Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Tinyhouse of zome … wat zijn de voordelen van alternatieve woningen?

Top

| 2 min lezen

Tinyhouse of zome … wat zijn de voordelen van alternatieve woningen?

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

Een alternatieve woning, wat is dat?

Alternatieve woningen zijn (kleine) residentiële woonvormen die verplaatsbaar en demonteerbaar zijn en geen fundering of verdiepingen hebben. Onder die noemer vallen atypische woningen als:

  • tiny-house, of minihuis,
  • de als woning ingerichte yurt of tipi,
  • een stacaravan of woonwagen, ook wel pipowagen genoemd,
  • de zome: een microwoning met geometrische vormen,
  • het earthship, of aardehuis, opgetrokken uit gerecycleerde materialen,
  • … en nog vele anderen.

De voordelen van een tiny house

Wonen in een yurt of een tiny house: is dat niet alleen voor ecofanaten weggelegd? Vandaag niet meer, nee! Door de huisvestings- en ecologische crisis kiezen alsmaar meer mensen voor de vele voordelen die deze ongewone woningen hen bieden.

Een voordelige woning

Jarenlang een hypotheek afbetalen: niets voor jou? Investeer je liever geen astronomische bedragen in de bouw van je huis? Dan kan een tiny house een mooi alternatief voor de meer traditionele woningen zijn. Met een aankoopprijs die schommelt tussen de € 20 000 en € 100 000, wordt een eigen huis bezitten plots een pak haalbaarder. Maar houd er wel rekening mee dat wildkamperen geen optie is.

Een ecologische woning

Geld besparen is goed, de planeet sparen, nog beter! Een alternatieve woning is per definitie klein: je hebt dus minder materiaal nodig voor de bouw ervan en je water- en elektriciteitsrekening zijn maar een fractie van wat ze in een klassieke woning zouden bedragen. Alvast twee factoren waarmee je jouw ecologische voetafdruk drastisch verkleint.

Een puur-naar-de-essentie-woning

Dichter bij de natuur wonen, consu-minderen, anders leven… tiny houses en andere alternatieve woningen zorgen dat je voor een andere levensstijl kunt kiezen, en die ten volle en vrij kunt beleven!

Regenwater opvangen en hout hakken om je te verwarmen, niet echt je ding? Wees gerust, de meeste microwoningen bieden tegenwoordig (bijna) alle comfort van een klassiek huis.

Een zet-het-naar-uw-hand woning

Met een tiny house toch het (kleine) huis van uw dromen bouwen: natuurlijk kan dat ! Het grote voordeel van alternatieve woningen als een tiny house, is net hun schaalbaarheid. Je ontwerpt en bouwt het volledig volgens je smaak en persoonlijkheid en volgens wat je nodig hebt. Rekening moeten houden met de beperkte plaats dwingt je daarbij om heel creatief te zijn!

En waar je in andere huizen alleen de inrichting kunt veranderen, wissel je met een tiny house eenvoudig van omgeving! Want zet jij je huis op wielen, of kun je het laten vervoeren? Dan verhuis je het wanneer én waarheen je maar wil.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL