Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Hoe leid je een team tijdens de coronacrisis?

Top

Hoe leid je een team tijdens de coronacrisis?

Je nieuwe bedrijf is goed van start gegaan en je hebt je eerste medewerkers aangenomen? Proficiat! De coronacrisis en de steeds veranderende regels maken het echter niet gemakkelijk om een team te leiden. Hoe ga je om met je nieuwe rol als manager in deze onzekere tijd? Wij geven een aantal tips.

Omgaan met een nieuwe en stressvolle situatie

De coronacrisis brengt voor veel bedrijven financiële zorgen met zich mee, maar ook de emotionele impact mag niet onderschat worden. Veel werknemers ervaren stress. Ze moeten een nieuwe balans vinden tussen thuiswerken en het gezinsleven. Sommigen voelen zich geïsoleerd en missen hun dagelijkse gewoontes. Tel daar nog de onzekerheid over de toekomst bij op en dat alles heeft voor velen een negatieve impact op hun welzijn.

En ook voor jou is er extra stress. Zorgen dat je als bedrijf voldoet aan de regels van de overheid met betrekking tot telewerken en alle voorzorgsmaatregelen kost immers veel tijd. Tijd die je nu niet in je eigen bedrijf kan steken.

Gelukkig zijn er steeds meer handleidingen beschikbaar die je helpen om de maatregelen in de praktijk toe te passen of om eventueel om hulp en/of ondersteuning te vragen.

Investeer in een goede sfeer

Zelfs als je maar weinig medewerkers hebt, is het belangrijk regelmatig contact te onderhouden. Een aantal manieren waarop je dit kunt doen:

  • Organiseer digitale teambijeenkomsten. Idealiter zet iedereen zijn/haar camera aan. Zo zie je het direct wanneer iemand zijn lichaamstaal verandert, behoud je een teamgevoel en voeg je een sociaal aspect toe aan de dag.
  • Plan meetings met individuele werknemers - face to face of digitaal - en pak daarin specifieke uitdagingen aan. Zorg dat je deze meetings op voorhand plant en dat er een duidelijke agenda is, op deze manier kunnen jij en je werknemer er rustig voor gaan zitten.
  • Houd rekening met de specifieke uitdagingen van je team. Zijn er medewerkers met kinderen? Probeer dan zo efficiënt mogelijk te werken. Dit kleine gebaar zal zeer gewaardeerd worden, zonder dat de doelstellingen van je start-up in gevaar komen.
  • Voorzie regelmatig een moment voor feedback. Op deze manier blijven je medewerkers ook voor de lange termijn gemotiveerd.

Zet samen de schouders eronder

Jij staat aan het hoofd van je start-up, maar dat betekent niet dat je medewerkers niet achter je staan. Het is voor hen net zo belangrijk dat je project slaagt. Jullie kunnen op verschillende manieren samen de schouders eronder zetten:

  • Vraag hun hulp bij het oplossen van eventuele problemen. Op deze manier voelen ze zich meer betrokken en geef je hen het gevoel terug controle te hebben over de gang van zaken. Daarnaast verbetert deze samenwerking waarschijnlijk ook de efficiënte.
  • Geef iedereen duidelijke taken die passen bij hun sterke punten. Zo ben je zeker dat ze de job vlot en naar tevredenheid zullen afronden en geef je hen tegelijkertijd een goed gevoel over zichzelf.
  • Zorg ervoor dat iedereen uitgedaagd wordt en dat hun takenpakket afwisselend genoeg is. Zo zullen ze gemotiveerd blijven.
  • Ligt het werk (deels) stil door de coronacrisis? Investeer dan in opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden die je medewerkers bij toekomstige projecten kunnen gebruiken. Zo blijven ze vertrouwen houden in de toekomst.

Versterk het gevoel van verbondenheid

De coronacrisis vormt een grote uitdaging voor kleine bedrijven. Het dwingt ondernemers om kritisch naar zichzelf te kijken en als bedrijf te evolueren. Als manager van een bedrijf, ben je ook manager van mensen. Daarom is het des te belangrijker dat je het welzijn op de werkvloer niet uit het oog verliest en een gezond en efficiënt werktempo behoudt. Het kan helpen om ook eens te kijken hoe andere bedrijven dit aanpakken. Of vraag eens een innovatie en veranderingsmanagement specialist om advies.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL