Wonen met huisgenoten; je droomt er al van sinds je fan was van How I met Your Mother of Friends. Maar in het echte leven kan harmonieus samenwonen ingewikkelder zijn dan het klaarmaken van een bakje Aïki Noodles. Dus om te voorkomen dat er dagelijks passief-agressieve briefjes op de koelkast hangen, kun je het beste deze adviezen volgen.
1. Selecteer medebewoners die bij je passen
Oké, Patrick is je beste vriend. Maar is het wel slim om samen te gaan wonen met iemand die zijn boeken op kleur ordent, terwijl jij altijd luid en duidelijk verkondigt dat chaos de creativiteit stimuleert?
En ja, de feestjes van Sofie vind je altijd het tofst. Weet je echter zeker dat je in een r&b-paradijs wilt wonen?
Je begrijpt het al: dat je iemand graag mag betekent niet dat je er mee kan samenwonen.
Bepaal verder ook wat no-go's voor je zijn om personen die echt incompatibel zijn van je lijst te schrappen. Het kan bijvoorbeeld ondenkbaar zijn dat je in een huis woont met iemand die rookt of de trotse eigenaar van een poes is... Je kunt maar beter direct eerlijk zijn.
2. Kies huisgenoten die dezelfde verwachtingen hebben
Het ene samenwonen is niet het andere. Je hebt mensen die samenleven als in een groot gezin, terwijl anderen alleen maar een woning delen. En verder alles wat daar tussenin zit. Het een is niet beter dan het ander, maar voor je eigen welzijn is het wel belangrijk dat je bepaalt welke manier voor jou geschikt is.
3. Stel regels op en verdeel de taken
Wie stofzuigt er en wanneer? Wie regelt de administratie? Hoe duidelijker de taken zijn omschreven en toegewezen, hoe minder problemen je kunt verwachten.
Daarnaast geldt dat wat duidelijk is voor de een, niet duidelijk hoeft te zijn voor een ander. Dat is normaal, we hebben niet allemaal dezelfde behoeften en zijn ook niet op dezelfde manier opgevoed. Daarom kun je beter op zoveel mogelijk punten duidelijkheid scheppen. Bijvoorbeeld:
- Mag je etenswaren van de anderen gebruiken? Zo ja, moet je ze dan van tevoren waarschuwen?
- Moeten jullie het eens zijn voordat je een feest organiseert? Of zijn verrassingen welkom?
- Wanneer kunnen we de wasmachine gebruiken?
- Mogen gasten naar het toilet op de verdieping of alleen naar het toilet op de begane grond? (Ja echt, dat soort details zijn belangrijk).
- Wie mag komen logeren? Is er een maximaal aantal nachten per week dat mensen logés mogen hebben?
- Gemengd samenwonen of ‘girl/boy power’?
- ...
4. COMMUNICEREN!
In dezelfde geest als het voorgaande punt moet je vooral melden dat je drie dagen weg bent of dat er donderdagavond vrienden langskomen, zodat je huisgenoot even een broek aandoet voordat hij of zij de keuken binnenvalt.
Als je samenwoont met veel andere personen, waarvan sommigen niet vaak aanwezig zijn, gebruik dan een logboek, deel een Google agenda of maak een whatsappgroep aan om met elkaar te communiceren. Of stuur een ouderwetse Snap, dat werkt ook. Daarnaast kun je op bijeenkomsten van huisgenoten discussiëren over allerlei zaken die het samenwonen betreffen. Voor de duidelijkheid: deze vergaderingen moeten meer op een gezellige samenkomst lijken dan op een top van de G7!
5. Ga volwassen met conflicten om
De wereld is niet zwart-wit en in de meeste gevallen hebben beide partijen voor een deel schuld. In zo'n geval is niets beter dan een goede discussie, bijvoorbeeld tijdens een vergadering van huisgenoten.
Maar als het echt uit de hand loopt, is de beste oplossing de meest vreedzame. Indien jullie medehuur de waarborg rechtsbijstand heeft onderschreven in de woonverzekering van AXA kunnen eventueel de bemiddelingskosten teneinde dit dispuut op te lossen, ten laste genomen worden*.
Klaar voor het avontuur? Dan kun je nu gaan genieten van deze ervaring waar je ongetwijfeld mooie herinneringen aan zult overhouden!
Woon je met huisgenoten en zoek je een woningverzekering?
Ontdek ons aanbod en sluit een polis af via internet of maak een afspraak met je makelaar voor meer informatie.
* Elke dekking heeft zijn beperkingen, vergoedingsplafonds en uitsluitingen. U vindt alle details in de algemene voorwaarden