Contactpersonen pers

Over GoodPlanet
Goodplanet Belgium vzw inspireert jong en oud en moedigt alle generaties aan om duurzaam te leven. Voor een gezonde planeet voor iedereen, vandaag en in de toekomst. Dankzij onze projecten, onze campagnes en onze evenementen, verspreiden we onze kennis en leggen we de basis voor verandering. Voor GoodPlanet speelt educatie een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere samenleving. Daarom focussen we al meer dan 25 jaar op kinderen en jongeren. Zo is GoodPlanet een bevoorrechte partner geworden van instellingen en ondernemingen die actief een geëngageerde maatschappelijke rol willen vervullen. Ieder jaar inspireren en motiveren onze 100 werknemers en onze tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen in heel België. Info: GoodPlanet.

Over AXA
AXA Belgium, dat zijn ongeveer 3200 makelaars en 3000 medewerkers die hun expertise ten dienste stellen van 3 miljoen klanten om flexibele verzekeringsproducten aan te bieden die aangepast zijn aan hun reële behoeften. Als verzekeraar is AXA Belgium ook een cruciale speler op het vlak van preventie. Bescherming zit in haar DNA, wat iedere dag opnieuw blijkt uit de omvangrijke investeringen in het onderzoek naar en de sensibilisering voor risico's. Info: https://axa.be 

DEEL DIT ARTIKEL