Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Eigen woning gekocht in Brussel vanaf 2017? Compenseer het verlies van de woonbonus met het langetermijnsparen

Top

| 4 min lezen.

Eigen woning gekocht in Brussel vanaf 2017? Compenseer het verlies van de woonbonus met het langetermijnsparen

Langetermijnsparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Wie sinds 2017 een woning in Brussel kocht en hiervoor een lening afsloot, kan niet langer rekenen op het fiscale voordeel gelinkt aan de aflossingen en interesten m.b.t. de woning of ‘woonbonus’. Een domper op de feestvreugde.

De regionale regering hoopt echter de pijn te verzachten dankzij het invoeren van een verhoogde vrijstelling van registratierechten. Sinds 2017 is de eerste schijf van 175 000 euro van het aankoopbedrag vrijgesteld van de registratierechten die hierop verschuldigd zijn. Dit wil zeggen dat je geen belastingen betaalt op het eerste deel van het aankoopbedrag. Dit gunstige systeem is echter onderworpen aan een aantal voorwaarden, zo mag het aankoopbedrag van de ‘eigen’ woning bijvoorbeeld niet meer dan 500 000 euro bedragen. Met ‘eigen woning’ bedoelen we de woning waarin je momenteel ook zelf woont.

Lees er hier meer over

Wat heeft de afschaffing van de ‘woonbonus’ te maken met sparen voor je pensioen?

Voor 2017, was het niet mogelijk om de woonbonus te combineren met het fiscaal voordeel gelinkt aan het langetermijnsparen omdat deze in dezelfde fiscale korf zaten.

Met de afschaffing van de woonbonus, is voor hypothecaire leningen afgesloten vanaf 2017, nu extra ruimte vrijgekomen om fiscaal voordeel te genieten dankzij het langetermijnsparen.

Opgelet, het gaat niet om de schuldsaldoverzekering van de hypothecaire lening van je eigen woning die je fiscaal inbrengt in de ‘fiscale korf langetermijnsparen’. Je kan extra fiscaal voordeel genieten dankzij wat je spaart voor je aanvullend pensioen in een contract langetermijnsparen.

Ik hoor het je al denken; wie heeft nog budget over om te sparen voor zijn pensioen als je pas een woning hebt gekocht? Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan. Hoe vroeger je namelijk begint te sparen, hoe financieel rooskleuriger je pensioen er uitziet. Daarenboven geniet je op je stortingen nu al jaarlijks een belastingvermindering en kan je zo toch voor een deel het verlies van de belastingvermindering gelinkt aan de woonbonus compenseren. Bij AXA kan je al beginnen sparen vanaf 30 euro per maand m.a.w. amper 1 euro per dag.

Voor je met langetermijnsparen start, bekijk je best eerst of je fiscale korf nog niet gevuld is met andere fiscale voordelen. Want op federaal niveau blijft de belastingvermindering gelinkt aan leningen voor een andere woning dan uw eigen woning bestaan. Dat kan gaan over een tweede verblijf of een huis, appartement of een opbrengsteigendom dat je verhuurt.

Langetermijnsparen: dat extra appeltje voor de dorst

Zowel particulieren, als zelfstandigen kunnen sparen via het langetermijnsparen. Je kiest zelf hoeveel je spaart. Het maximum is afhankelijk van je netto belastbaar inkomen, met een maximum dat elk jaar wordt vastgelegd. Voor het inkomstenjaar 2024 bijvoorbeeld, is dat 2 450 euro. Het bedrag dat je spaart, levert een belastingvermindering op van 30%. Voor het inkomstenjaar 2024 betekent dit dus dat je tot 735 euro belastingvermindering kunt genieten.

Enkele voorbeelden:

Je jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen Inkomen € 25 000 Inkomen € 40 000
Wat je jaarlijks gedurende 15 jaar kan opzijzetten € 183,60 + 6% van € 25 000 = € 1 683,60 (bovenstaande formule geldt voor alle beroepsinkomens kleiner dan € 37 773,33) € 2 450 of het absoluut fiscaal maximum dat je kan opzijzetten (geldig voor alle netto belastbare beroepsinkomens vanaf € 37 773,33)
Je fiscaal voordeel na 15 jaar sparen 30% van € 1 683,60
of € 505,80 X 15 jaar =
€ 7 576,20 minder belastingen die je betaalt.
30% van € 2 450
of € 735 X 15 jaar =
€ 11 025 minder belastingen
die je betaalt.

Goed om te weten! Op het einde van de rit betaal je een gunstige taxatie. Sluit je je contract voor je 55ste af, betaal je de gunstige eindtaxatie op je 60ste. Wat je na je 60ste spaart, wordt niet meer belast. Je kan dus belastingvrij verder sparen én een mooi fiscaal voordeel genieten! Sluit je je contract af na je 55ste betaal je de gunstige eindtaxatie ten vroegste op de 10e verjaardag van je langetermijnspaarcontract.

Langetermijnsparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL