Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Veiligheids­­maatregelen en/of preventie­­maatregelen?

Top

| 4 min lezen.

Veiligheids­­maatregelen en/of preventie­­maatregelen?

De juiste keuze

AXA neemt preventie zeer ernstig, en uiteraard ook tijdens deze pandemie. Toch willen we wijzen op enkele nieuwe risico's die gelinkt zijn aan de maatregelen die door artsen en externe diensten voor bescherming op het werk worden aanbevolen in de strijd tegen het coronavirus. Brigitte Bert, preventieadviseur bij AXA stelt: "Het is allemaal een kwestie van evenwicht. De gezondheidsmaatregelen naleven, uiteraard, maar ook de juiste preventiereflexen behouden. Het gaat vaak om lichte aanpassingen maar ... je moet het weten! "

Met verschillende personen in de auto

Misschien hebt u al eens moeite gehad om de “social distancing” regel te respecteren. Gemeentearbeiders bijvoorbeeld hadden soms geen andere keuze dan de baan op te gaan in dezelfde bestelwagen. Om die situatie aan te pakken, heeft de regering tot het einde van de pandemie de toestemming gegeven om in de voertuigen demonteerbare beschermingswanden in polycarbonaat te plaatsen.

Als u nog van plan bent om dit te voorzien, kies dan zeker niet voor plexiglas aangezien het bij een botsing kan barsten of breken. Hebt u al geïnvesteerd in dit soort materiaal? Let erop dat het onbreekbaar en transparant is, dat de zichtbaarheid in de spiegels niet wordt belemmerd en dat het geen letsel kan veroorzaken. Meer informatie kan u terugvinden in de nota van de Overheidsdienst Mobiliteit en Openbare Werken.

Indien deze bescherming demonteerbaar is, moet u niet naar de technische controle. Zij zullen pas bij uw volgend jaarlijks bezoek de montage ervan controleren. Als deze vast is, en dus niet demonteerbaar, verandert ze de samenstelling van het voertuig en in dat geval hebt u een homologatie nodig. Dit betekent dat de ombouw dient te gebeuren via een erkende leverancier naverkoop én dat het voertuig naar de technische controle moet. Dan pas kan de aanvraag voor homologatie gebeuren.

Vind het juiste evenwicht

Maatregelen worden verondersteld ons te beschermen, maar kunnen ook een nieuwe bron van gevaar vormen.

Het gebruik van desinfecterende gel bijvoorbeeld is inmiddels ingeburgerd maar door het hoge alcoholpercentage ervan (70%), blijft dit een ontvlambaar product en kan het dus leiden tot brandwonden of zelfs brand. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw handen goed droogwrijft vooraleer u iets anders aanraakt, dit om alle sporen van alcohol te verwijderen. Als u een grote voorraad heeft van dit product, zorg er dan voor dat deze niet in de buurt van brandbaar materiaal staat.

In deze periode denken we extra na voor we iets aanraken. maar wat met het gebruik van de trapleuning? U moedigt het gebruik van de trap waarschijnlijk aan. Brigitte Bert: "Veilige gewoontes mogen echter niet verloren gaan. Het gebruik van de trapleuning is belangrijk om incidenten te voorkomen. Om dit te compenseren kunt u handschoenen ter beschikking stellen of de leuningen regelmatig desinfecteren. "

Hetzelfde geldt voor deuren die we open laten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar brandwerende deuren die (bijvoorbeeld met een spie) worden geblokkeerd, verliezen hun nut bij een brand. Daardoor zal het risico groter worden, dat wil zeggen dat de verspreiding van de brand toeneemt zodra de ruimtes niet meer gecompartimenteerd zijn. Gelukkig is er ook hier een oplossing: bij brandalarm is het met een draadloos apparaatje mogelijk om de sluiting van de deuren op afstand te regelen.

Kortom, een nieuwe context brengt nieuwe praktijken met zich mee en dus de invoering van nieuwe preventiereflexen. Een goede analyse van de impact van bepaalde maatregelen is dus noodzakelijk om voor de activiteiten van uw entiteit een hoog veiligheidsniveau te kunnen behouden.

Vraag advies aan uw (interne en/of externe) diensten voor preventie en bescherming op het werk en download de Safety Flash.