Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Laat je zien op de fiets!

Top

Laat je zien op de fiets!

Als de dagen in de winter alsmaar korter worden, is er één gouden regel voor veilig fietsen: zorg voor goede verlichting! Onze partner Fietsersbond heeft een aantal tips om goed verlicht te zijn en de verkeersregels te respecteren.

Welke 8 soorten verlichting zijn verplicht?

Je fiets moet verplicht uitgerust zijn met:

  • een wit of geel licht vooraan
  • een rood licht achteraan dat 's nachts bij helder weer vanop een afstand van minstens 100 meter zichtbaar moet zijn - deze twee lichten (vooraan en achteraan) mogen knipperen
  • een witte reflector vooraan
  • een rode reflector achteraan
  • oranje pedaalreflectoren
  • twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden

Moeten de lichten (altijd) vastzitten op je fiets?

Neen, de lichten moeten niet op je fiets zitten. Je mag ze ook op je kledij of rugzak bevestigen.

Wanneer moet je verlichting aan?

Je fietsverlichting moet aan vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag. Overdag moet je fietsverlichting enkel aan als de zichtbaarheid tot minder dan 200 meter beperkt is door onder meer mist of regen.

SWacht niet langer en ga aan de hand van deze checklist na of je fiets in orde is en doe het nodige als dat nog niet het geval is. Op die manier kan je zelfs in de herfst of in de winter in alle veiligheid blijven fietsen.

Lichten aan en fiets verzekerd = fietser beschermd!

Beschik je over alle nodige verlichting en zijn al je fietslichten aan? Dan ben je uitstekend uitgerust om veilig de baan op te gaan. Voorkom je ook graag andere risico's of wil je graag bijstand bij pech? Neem dan zeker contact op met je makelaar of surf naar axa.be om een verzekering te vinden waarmee je jezelf, je fiets of ander zacht vervoermiddel (elektrische step, hoverboard, Segway, monowheel …) kan beschermen.

DEEL DIT ARTIKEL

Op zoek naar een Fietsverzekering?

Met de Fietsverzekering van AXA kunnen jij en je gezin op ons rekenen.

MEER INFO