Ga naar de hoofdinhoud
NL
test test

Blog

Een medische vraag in het buitenland?

Top

Een medische vraag in het buitenland?

In uw eigen taal spreken met een arts, voortaan kan het!

Op vakantie in het buitenland nemen gezondheidsproblemen vaak een andere proportie aan: de taalbarrière, twijfel over de kwaliteit van de lokale zorgverlening, gebrek aan kennis over de toegang tot de zorgverlening, ongerustheid over de voorgestelde behandeling ... Als u het al eens meegemaakt hebt, komt het u bekend voor: in uw eigen taal met een Belgische arts kunnen praten is zo veel geruststellender.

Grotere nood aan digitale medische hulp

Voor de gezondheidscrisis was 64% van de Belgen al te vinden voor medische videoconsultatie: een oplossing voor mobiliteitsproblemen, tijdsgebrek of de dringendheid in onze zoektocht naar gezondheidsadvies. Jonge volwassenen, regelmatige reizigers en gezinnen met kinderen waren de voornaamste gebruikers.

Door de pandemie is de behoefte aan 'digitale geneeskunde', die overal en altijd toegankelijk is, steeds duidelijker geworden. Met de lancering van “Doctors Online by AXA” in november 2019 bij haar klanten met een hospitalisatieverzekering (ondernemingen en openbare instellingen) had AXA, voor wie gezondheid een topprioriteit is, al geanticipeerd op deze behoefte.

Sinds januari heeft ook AXA Assistance zijn dienstverlening uitgebreid door medische videoconsultatie in het buitenland op te nemen in zijn reisbijstandscontracten. ‘Teleconsultation for travel’ is de klok rond en wereldwijd toegankelijk.

Gaat u in privéverband op vakantie? Als u een reisbijstandscontract hebt afgesloten, kunt u hiervan gebruikmaken.

Steeds een Belgische arts aan de andere kant van de lijn

Said Dadi, COO AXA Assistance Benelux: "Als we in het buitenland zijn, kan de mogelijkheid om via videoconferentie op ieder ogenblik en in onze eigen taal te kunnen bellen met een erkende Belgische huisarts, al heel wat stress wegnemen. Dat brengt voor iedereen meer comfort en sereniteit met zich mee, wat zorgt voor een betere levenskwaliteit. Een medische consultatie uitstellen vanwege een verplaatsing is nooit zonder risico ..."

Uiteraard vervangt dit het fysieke bezoek aan de behandelend arts niet, maar het is wel nuttig op moeilijkere momenten of wanneer u niet snel bij haar of hem terecht kan. In welke tijdzone ze zich ook bevinden, verzekerden bellen naar een Belgisch telefoonnummer en krijgen binnen de dertig minuten een afspraak voor een medische consultatie in het Nederlands, Frans of Engels.

"Daarvoor werken we samen met zo'n 300 medewerkers in de Benelux én een uitgebreid net van artsen en medisch personeel wereldwijd. Onze service behaalt een zeer goede tevredenheidsscore", vertelt Said Dadi opgetogen.

Hoe werkt het?

Consultatie via videoconferentie verloopt via een online platform. Er moet geen enkele applicatie worden gedownload. Het enige dat u nodig hebt, is een tablet, smartphone of computer met webcam en een internetverbinding. Binnen de dertig minuten bent u in verbinding met een arts.

  1. U vormt het nummer van Doctors Online.
  2. Een verpleegster stuurt u via mail of sms een link voor een videoconferentie met een arts en dit binnen de dertig minuten of op het ogenblik dat u het beste past.
  3. De arts geeft u advies, stelt een diagnose en stuurt u indien nodig door naar een specialist of de spoeddienst, net als bij een fysieke consultatie.
  4. U wordt gevraagd om de kwaliteit van de dienstverlening te beoordelen. Dit duurt slechts één minuut.

Hoe kunt u zeker zijn dat dit soort medische consultatie 100% conform en beveiligd is? "De patiënt krijgt via een unieke code toegang tot de virtuele wachtzaal. De digitale toepassing volgt alle geldende protocollen en voorwaarden voor fysieke consultaties. Het virtuele medische bezoek verloopt in een uiterst beveiligde omgeving, volgens de richtlijnen van de Orde der Artsen en de privacywetgeving", legt de verantwoordelijke van AXA Assistance uit.

Ook voor het coronarisico

In het kader van zijn maatschappelijk engagement wil AXA ook de verspreiding van covid-19 helpen afremmen door consultaties op afstand aan te moedigen. Vorig jaar heeft de maatschappij gedurende verschillende maanden Doctors Online by AXA gratis toegankelijk gemaakt voor alle Belgen die dachten besmet te zijn met het virus, een manier om de patiënt aan te moedigen om in geval van twijfel sneller een consultatie aan te vragen. Indien nodig wordt hij doorgestuurd naar zijn eigen arts.

Studies hebben aangetoond dat de gezondheidscrisis aanzienlijk doorweegt op ons mentale welzijn. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan mentale ondersteuning als gevolg van de lockdown en het isolement, werden ook psychologische consultaties toegevoegd aan het aanbod via de hospitalisatiecontracten. Onlangs nog heeft de maatschappij aan alle verzekerden van AXA Belgium gedurende de maanden december en januari gratis toegang verleend tot online psychologen, en blijft ze die gratis toegang aanbieden aan de meest kwetsbare particuliere klanten: jongeren, die ten prooi vallen aan angst, eenzaamheid en depressie en ook starters en hun medewerkers.

DEEL DIT ARTIKEL