Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Je eigen woning gekocht sinds 2020? Compenseer het verlies van de Vlaamse Woonbonus dankzij het langetermijnsparen!

Top

| 4 min lezen.

Je eigen woning gekocht sinds 2020? Compenseer het verlies van de Vlaamse Woonbonus dankzij het langetermijnsparen!

Langetermijnsparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Wie sinds 1 januari 2020 een woning in Vlaanderen koopt en hiervoor een lening afsluit, kan niet langer rekenen op het fiscale voordeel van de Vlaamse Woonbonus. Een domper op de feestvreugde.De regering hoopt echter de pijn te verzachten dankzij het invoeren van verlaagde tarieven van het verkooprecht. Wie vorig jaar nog in aanmerking kwam voor de aankoop van een woning aan het tarief van 7%, ziet deze nu dalen naar 6%. Renoveer je je woning energetisch, dan betaal je nog slechts 5%. Met ‘eigen woning’ bedoelen we de woning waarin je momenteel ook zelf woont.

Meer info

Wat heeft de afschaffing van de woonbonus te maken met sparen voor je pensioen?

De fiscale voordelen van de woonbonus waren moeilijk combineerbaar met die van het langetermijnsparen omdat ze tot dezelfde fiscale korf behoorden. Omdat je geen belastingvermindering meer hebt op het hypothecaire krediet van je eigen woning, afgesloten vanaf 2020, is er nu extra ruimte vrijgekomen voor de fiscale voordelen van het langetermijnsparen.

Ik hoor het je al denken; wie heeft nog budget over om te sparen voor zijn pensioen als je pas een woning hebt gekocht? Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan.

Hoe vroeger je namelijk begint te sparen, hoe financieel rooskleuriger je pensioen. Daarenboven geniet je op je stortingen nu al elk jaar een belastingvermindering en kan je zo toch voor een deel het verlies van de belastingvermindering gelinkt aan de woonbonus compenseren. Bij AXA kan je al beginnen sparen vanaf 30 euro per maand of m.a.w. 1 euro per dag.

Voor je met langetermijnsparen start, bekijk je best eerst of je fiscale korf nog niet gevuld is met andere fiscale voordelen. Op federaal niveau blijft de belastingvermindering immers gelinkt aan leningen voor een ander woning dan uw eigen woning. Dat kan gaan over een tweede verblijf of een huis, appartement of een opbrengsteigendom dat je verhuurt.

Het langetermijnsparen dat extra appeltje voor de dorst

Zowel particulieren, als zelfstandigen kunnen sparen via het langetermijnsparen. Je kiest zelf hoeveel je spaart. Het maximum is afhankelijk van je netto belastbaar inkomen, met een maximum dat elk jaar wordt vastgelegd. Voor 2024 bijvoorbeeld, is dat 2 450 euro. Het bedrag dat je spaart levert een belastingvermindering op van 30%. Voor het inkomstenjaar 2024 betekent dit dus dat je tot 735 euro belastingvermindering kunt genieten.

Enkele voorbeelden:

Je jaarlijks netto belastbaar beroepsinkomen Inkomen € 25 000 Inkomen € 40 000
Wat je jaarlijks gedurende 15 jaar kan opzijzetten € 183,60 + 6% van € 25 000 = € 1 683,60 (bovenstaande formule geldt voor alle beroepsinkomens kleiner dan € 37 773,33 ) € 2 450 of het absoluut fiscaal maximum dat je kan opzijzetten (geldig voor alle netto belastbare beroepsinkomens vanaf € 37 773,33)
Je fiscaal voordeel 30% van € 1 683,60
of € 505,80 X 15 jaar =
€ 7 576,20 minder belastingen die je betaalt.
30% van € 2 450
of € 735,00 X 15 jaar =
€ 11 025 minder belastingen
die je betaalt.

Goed om te weten! Op het einde van de rit geniet je een gunstige taxatie. Sluit je je contract voor je 55ste af, betaal je de gunstige eindtaxatie op je 60ste. Wat je na je 60ste spaart wordt niet meer belast. Je kan dus belastingvrij verder sparen en een mooi fiscaal voordeel genieten! Sluit je je contract af na je 55ste betaal je de gunstige eindtaxatie ten vroegste op de 10e verjaardag.

Langetermijnsparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL