Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Hoe start en financier je een bedrijf?

Top

Hoe start en financier je een bedrijf?

Ben je klaar voor een professionele uitdaging en wil je je eigen zaak starten? Proficiat! Zelf een zaak beginnen is niet altijd zo evident. Hoe start je een bedrijf? Hoe betaal je voor je onderneming? Wat zijn de rechten en plichten van een ondernemer? En wat zijn best practices om je eigen bedrijf op te richten? Met de volgende tips helpen we je graag op weg.

Bedrijfsfinanciering

Wanneer je een zaak wil opstarten, heb je altijd een financieringsbron nodig. Kies voor een of meerdere vormen van financiering. We leggen het even voor je uit:

1. Je eigen middelen

Eigen kapitaal hebben is belangrijk en noodzakelijk om je eigen bedrijf te starten. Het is nooit raadzaam om al je spaarcenten in een project te investeren. Zorg dat je een buffer aanhoudt. Dat is essentieel wanneer je een eigen zaak start.

2. Een crowdfunding opzetten

Via deze recente financieringsmethode kan je geld inzamelen bij het publiek in ruil voor toekomstige producten of diensten. Een crowdfunding wordt meestal uitgevoerd op een platform, zodat mensen je producten of diensten vooraf kunnen kopen en bijdragen aan het bedrag dat nodig is om je bedrijf te starten.

3. Een lening van de bank

Er zijn veel leningen beschikbaar voor het oprichten van een bedrijf. Neem contact op met je bank voor meer informatie. Ben je niet tevreden met deze voorstellen? Aarzel dan niet om andere banken te contacteren en leningen te vergelijken. Dit is essentieel voor je bedrijfsfinanciering! Kan je met je eigen middelen geen banklening krijgen? Informeer je dan bij microfinancieringsinstellingen en microkredieten (kleine leningen aan ondernemers of ambachtslieden).

4. Andere financiële middelen

Er zijn veel financiële steunmaatregelen en subsidies beschikbaar voor starters. Deze steun kan Europees, nationaal, regionaal of zelfs gemeentelijk zijn. Aarzel niet om alle mogelijke steunmaatregelen te bekijken op de website van de overheid, het Brussels, Waals of Vlaams Gewest.

De administratieve procedures

Een professionele rekening openen, je ondernemingsnummer aanmaken, je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, de rechtsvorm van je onderneming kiezen of zelfs de naam van je onderneming kiezen: al deze stappen zijn verplichtingen die je moet vervullen wanneer je je eigen zaak wil starten. Weet dat er sociale secretariaten bestaan, zoals Securex of UCM, om de uitvoering van deze stappen te vergemakkelijken.

De verzekeringen

De laatste en belangrijkste stap om een onderneming te starten, is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Er zijn tal van professionele verzekeringen op de markt, denk maar aan brandverzekeringen of een verzekering voor arbeidsongevallen. Het kan ingewikkeld zijn om te weten welke verzekeringen nu net van toepassing of zelfs verplicht zijn in jouw bedrijf. Maak daarom voor alle zekerheid een afspraak met je verzekeringsmakelaar of doe een online simulatie.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL