Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Faiseurs de rêve, de Franstalige versie van De Waarmakers

Top

| 4 min lezen.

Faiseurs de rêve, de Franstalige versie van De Waarmakers

Faiseurs de Rêves, een actie georganiseerd door de kranten van Sudinfo met de steun van AXA, heeft in 2021 zo'n 72 kandidaten kunnen inspireren. Net als in Vlaanderen werden er gedurende enkele weken in de columns van de kranten van Sudinfo een aantal geselecteerde projecten voorgesteld; de lezers konden dan stemmen voor hun favoriete project en per provincie werd één winnaar gekozen.

Een blik op de winnende projecten uit het zuiden van ons land

In Vlaanderen dromen ze van feesten met de Romeo’s, wafelbak-records breken en worden personen met een beperking als helden beschouwd. Benieuwd wat onze Waalse landgenoten zoal bezighoudt en of er verschillen zijn met Vlaanderen?

Een sympathiek initiatief door en voor slechtzienden

Dankzij de actie Faiseurs des Reves heeft de Luikse vzw 'La Lumière', die blinden en slechtzienden begeleidt naar meer zelfstandigheid, haar droom kunnen waarmaken: een gezellige cafetaria waar ze gezellig kunnen babbelen met elkaar en met hun familie en vrienden. Deze cafetaria, die door de slechtzienden zelf wordt uitgebaat, heeft dit jaar zijn deuren geopend.

In Ciney heeft iedereen recht op kleding

Cinex, een vzw in een buitenwijk in de provincie Namen, biedt de inwoners tal van initiatieven aan zoals een bibliotheek, kookworkshops, yoga .... Dankzij de prijs die deze VZW gewonnen heeft met Faiseurs des rêves, kunnen ze nu ook één keer per maand de deuren openen van hun geefwinkel. Een winkel waar minderbedeelden gratis kleding mogen uitkiezen. Een teken van solidariteit in de strijd tegen armoede en verspilling in de textielsector, om te voorzien in een van ieders basisbehoeften, namelijk het recht op kleding.

Workshops met alle inwoners om de lokale verenigingen te ondersteunen

Jeunes à Votre Service, een vzw uit Komen-Waasten, zal eindelijk haar project concreet gestalte kunnen geven: tijdens workshops gaan ze openluchtspelen, reuzenspeelgoed en makkelijk te vervoeren meubilair maken of opknappen zodat verenigingen, clubs en comités ze kunnen gebruiken tijdens hun plaatselijke evenementen.

Een hut met glimwormen om kinderen uit minderbedeelde gezinnen opnieuw te integreren in de maatschappij

Jonge kinderen stimuleren, dat is het doel van ‘Cabane aux lucioles’, een project van de vzw Li Mohon, die zorgt voor een maatschappelijk-educatieve begeleiding van jongeren en gezinnen in moeilijkheden in de regio van Marche-en-Famenne (Luxemburg). Met de 4000 euro van Faiseurs de rêve gaan ze in hun tuin een magische en betoverde ruimte inrichten, waar de jongeren zullen worden aangemoedigd om samen te spelen. Dat zal onder meer gebeuren aan de hand van een psychomotorisch natuurtraject en een constructie in openlucht.

Fietsritten voor senioren die niet of minder mobiel zijn

In Evere (Brussel) komen ze met een nieuw vervoermiddel op de proppen: een elektrische bakfiets gefinancierd door Faiseurs de rêve. Ouderen die lange tijd eenzaam thuis of in het rusthuis moesten blijven, kunnen nu opnieuw buitenkomen en in alle veiligheid mensen ontmoeten.

Het is duidelijk…

Of het nu gaat over Vlaanderen of Wallonië, over heel België werken dit soort projecten, en de energie die uitgaat van de mensen erachter, aanstekelijk. Al deze initiatieven stralen warmte uit en dragen bij aan de maatschappelijke verbondenheid. Verenigingen zijn en blijven de motor binnen een gemeente of stad en het is belangrijk om deze projecten aan te moedigen.

Ook de burgemeesters van de betrokken gemeenten juichen dergelijke initiatieven toe, want een dynamisch verenigingsleven draagt bij aan het welzijn van iedereen. Bij AXA zijn we onder de indruk van de ambitie die uitgaat van al die verenigingen en we vinden het fantastisch dat we enkele van hen hebben kunnen helpen hun droom waar te maken.

DEEL DIT ARTIKEL