Ga naar de hoofdinhoud
NL

Langetermijnsparen

 • Voor iedereen met een inkomen die belastingen betaalt
 • 30% of tot € 705 belastingvermindering
 • Kies zelf wanneer, hoeveel en in welke formule je spaart
 • Extra bescherming van je gezin en je inkomen mogelijk

Langetermijnsparen in Pension Plan Fisc

Met Pension Plan Fisc langetermijnsparen, kunnen zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen regelmatig sparen om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

Dit levensverzekeringsproduct van AXA Belgium nv, een Belgische verzekeringsmaatschappij, onderworpen aan Belgisch recht, kan bestaan uit een spaarverzekering (tak 21) en/of een beleggingsverzekering (tak 23).

DRIEDUBBEL FINANCIEEL VOORDEEL

Belastingvermindering van 30%

Mooi fiscaal voordeel: jaarlijks 30% belastingvermindering op elke euro die je spaart tot een maximumspaarbedrag van 2 350 euro. 

Extra pensioen

Een mooi extra pensioen bovenop je beperkte wettelijk nettopensioen.

Gunstige taxatie

Een gunstige taxatie (10%) die je pas op je 60ste betaalt (indien je je contract hebt afgesloten voor je 55ste). Wat je spaart na je 60ste wordt niet meer belast. Blijf bovendien fiscaal voordeel genieten tot na je 65ste indien je nog bijkomende stortingen doet. Dit kan niet bij pensioensparen of het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers.

KIES ZELF HOELANG EN HOEVEEL JE SPAART

De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten.

Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart. Voor het inkomstenjaar 2022, kan je tot maximum 2 350 euro sparen. Dan geniet je 30% belastingvermindering en kan je tot 705 euro van wat je in 2022 stort terugkrijgen via je belastingen. Het maximumbedrag hangt af van je jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen.

KIES ZELF IN WELKE FORMULE JE SPAART

Je spaargeld is beschermd en je geniet een 100% gewaarborgde rentevoet die op het ogenblik van de storting van kracht is. Dit is ook tot het einde van het contract geldig. Bovendien kan je rendement nog hoger liggen doordat je mogelijks deelneemt in de winst van AXA.

De waarde van je pensioenspaarpot kan schommelen en leiden tot zowel winst als verlies.

Het financiële risico van de tak 23 verzekering draag je als klant volledig zelf. Je kan de evolutie van de eenheidswaarde van het interne fondsen volgen via de Fundfinder.

Je kiest voor een combinatie van beide formules (tak 21 + tak 23). De verdeling kies je ofwel zelf (formule 3) of maak het jezelf nog makkelijker en kies voor de geautomatiseerde standaardverdeling (formule 4) waarbij de stortingen worden verdeeld volgens hoe lang je nog kan sparen.

Geautomatiseerde standaardverdeling
Aantal jaren dat je nog kan sparen voor je contract afloopt % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21) % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
20 jaar of meer
40 60
15 tot 19 jaar 50 50
10 tot 14 jaar 70 30
0 tot 9 jaar 100 0

De risico’s, verbonden aan de beleggingsverzekering (tak 23)

Het voornaamste risico verbonden aan de fondsen van de tak 23 is het marktrisico dat afhankelijk van het geselecteerde fondstype kan bestaan uit het beursrisico, het renterisico, het kredietrisico en het wisselkoersrisico. Het liquiditeitsrisico, het tegenpartijrisico en het operationele risico zijn andere voorbeelden van risico’s die de fondsen van tak 23 kunnen lopen.

Raadpleeg deze tabel voor de kenmerken van deze fondsen (beleggingsdoelstellingen en beleggingspolitiek, risicoklassen, …) of lees het beheersreglement voor meer gedetailleerde info.

Meer info over deze verschillende formules en risico’s? Je makelaar staat voor je klaar.

Contacteer me SIMULEER JE PENSIOEN

EXTRA BESCHERMING VAN JE GEZIN EN JE INKOMEN MOGELIJK!

Met aanvullende verzekeringen overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid bouw je extra bescherming in van je gezin en je inkomen.

Bij overlijden krijgen je dierbaren sowieso je pensioenspaarpot en mogelijks een extra kapitaal dat je bij de start van je contract hebt gekozen.

Arbeidsongeschikt of werkloos? AXA neemt gedurende een bepaalde periode de betalingen in je contract langetermijnsparen en van deze extra dekkingen over. 

WAT KOST LANGETERMIJNSPAREN IN PENSION PLAN FISC?

Instapkosten en beheerskosten

Op elk bedrag dat je stort, betaal je instapkosten: 6% op elke storting in de formule spaar- of beleggingsverzekering in Pension Plan Fisc. Daarnaast zijn er ook de jaarlijkse beheerskosten: 1 euro per maand in de spaarverzekering en tussen de 0,85% en 1% in de beleggingsverzekering afhankelijk van de gekozen beleggingsfondsen.

Wat met de belastingen?

Je betaalt 2% premietaks op je stortingen. Nadat je jarenlang een mooi belastingvoordeel hebt genoten dat kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s, betaal je een belasting van 10% op je spaarpot langetermijnsparen. Die betaal je normaal gezien op je 60ste verjaardag of wordt door je naasten betaald bij overlijden. Als je start met langetermijnsparen vanaf je 55ste, dan moet je die belasting na 10 jaar betalen, tenzij bij vervroegde afkoop of overlijden. Deze wordt dan op dat specifieke moment betaald.

Let op! Je laat best je contract lopen zoals voorzien tot je 65ste

Stap je vroeger uit je contract langtermijnsparen dan betaal je extra kosten en belasting. Je betaalt 5% uitstapkosten bij een spaarverzekering (dit percentage daalt met 1% per jaar tijdens de laatste vijf jaar van het contract) en geen uitstapkosten bij een beleggingsverzekering, tenzij je in de eerste vijf jaar uitstapt dan betaal je 1,5% uitstapkosten. In beide gevallen betaal je ook nog eens 33% belastingen.

Voor je een contract afsluit

Je raadpleegt best steeds de Algemene Voorwaarden, Financiële infofiche, Beheersreglement en Winstdelingsreglement.

Meer info over deze verschillende formules en risico’s? Je makelaar staat voor je klaar.

Contacteer me SIMULEER JE PENSIOEN

Waarom sparen voor je pensioen?

Met een gemiddeld maandelijks wettelijk nettopensioen voor werknemers van 1318 euro is sparen voor een aanvullende pensioen een noodzaak. Vul nu je wettelijk pensioen aan en geniet ondertussen fiscale voordelen via pensioensparen, langetermijnsparen en het VAPW.  

Bron: Federale Pensioendienst 2020

Je makelaar staat altijd aan je zijde

 • Met vrijblijvend en persoonlijk advies
 • Opmaken van een offerte
 • Hulp met kennis van zaken
 • Ook bij jou in de buurt
Contacteer me
Je makelaar staat altijd aan je zijde 

Langetermijnsparen combineren

 • als werknemer kan je langetermijnsparen combineren met pensioensparen en het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW)
 • als ambtenaar kan je langetermijnsparen combineren met pensioensparen.
 • als zelfstandig bedrijfsleider kan je langetermijnsparen combineren met pensioensparen, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Individuele Pensioentoezegging (IPT)
 • als zelfstandige in een eenmanszaak kan je langetermijnsparen combineren met pensioensparen, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)
 • als zelfstandige geconventioneerde zorgverlener kan je langetermijnsparen combineren met de RIZIV-pensioenoplossing, de VAPZ en de POZ of IPT naargelang je statuut als eensmanszaak of bedrijfsleider in een vennootschap

Alle info en documenten in je MyAXA klantenzone

In je MyAXA klantenzone vind je de documenten en informatie gelinkt aan je pensioenspaarcontract:

 • je jaarstaten
 • je fiscale attesten
 • je expliciete akkoorden (indien je aan pensioensparen doet)
 • je bijeengespaarde bedrag en fiscaal voordeel
Meld je aan

Aanpak duurzaam beleggen

AXA Belgium hecht veel belang aan duurzaamheid en steunt de Europese regelgeving omtrent duurzame financiering volledig.

Er wordt niet alleen met de traditionele financiële criteria, zoals rendement, rekening gehouden maar ook met ESG-criteria (ecologisch, sociaal en goed bestuur). Dit product is samengesteld uit duurzame fondsen die ecologische of sociale kenmerken promoten.

U kan meer informatie terugvinden over deze ecologische of sociale kenmerken in de "ESG infofiche", via onderstaande link.

 • Pension Plan Secure
 • Pension Plan R Valor
 • Pension Plan Ethna Aktiv E
 • Pension Plan AXA Multifunds
 • Pension Plan AXA IM Optimal Balance
 • Pension Plan AXA IM Cash

Meer weten over je fondsen?

In de Fundfinder vind je een overzicht van de samenstelling, de risico's, de geschiedenis van de rendementen en de evolutie van de netto-inventariswaarde van de tak 23 fondsen in het luik Invest van je contract.

Naar de Fundfinder

Niet helemaal tevreden?

Samen op zoek naar een oplossing

NEEM CONTACT OP

Heb je een klacht, vul dan het contactformulier van onze afdeling Customer Protection in. Je krijgt dan onmiddellijk een ontvangstbevestiging met het referentienummer van je klacht. En de naam van onze collega die, in alle neutraliteit, voor jouw dossier zorgt.

Vul het klachtenformulier in 

Of stuur een brief naar Customer Protection - t.a.v. Wouter Panneel (met de vermelding ‘persoonlijk en vertrouwelijk’) - Troonplein 1 – 1000 Brussel.


Ga je niet akkoord met de door ons voorgestelde oplossing?
Dan kan je terecht bij de Ombudsman van de verzekeringen, de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel.