1400 redders staan klaar om de stranden te bewaken
Wellicht zullen heel wat Belgen deze zomer opnieuw kiezen voor een verblijf aan onze kust. Ook surfers en kitesurfers vinden de laatste jaren meer en meer de weg naar onze stranden. Omdat we benieuwd waren naar hoe de redders zich voorbereiden op zomer 2021, hebben we An Beun geïnterviewd. An werkt voor IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen, een organisatie die al bijna 20 jaar door AXA wordt gesteund.
Naar het strand dit jaar
Elke gemeente mag zelf beslissen wanneer ze haar stranden openstelt en hoe ze het zomerverkeer wil organiseren. Eénmaal aan zee doen de redders en preventiediensten er alles aan om het aantal mensen op het strand en in het water onder controle te houden, zeker na de enorme toestroom aan bezoekers van vorig jaar, toen het virus ons dwong binnen onze landsgrenzen te blijven. In 2020 hebben de redders en preventiediensten 594 interventies moeten uitvoeren. Dat zijn er maar liefst 100 meer dan het jaar ervoor!
Vooral (kite)surfers hadden meer hulp nodig. An: "Dit jaar hebben we de kust dan ook ingedeeld in badzones en sportzones. Beide zones worden in de gaten gehouden: elke sportzone is verbonden aan een watersportclub. Sommige van deze clubs zullen zelf instaan voor de veiligheid van hun sporters. Staat de watersportclub niet in voor de veiligheid, dan zijn het de redders die de surfzone in de gaten houden.
We moedigen toeristen van harte aan om zich te installeren in een bewaakte zone. Een overzicht van de bewaakte zones per gemeente vindt u op de website van de Intercommunicale www.ikwv.be, onder de rubriek Locaties."
Wat ook wel zal opvallen voor de strandbezoekers deze zomer, is dat de redders, door de huidige coronamaatregelen, tijdens een interventie van kop tot teen gehuld zijn in nieuwe uniformen. Sowieso blijven ze er aan hun post alles aan doen om de veiligheid van iedereen te waarborgen!
Te veel mensen op het strand?
Sinds het begin van de coronacrisis zien sommige badsteden het aantal bezoekers fors toenemen, met als gevolg dat de stranden soms overbezet zijn. Deze zomer worden er dan ook camera's op de dijken ingezet om de bezettingsgraad op de stranden te meten. Via de ‘druktebarometer’ kunt u dan zelf nagaan wanneer het rustig is aan zee of wanneer er matig of veel volk is. Wanneer uw favoriete strand overbezet is, vindt u op de website van www.dekust.be heel wat inspiratie om er op uit te trekken, bijvoorbeeld in de duinen of andere badsteden.
Veilig aan zee
Op de website van IKVW zijn heel wat nuttige tips voor een leuke strandvakantie terug te vinden.
- Ga steeds zwemmen in een bewaakte zone, tussen 10u30 - 18u30 !
- Zwem nooit alleen. Zelfs ervaren zwemmers raken soms in moeilijkheden.
- Kunt u niet goed zwemmen? Hou dan beide voeten letterlijk op de grond en ga maar tot heuphoogte het water in.
- Blijf weg van strandhoofden, pieren en andere constructies. Ze zijn erg glad door algen en zeewier.
- Mama en papa: hou uw kinderen goed in de gaten, zowel op strand als in het water!
- Draag een antiverdwaalarmbandje. Vraag ze bij de redders!
- Koel eerst af voor u het water in duikt.
- Graaf geen diepe putten op het strand en in de duinen.
- Laat geen afval achter op het strand. Gebruik een gratis afvalzakje!
- Beschermt u goed tegen de zon: smeren is de boodschap.
An vult nog aan "Op het vlak van verdwaalde kinderen is er trouwens goed nieuws: hoewel er aanzienlijk meer bezoekers waren in 2020, werden verhoudingsgewijs niet meer kinderen als vermist opgegeven. De gezinsbubbel heeft dus zo zijn voordelen, ook aan zee ..."
Propere stranden na de zomer?
Wist u dat maar er liefst 150 miljoen plastic zakjes in de Noordzee terechtkomen? Plastic doodt zeedieren aan de lopende band en de kunststof verbrokkelt tot minuscule deeltjes. Een dodelijke voedselketen die ervoor zorgt dat er letterlijk vergif op ons bord belandt ... Vandaag duikt er een nieuw probleem op: mondmaskers. Ze belanden als zwerfvuil op straat en komen zo in onze waterlopen en dus ook in zee terecht!
AXA wil zich graag inzetten voor het klimaat en zal dit jaar voor het eerst deelnemen aan de Eneco Clean Beach Cup: de jaarlijkse grote strandschoonmaak van de hele kustlijn. Een manier om zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren om te kiezen voor een langetermijnvisie, te zorgen voor elkaar en de wereld waarin we leven. De strandschoonmaak vindt plaats op 12 september. Jullie zijn allemaal welkom; schrijf u in via https://enecocleanbeachcup.be/nl/deelnemen