Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Pickpockets te slim af zijn

Top

| 5 min lezen.

Pickpockets te slim af zijn

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

Waakzaam zijn is dé boodschap … Eén seconde van onoplettendheid kan al genoeg zijn. Volg onze gids om terug huiswaarts te keren met AL uw persoonlijke bezittingen.

U bent op een toeristische plaats? Voelsprieten uitsteken!

Barcelona? Rome en de Trevi-fontein? Parijs en de Eiffeltoren? Madrid? Leuk, maar deze - zeer toeristische - steden behoren tot de favoriete top 10 van pickpockets. Maak het hen moeilijk met volgende trucjes:

  • Houd uw (gesloten!) rugzak of handtas op uw buik als u het openbaar vervoer neemt, zeker aan stopplaatsen want daar kan de zakenroller snel ontsnappen. Extra opletten ook wanneer u relaxed naar een straatmuzikant staat te kijken of een drukke markt bezoekt.
  • Terrasje doen? Leg uw smartphone niet op de tafel (steek hem in uw handtas of broekzak) en zet uw handtas niet nonchalant ‘ergens’ naast uw stoel (draai de riem rond de stoelleuning of rond uw been).
  • Gooi vooroordelen overboord. Pickpockets zien er niet persé sjofel uit en zijn niet altijd uit de kluiten gewassen mannen. Ook sommige jongeren of kinderen, vrouwen of volwassenen in maatpak zijn goochelaars bij het plunderen van uw zakken.

Bewaar niet al uw geld op dezelfde plaats

… maar verdeel het over verschillende plaatsen. Laat een deel in de vakantiewoning die u huurt of in uw hotelkamer (wel uit het zicht want u wilt toch niet dat het kamermeisje even door uw privézaken gaat), en neem enkel het noodzakelijke mee als u op stap gaat.

Bewaar niet alles in uw portefeuille. Geheime (geld-)riemen, de binnenkant van uw schoenen of etuis om onder uw T-shirt te dragen zijn stuk voor stuk goede ideeën om uw geld, bankkaarten, identiteitspapieren, enzovoort te verstoppen.

Neem geen risico’s op het strand

Na vijf minuten in het water gaat u terug naar uw plaatsje en uw zonnebril of uw telefoon is verdwenen? Om dergelijke onaangename verrassingen te vermijden, moet u ervoor zorgen dat er altijd iemand bij uw spullen blijft.

Wilt u toch genieten van een duik met het hele gezin? Voorzie dan waterdichte etuis. Zo kunt u uw persoonlijke bezittingen altijd bij u houden, zelfs in het water. Of knoop een gesprek aan met ‘de buren’. Hebt u daar een goed gevoel bij, dan kunt u aan hen vragen even op uw spullen te letten.

Maak kopieën van uw belangrijke papieren

Kopieer of scan, vóór uw vertrek, uw belangrijke papieren (denk aan paspoorten, rijbewijs, …). Stuur de gescande bestanden naar uw eigen mailbox en geef de papieren kopies aan een kennis of familielid.

Denk er ook aan de gegevens van uw bijstandsverlener op zak te hebben zodat u weet waar u terecht kan bij diefstal of verlies van deze documenten.

Bied geen weerstand bij agressie

Aangezien u uw geld op verschillende plaatsen bewaart, zal de dief maar een magere buit binnenhalen. Stribbel niet tegen, uw leven is veel meer waard dan wat geld of zelfs een peperdure smartphone.

Wat te doen als u in het buitenland ten prooi valt aan gauwdieven?

  • Belangrijkste ‘to do’: blokkeer zo snel mogelijk uw bank-, en kredietkaarten.
  • Regel zo snel mogelijk uw terugkeer naar België. Niet dat u meteen uw vakantie moet stopzetten maar zorg er - tijdig - voor dat u over de nodige papieren beschikt (zeker als u met het vliegtuig teruggaat).

V van vakantie maar ook van verzekeringen

U gaat op vakantie, in België of naar het buitenland en u vraagt zich af of u wel goed verzekerd bent? Tegen pickpockets, een ongeval, diefstal in uw hotelkamer, …? Er is immers meer dan één verzekering die nuttig kan zijn voor, tijdens en na uw vakantie.

  • Een ongeval, pech, een lekke band, … onderweg of op uw vakantiebestemming? En wat als u een vervangwagen nodig hebt of u uw vakantie moet stopzetten na een dringend ziekenhuisbezoek?
    Hebt u een bijstandsverzekering?

  • U bent 2 weken van huis en uw ‘home sweet home’ blijft eenzaam maar vooral onbewaakt achter? Of u krijgt een inbreker op bezoek in uw vakantiehuisje?
    Hebt u een diefstalverzekering?

  • Voor u geen zon, zee en strand tijdens uw vakantie maar stevige wandel- of fietstochten? Maar wat als u zwaar ten val komt en dit een ernstige nasleep heeft?
    Hebt u een ongevallenverzekering privéleven?

  • U boekte online een prachtige hotelkamer maar bij aankomst blijkt deze helemaal niet zo fantastisch te zijn? Wat kunt u doen?
    Hebt u een rechtsbijstandverzekering?

Gelukkig hoeft u dit niet allemaal alleen uit te zoeken. Maak een afspraak met uw makelaar voor een laatste check-up voor u op vakantie vertrekt. En bekijk samen hoe hij u kan helpen.

Prettige vakantie!

DEEL DIT ARTIKEL