Koning auto werd door de wereldwijde pandemie niet van zijn troon gestoten maar kreeg toch een stevige revolutie te verwerken. Het thuiswerk en de opkomst van elektrische alternatieven heeft ons rijgedrag namelijk een heuse make-over gegeven. De meesten onder ons hebben echt de schaar in hun kilometers gezet, en dat valt op.
De tevreden thuiswerker?
Telewerken is de laatste tijd populair. 62% van de werknemers vindt het prettig omdat het een beter evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk maakt, terwijl werkgevers het prijzen vanwege het positieve effect op de productiviteit.En ook al is het niet voor iedereen geschikt wegens plaatsgebrek of persoonlijke smaak, het is duidelijk dat telewerken een vast onderdeel van onze samenleving is geworden.
Lesje geleerd en vertrouwensbanden opgebouwd; heel wat bedrijven maakten van thuiswerken de nieuwe norm en een aantrekkelijke of doorslaggevende factor voor jonge sollicitanten. Meestal wel in een hybride vorm waardoor collega’s het thuiswerk en werk op kantoor efficiënt kunnen combineren.
Heeft dit een impact op ons rijgedrag?
Jazeker! De file voor de badkamerdeur hebben we weer ingeruild voor die op de snelweg en onze auto’s zijn terug van een welverdiende vakantie. Maar toch is er een duidelijke verschuiving. Omdat het thuis- of hybride werken nu op veel plaatsen de norm is, rijden we nog altijd een pak minder kilometers.
Elk mogelijk fietswegeltje ontdekt
Tijdens de lockdown werden we verplicht om in ons kot blijven en gingen we op zoek naar gezonde alternatieven om de tijd door te brengen. Fietsen werd plots razend populair en de verkoop van (e-)fietsen schoot de hoogte in. Zo ontdekten we leuke fietsroutes én zorgden we voor ons mentaal welzijn want (buiten) bewegen boost je gelukshormonen!
Heeft dit impact op ons rijgedrag?
Absoluut. We kunnen nog niet voorspellen wat de evolutie op lange termijn zal zijn, maar de fietsen behouden ook na de lockdowns hun populariteit. Veel werknemers laten bijvoorbeeld hun auto aan de kant staan en kiezen voor de fiets. Zelfs de grotere pendelafstanden zijn dankzij de e-bikes immers een stuk minder intimiderend geworden.
Lokale overheden en bedrijven moedigen deze evolutie aan. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in fietssnelwegen en betere fietspaden en sommige werkgevers belonen hun fietsende medewerkers met een fietsvergoeding.
Samen naar een groenere toekomst
De coronacrisis deed ons niet alleen stilstaan bij ons rijgedrag, maar ook bij onze gezondheid en het milieu. We bewegen meer, gaan al eens te voet of met de fiets koffiekoeken halen op zondag en sommigen onder ons kiezen zelfs bewust voor duurzame mobiliteit. De elektrische auto’s en fietsen zijn immers niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.
De tijdelijke afname van het aantal auto’s op de weg, vliegtuigen in de lucht en actieve fabrieken had helaas geen blijvende impact op de klimaatopwarming. Maar de crisis heeft ons wel geïnspireerd om het milieu ernstiger te nemen en ons meer op duurzame mobiliteit te richten.
Sommige bedrijven investeren in bewustmakings- en preventiecampagnes voor een veiligere en duurzamere mobiliteit. Klanten die minder kilometers afleggen of kiezen voor milieuvriendelijker vervoer, zoals fietsen of elektrische auto's, worden beloond.
Herbekijk je autoverzekering
Heeft jouw rijgedrag ook een make-over gekregen? Misschien is het dan tijd om je autoverzekering te herbekijken. Wanneer je plots veel minder kilometers rijdt, kan je beter een verzekering afsluiten die daar rekening mee houdt. Nog niet helemaal overtuigd? Gebruik onze gratis simulator om te kijken of je te veel betaalt of vraag advies bij een van onze makelaars.