Ga naar de hoofdinhoud

Langtermijnsparen

Pension Plan Fisc langetermijnsparen

is een levensverzekeringsproduct van AXA Belgium nv, een Belgische verzekeringsmaatschappij, het kan bestaan uit een spaarverzekering (tak 21) en/of een beleggingsverzekering (tak 23)

Een aanvullend pensioen?

Met Pension Plan Fisc langetermijnsparen, kunnen zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen regelmatig sparen om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

 • Belastingvermindering van 30% of tot 705 euro fiscaal voordeel
 • Mooie aanvulling van uw laag wettelijk pensioen
 • U kiest zelf wanneer, hoeveel en in welke formule u spaart
 • U kan uw spaarinspanning tijdelijk stopzetten om een (onverwachte) aankoop te financieren
 • Extra bescherming van uw gezin en uw inkomen mogelijk

Uw wettelijk pensioen én pensioenkloof

2 174

Gemiddeld netto
inkomen werknemers

1 318

Gemiddeld netto
wettelijk pensioen
werknemers

856

Pensioenkloof

Bronnen: voor een zuivere werknemer: € 3 410 gemiddeld brutoloon = € 2 174 gemiddeld nettoloon  - Jobat Salarisrapport en Salariscalculator 2020 - , € 1 318 gemiddeld nettopensioen  - Federale Pensioendienst 2020 - , € 2 174 gemiddeld nettoloon  - € 1 318 gemiddeld nettopensioen = € 856 pensioenkloof.

Driedubbel financieel voordeel

Belastingvermindering

Mooi fiscaal voordeel: jaarlijks 30% belastingvermindering op elke euro die u spaart tot een maximumspaarbedrag van 2 350 euro.

Extra pensioen

Een mooi extra pensioen bovenop uw beperkte wettelijk pensioen.

Gunstige taxatie

Een gunstige taxatie (10%) die u pas op uw 60ste betaalt (indien u uw contract heeft afgesloten voor uw 55ste). Wat u spaart na uw 60ste wordt niet meer belast. Blijf bovendien fiscaal voordeel genieten tot na uw 65e indien u nog bijkomende stortingen doet . Dit kan niet bij pensioensparen of het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers.

Hoelang en hoeveel sparen?

De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan u ook blijven sparen tot na u 65e en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten, maximaal tot uw 75e.

Hoeveel u stort, bepaalt u zelf, zolang u minimum 360 euro per jaar spaart. Voor het inkomstenjaar 2021, kan u tot maximum 2 350 euro sparen. Dan geniet u 30% belastingvermindering en kan u tot 705 euro van wat u in 2021 stort terugkrijgen via uw belastingen. Het maximum bedrag hangt af van uw jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen.

U kiest zelf in welke formule u spaart

Formule 1: absolute zekerheid voor uw spaargeld 

Formule spaarverzekering tak 21

Uw spaargeld is beschermd en u geniet een 100% gegarandeerd rendement dat op het ogenblik van de storting van kracht is. Momenteel is dit 0,50%. Dit is ook tot het einde van het contract geldig. Bovendien kan uw rendement nog hoger ligger doordat u mogelijks deelneemt in de winst van AXA. Voor nieuwe stortingen kan de rentevoet op elk moment herzien worden.

Formule 2: u neemt iets meer risico én gaat voor een mogelijks hoger rendement 

Formule beleggingsverzekering tak 23 zonder kapitaalgarantie

De waarde van uw pensioenspaarpot kan schommelen en leiden tot zowel winst als verlies. Het financiële risico van de tak 23 verzekering draagt u als klant volledig zelf. U kan de evolutie van de eenheidswaarde van het interne fondsen volgen via de Fundfinder.

Combiformules: u kiest voor een combinatie van beide formules (tak 21 + tak 23) 

De verdeling kiest u ofwel zelf (FORMULE 3) of u maakt het uzelf nog makkelijker en kiest voor de geautomatiseerde standaardverdeling waarbij de stortingen worden verdeeld volgens hoe lang u nog kan sparen (FORMULE 4).

Geautomatiseerde standaardverdeling van FORMULE 4

Aantal jaren dat u nog kan sparen voor uw contract afloopt % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21) % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
20 jaar of meer 40 60
15 tot 19 jaar 50 50
10 tot 14 jaar 70 30
0 tot 9 jaar 100 0
Aantal jaren dat u nog kan sparen voor uw contract afloopt

20 jaar of meer

 • % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21)
  40
 • % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
  60

15 tot 19 jaar

 • % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21)
  50
 • % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
  50

10 tot 14 jaar

 • % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21)
  70
 • % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
  30

0 tot 9 jaar

 • % van de storting in de formule spaarverzekering (tak 21)
  100
 • % van de storting in de formule beleggingsverzekering (tak 23)
  0

De risico’s, verbonden aan de beleggingsverzekering (tak 23)

Het voornaamste risico verbonden aan de fondsen van de tak 23 is het marktrisico dat afhankelijk van het geselecteerde fondstype kan bestaan uit het beursrisico, het renterisico, het kredietrisico en het wisselkoersrisico. Het liquiditeitsrisico, het tegenpartijrisico en het operationele risico zijn andere voorbeelden van risico’s die de fondsen van tak 23 kunnen lopen. Raadpleeg deze tabel voor de kenmerken van deze fondsen (beleggingsdoelstellingen en beleggingspolitiek, risicoklassen,… ) of lees het beheersreglement voor meer gedetailleerde info.

Voor u een contract afsluit raadpleegt u best steeds volgende documenten

Alle details kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden, financiële infofiche, beheersreglement en winstdelingsreglement.

Hoe kunt u uw gezin en uw inkomen beschermen?

Met aanvullende verzekeringen overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Bij overlijden krijgen uw dierbaren sowieso uw pensioenspaarpot en mogelijks een extra kapitaal dat u bij de start van uw contract hebt gekozen.

Arbeidsongeschikt of werkloos? AXA neemt gedurende een bepaalde periode de betalingen in uw pensioenspaarplan en van deze extra dekkingen over.

Wat kost langetermijnsparen in Pension Plan Fisc?

Instapkosten en beheerskosten

Op elk bedrag dat u stort, betaalt u instapkosten: 6% op elke storting in de formule spaar- of beleggingsverzekering in Pension Plan Fisc. Daarnaast zijn er ook de jaarlijkse beheerskosten: 1 euro per maand in de spaarverzekering en tussen de 0,85% en 1% in de beleggingsverzekering afhankelijk van de gekozen beleggingsfondsen.

Wat met de belastingen?

U betaalt 2% premietaks op uw stortingen. En nadat u jarenlang een mooi belastingvoordeel hebt genoten dat kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s, betaalt u een belasting van 10% op uw pensioenspaarpot. Die betaalt u normaal gezien op uw 60ste verjaardag of wordt door uw naasten betaald bij overlijden. Als u start met pensioensparen vanaf uw 55ste, dan moet u die belasting na 10 jaar betalen.

Let op! U laat best uw contract lopen zoals voorzien tot uw 65ste

Stapt u vroeger uit uw pensioenspaarformule dan betaalt u extra kosten en belasting. U betaalt 5% uitstapkosten bij een spaarverzekering (dit percentage daalt met 1% per jaar tijdens de laatste vijf jaar van het contract) en geen uitstapkosten bij een beleggingsverzekering, tenzij u in de eerste vijf jaar uitstapt dan betaalt u 1,5% uitstapkosten. In beide gevallen betaalt u ook nog eens 33% belastingen.

Je makelaar staat altijd aan je zijde 

Je makelaar staat altijd aan je zijde

 • Met vrijblijvend en persoonlijk advies
 • Opmaken van een offerte
 • Hulp bij schade
 • Ook bij jou in de buurt
Contacteer me

Nuttige links

Niet helemaal tevreden?

Samen op zoek naar een oplossing

NEEM CONTACT OP

Hebt u een klacht, vul dan het contactformulier van onze afdeling Customer Protection in. U krijgt dan onmiddellijk een ontvangstbevestiging met het referentienummer van uw klacht. En de naam van onze collega die, in alle neutraliteit, voor uw dossier zorgt.

Vul het klachtenformulier in

Of stuur een brief naar Customer Protection - t.a.v. Wouter Panneel (met de vermelding ‘persoonlijk en vertrouwelijk’) - Troonplein 1 – 1000 Brussel.
Voor elke klacht met betrekking tot de toepassing van de bepalingen van de arbeidsongevallenverzekering kan u zich ook wenden tot het Fedris, Sterrenkundelaan 1 te 1210 Brussel.


Gaat u niet akkoord met de door ons voorgestelde oplossing?
Dan kan u terecht bij de Ombudsman van de verzekeringen, de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel of op www.ombudsman.as