Avontuurlijke activiteiten, een wedstrijdje bumperbal, worstelen in een opblaasbaar sumopak of een tocht met de mountainbike? Lasershooten of een hoogteparcours afleggen...? Ook hier speelt preventie een belangrijke rol.
Nu de maatregelen versoepeld zijn, hebben we allemaal weer zin om erin te vliegen. Een teambuilding is de activiteit bij uitstek om onze sociale banden opnieuw aan te halen na een toch wat saaie periode thuis achter onze computer.
Is een ongeval tijdens een teambuilding altijd een arbeidsongeval?
Ja, als de activiteit door de werkgever wordt georganiseerd, deelname verplicht of sterk aanbevolen wordt en als de werknemer onder het gezag van de werkgever blijft (ook al is dat virtueel). Daarnaast moet het ongeval natuurlijk kaderen binnen de definitie van een arbeidsongeval.
De preventiestudie van AXA
"Doordat teambuildings verboden waren, waren er ook op dit vlak minder arbeidsongevallen in 2020" aldus Brigitte Bert, Safety Expert bij AXA. ”Dit blijkt uit de cijfers van een studie van AXA over arbeidsongevallen tijdens teambuildings tussen 2017 in 2021. Over heel 2021 hebben we vier keer minder teambuilding gerelateerde ongevallen geregistreerd dan in 2019. Maar sinds afgelopen najaar zien we terug een duidelijke stijging in het aantal schadeaangiften. Een deel van deze ongevallen brengt een arbeidsongeschiktheid met zich mee; in de openbare sector gaat het over bijna 60%."
Teambuildings en de daarmee verbonden risico's
"Gemiddeld gaan er 138 dagen verloren door een ongeval tijdens een bowling, 65 tijdens activiteiten met opblaasspelen zoals bumperballen en 59 tijdens een tocht met een segway ... De gemiddelde afwezigheid loopt op tot een volledige maand per ongeval in de openbare sector: een teambuilding kan dus aanzienlijke gevolgen hebben. Organisatoren van teambuildings kunnen zeer creatief zijn. Maar nieuwe dingen uitproberen wil zeggen dat mensen zich anders gaan gedragen en dat er dus nieuwe risico's ontstaan. Hoe ga je bijvoorbeeld op een hoogteparcours om met iemand die hoogtevrees heeft?", aldus Ellen Verme yen, die eveneens Safety Expert is bij AXA en samen met Brigitte aan deze studie heeft gewerkt. "De verrassingsfactor is natuurlijk heel belangrijk: er moet variatie zitten in de activiteiten maar let op voor overdreven competitiviteit want dit doet de druk toenemen en dus ook de kans op een ongeval. Het is belangrijk om uw preventieadviseur te betrekken bij de voorbereidingen om zo een beter zicht te krijgen op mogelijke risico's. En zoals u ziet op de grafiek hieronder, is de ene activiteit de andere niet", voegt haar collega er nog aan toe.

En wat als het laatste glas alcohol ervoor zorgt dat de werknemer valt of een auto-ongeval krijgt?
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever?
Hoe kunnen we deze nieuwe risico's zo veel mogelijk onder controle krijgen?