Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen

Top

De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen

​Het maandelijkse brutopensioen van een vrouw ligt gemiddeld 613 euro lager dan dat van een man. Wat zijn de oorzaken van dit grote verschil en hoe kan dit opgevangen worden?

Wat veroorzaakt de genderpensioenkloof?

Aan de grond van deze pensioenkloof ligt natuurlijk de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In eenzelfde functie verdienen vrouwen vaak minder dan mannen. Ook zijn de leidinggevende functies nog steeds grotendeels weggelegd voor mannen en zijn meer vrouwen actief in de sectoren met lagere lonen.

Daarnaast is er het grote verschil op vlak van deeltijds werk. Meer dan 40% van alle werkende vrouwen werkt parttime, tegenover ongeveer 10% bij de mannen. Dit is vaak om de zorg voor het gezin of anderen op zich te nemen.

Minder aanvullend pensioen

De loonkloof uit zich ook in extralegale voordelen. Zo zijn er veel minder vrouwen die een groepsverzekering kunnen afsluiten via hun werkgever. Heeft een vrouw wel een groepsverzekering via haar werkgever, dan zijn de bedragen hiervan meestal lager dan die van een man.

Een extra pensioenspaarpot is broodnodig

Het is dan ook extra belangrijk voor vrouwen om aan pensioensparen en/of langetermijnsparen te doen. Lees hier over de mogelijkheden van Pension Plan Fisc.

Heb je geen groepsverzekering via jouw bedrijf? Dan kan Pension Plan Salary een oplossing bieden. Via dit pensioenplan kunnen werknemers zelf een aanvullend pensioen opbouwen door afhoudingen van het loon. Meer info over Pension Plan Salary vind je hier.

Maak een afspraak met jouw makelaar, hij vertelt je er alles over.

Genieten van je pensioen?

Simuleer je pensioen en ontdek hoe je je pensioenkloof kan verkleinen.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL