Ga naar de hoofdinhoud

Pensioensparen

Pension Plan Fisc pensioensparen

is een levensverzekeringsproduct van AXA Belgium nv, een Belgische verzekeringsmaatschappij, het kan bestaan uit een spaarverzekering (tak 21) en/of een beleggingsverzekering (tak 23)

Sparen voor uw pensioen?

Met Pension Plan Fisc pensioensparen, kunnen zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen regelmatig sparen om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

 • 30% of 25% belastingvermindering, of tot 297 euro of 317,5 euro fiscaal voordeel
 • Mooie aanvulling van uw laag wettelijk pensioen
 • U kiest zelf wanneer, hoeveel en in welke formule u spaart
 • Extra bescherming van uw gezin en uw inkomen mogelijk
 • U kan uw spaarinspanning tijdelijk stopzetten om een (onverwachte) aankoop te financieren

Uw wettelijk pensioen én pensioenkloof

2 174

Gemiddeld netto
inkomen werknemers

1 318

Gemiddeld netto
wettelijk pensioen
werknemers

856

Pensioenkloof

Bronnen: voor een zuivere werknemer: € 3 410 gemiddeld brutoloon = € 2 174 gemiddeld nettoloon  - Jobat Salarisrapport en Salariscalculator 2020 - , € 1 318 gemiddeld nettopensioen  - Federale Pensioendienst 2020 - , € 2 174 gemiddeld nettoloon  - € 1 318 gemiddeld nettopensioen = € 856 pensioenkloof.

VIERdubbel financieel voordeel

Belastingvermindering

Spaarbedrag lager of gelijk aan 990 euro? U geniet 30% belastingvermindering. Spaarbedrag tussen 990,01 euro en 1 270 euro? U geniet 25% belastingvermindering op het volledige spaarbedrag.

Extra pensioen

U bouwt een extra pensioen op bovenop uw wettelijk pensioen dat geen vetpot is.

Geen premietaks

U betaalt geen belasting op uw stortingen (premietaks) in tegenstelling tot andere spaar- en beleggingsformules.

Gunstige taxatie

Een gunstige taxatie (8%) die u op uw 60ste betaalt (indien u uw contract heeft afgesloten voor uw 55ste). Wat u spaart na uw 60ste tot uw 65ste wordt niet meer belast.

Hoelang en hoeveel sparen?

Twee fiscale maximumbedragen sinds 2019

De minimale looptijd van een pensioenspaarcontract is 10 jaar. Hoewel u langer kan sparen dan uw 65e, geniet u maar een fiscaal voordeel tot het jaar waarin u 64 wordt. Om én een mooie pensioenspaarpot op te bouwen én volop fiscaal voordeel te genieten sluit u dus best een contract af voor uw 55e.

Hoeveel u stort bepaalt u zelf, zolang u minimum 360 euro per jaar spaart. Sinds een wetswijziging in 2019 kan u kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen: 990 euro of 1 270 euro (inkomstenjaar 2021)

Spaart u tot 990 euro? Dan geniet u 30% belastingvermindering en kan u tot 297 euro terugkrijgen via uw belastingen van wat u in 2021 stort.

Wilt u een groter bedrag storten? U kan storten tot maximum 1 270 euro. U krijgt dan 25% belastingvermindering vanaf de eerste euro en u kunt tot 317,5 euro terugkrijgen van wat u in 2021 stort.

Waarom kiezen voor het fiscale plafond van 1 270 euro?

 • Jaarlijks geniet u meer belastingvoordeel dan wanneer u 990 euro of minder stort
 • Omdat u per jaar het absolute fiscaal maximum spaart, ontvangt u op de einddatum van uw contract een hoger eindkapitaal.
 • Afhankelijk van hoe lang en hoeveel u spaart bovenop uw huidige spaarbedrag, kan u dit verschillende duizenden euro’s meer opleveren.

Let op voor de fiscale pensioenval!

Een storting tussen 990,01 euro en 1 188 euro levert u een lagere belastingvermindering op in vergelijking met een storting van 990 euro.

Een storting van bijvoorbeeld 1 000 euro geeft u recht op een belastingvermindering van 25% of 250 euro wat minder is dan 30% van 990 euro of 297 euro. Vanaf een storting van 1 189 euro en meer geniet u wel meer fiscaal voordeel dan wanneer u 990 euro zou storten.

Jaarlijks uw keuze voor het hoogste fiscaal maximumbedrag bevestigen

Wil u meer sparen dan het eerste fiscaal plafond, dan moet u elk jaar deze keuze om meer te sparen expliciet bevestigen. Dit is een wettelijke verplichting. Heeft u dit voor dit jaar nog niet gedaan? Vul dit formulier in en bezorg het ons.

Stort u meer dan dit eerste plafond zonder dit expliciet akkoord, dan kunnen wij dit bedrag boven de 990 euro niet aanvaarden en zal dit worden teruggestort op uw rekening.

U kiest zelf in welke formule u spaart

Formule 1: absolute zekerheid voor uw spaargeld 

Formule spaarverzekering tak 21

Uw spaargeld is beschermd en u geniet een 100% gegarandeerd rendement dat op het ogenblik van de storting van kracht is. Momenteel is dit 0,50%. Dit is ook tot het einde van het contract geldig. Bovendien kan uw rendement nog hoger ligger doordat u mogelijks deelneemt in de winst van AXA.  Voor nieuwe stortingen kan de rentevoet op elk moment herzien worden.

Formule 2: u neemt iets meer risico én gaat voor een mogelijks hoger rendement 

Formule beleggingsverzekering tak 23 zonder kapitaalgarantie

De waarde van uw pensioenspaarpot kan schommelen en leiden tot zowel winst als verlies. Het financiële risico van de tak 23 verzekering draagt u als klant volledig zelf. U kan de evolutie van de eenheidswaarde van het interne fondsen volgen via de Fundfinder.

Combiformules: u kiest voor een combinatie van beide formules (tak 21 + tak 23) 

De verdeling kiest u ofwel zelf (FORMULE 3) of u maakt het uzelf nog makkelijker en kiest voor de geautomatiseerde standaardverdeling waarbij de stortingen worden verdeeld volgens hoe lang u nog kan sparen (FORMULE 4).

Geautomatiseerde standaardverdeling van FORMULE 4

Aantal jaren dat u nog kan sparen voor uw contract afloopt % van de storting in de formule spaarverzekering % van de storting in de formule beleggingsverzekering
20 jaar of meer 40 60
15 tot 19 jaar 50 50
10 tot 14 jaar 70 30
0 tot 9 jaar 100 0

De risico’s, verbonden aan de beleggingsverzekering (tak 23)

Het voornaamste risico verbonden aan de fondsen van de tak 23 is het marktrisico dat afhankelijk van het geselecteerde fondstype kan bestaan uit het beursrisico, het renterisico, het kredietrisico en het wisselkoersrisico. Het liquiditeitsrisico, het tegenpartijrisico en het operationele risico zijn andere voorbeelden van risico’s die de fondsen van tak 23 kunnen lopen. Raadpleeg deze tabel voor de kenmerken van deze fondsen (beleggingsdoelstellingen en beleggingspolitiek, risicoklassen,… ) of lees het beheersreglement voor meer gedetailleerde info.

Voor u een contract afsluit raadpleegt u best steeds volgende documenten

Alle details kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden, financiële infofiche, beheersreglement en winstdelingsreglement

Hoe kunt u uw gezin en uw inkomen beschermen?

Met aanvullende verzekeringen overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Bij overlijden krijgen uw dierbaren sowieso uw pensioenspaarpot en mogelijks een extra kapitaal dat u bij de start van uw contract hebt gekozen.

Arbeidsongeschikt of werkloos? AXA neemt gedurende een bepaalde periode de betalingen in uw pensioenspaarplan en van deze extra dekkingen over.

Wat kost pensioensparen in Pension Plan Fisc?

Instapkosten en beheerskosten

Op elk bedrag dat u stort, betaalt u instapkosten: 6% op elke storting in de formule spaar- of beleggingsverzekering in Pension Plan Fisc. Daarnaast zijn er ook de jaarlijkse beheerskosten: 1 euro per maand in de spaarverzekering en tussen de 0,85% en 1% in de beleggingsverzekering afhankelijk van de gekozen beleggingsfondsen.

Wat met de belastingen?

In tegenstelling tot andere spaar- en beleggingsformules betaalt u geen premietaks of belasting op uw stortingen.
Nadat u jarenlang een mooi belastingvoordeel hebt genoten dat kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s, betaalt u wel altijd een belasting van 8% op uw pensioenspaarpot. Die betaalt u normaal gezien op uw 60ste verjaardag of wordt door uw naasten betaald bij overlijden. Als u start met pensioensparen vanaf uw 55ste, dan moet u die belasting na 10 jaar betalen.

Let op! U laat best uw contract lopen zoals voorzien tot uw 65ste

Stapt u vroeger uit uw pensioenspaarformule dan betaalt u extra kosten en belasting. U betaalt 5% uitstapkosten bij een spaarverzekering (dit percentage daalt met 1% per jaar tijdens de laatste vijf jaar van het contract) en geen uitstapkosten bij een beleggingsverzekering, tenzij u in de eerste vijf jaar uitstapt dan betaalt u 1,5% uitstapkosten. In beide gevallen betaalt u ook nog eens 33% belastingen.

Je makelaar staat altijd aan je zijde 

Je makelaar staat altijd aan je zijde

 • Met vrijblijvend en persoonlijk advies
 • Opmaken van een offerte
 • Hulp bij schade
 • Ook bij jou in de buurt
Contacteer me

Nuttige links

Niet helemaal tevreden?

Samen op zoek naar een oplossing

NEEM CONTACT OP

Hebt u een klacht, vul dan het contactformulier van onze afdeling Customer Protection in. U krijgt dan onmiddellijk een ontvangstbevestiging met het referentienummer van uw klacht. En de naam van onze collega die, in alle neutraliteit, voor uw dossier zorgt.

Vul het klachtenformulier in

Of stuur een brief naar Customer Protection - t.a.v. Wouter Panneel (met de vermelding ‘persoonlijk en vertrouwelijk’) - Troonplein 1 – 1000 Brussel.
Voor elke klacht met betrekking tot de toepassing van de bepalingen van de arbeidsongevallenverzekering kan u zich ook wenden tot het Fedris, Sterrenkundelaan 1 te 1210 Brussel.


Gaat u niet akkoord met de door ons voorgestelde oplossing?
Dan kan u terecht bij de Ombudsman van de verzekeringen, de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel of op www.ombudsman.as