Ga naar de hoofdinhoud
8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party 8 tips voor een onvergetelijke housewarming-party

Blog

Verlies paspoort op buitenlandse studentenreis| Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Studenten­verzekering in het buitenland: wat moet u doen bij verlies of diefstal van uw paspoort?

Studeren in het buitenland zonder zorgen?

Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring: je kan op ons rekenen, ook in het buitenland!

ONTDEK ONZE FORMULES
U bent aangekomen op uw bestemming en u bent in paniek: uw paspoort is verdwenen! Hoewel het nooit aangenaam is om op reis administratieve procedures te moeten volgen, bestaan er oplossingen om de impact van dit ongemak te beperken.

Aangifte van verlies of diefstal

Het eerste wat u moet doen bij verlies of diefstal van uw identiteitspapieren, is het incident aangeven bij de lokale politie. Vraag hen een attest voor verlies of diefstal. Deze eerste stap is absoluut noodzakelijk om u te beschermen en u te vrijwaren van elke aansprakelijkheid bij frauduleus gebruik van uw documenten.

Als u vertrekt in het kader van een studentenprogramma dat wordt beheerd door uw faculteit of een gespecialiseerde organisatie, neem dan contact op met uw specifieke secretariaat of uw contactpersoon. Wellicht kunnen zij u helpen om de formaliteiten bij de bevoegde instanties te versnellen.

Laatste stap: registreer uw aangifte zo snel mogelijk bij het Belgische consulaat of ambassade van het land waar u verblijft. U ontvangt dan een bewijs van verlies of diefstal dat twee maanden geldig is en waarmee u uw papieren kunt vernieuwen.

De nieuwe documenten

De vervanging van uw paspoort is - zoals voor elk ander administratief document - een proces dat wat tijd vraagt. In dringende gevallen, voor een snelle terugkeer naar België, kunt u een specifieke reispas aanvragen. Als u zich vóór het einde van uw reis nog in een ander land moet verplaatsen, moet u een nieuw paspoort aanvragen bij de instanties van het land in kwestie.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de risico's op verlies of diefstal van papieren in het buitenland te beperken, kunt u bij de voorbereiding van uw reis enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Al uw belangrijke documenten inscannen en digitaliseren (identiteitskaart, paspoort, rijbewijs, verzekeringsattest, ...) en versturen naar uw eigen e-mailadres of opslaan in de cloud, om ze - indien nodig nadien - gemakkelijk te kunnen afdrukken.
  • Uw documenten bij voorkeur op uw lichaam dragen in plaats van in een tas
  • Uw documenten tijdens uw verblijf veilig bewaren in uw kamer bijvoorbeeld, en slechts meenemen indien echt nodig.

Wil u vertrekken zonder kopzorgen? Ontdek onze Students Travel verzekering afgestemd op studenten op reis in het buitenland. Hierbij kunt u onder meer rekenen op bijstand bij het vervullen van de formaliteiten in geval van verlies of diefstal van uw identiteitsdocumenten.

Studeren in het buitenland zonder zorgen?

Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring: je kan op ons rekenen, ook in het buitenland!

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL