Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen cybercriminaliteit?

Top

Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen cybercriminaliteit?

Als bedrijf is het essentieel om online aanwezig te zijn. Het vergroot je zichtbaarheid onder potentiële klanten en verbetert je online reputatie. Helaas heeft het ook nadelen: je kunt het slachtoffer worden van hackers die proberen om je geld afhandig te maken. Gelukkig kan je jezelf hier tegen beschermen. En omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt vind je in dit artikel meer informatie over de manieren waarop hackers werken, hoe je dit voorkomt en hoe je jouw cyberveiligheid verbetert.

Phishing

Hoe werkt deze vorm van cybercriminaliteit?

Je ontvangt een e-mail of een sms die afkomstig lijkt te zijn van een bedrijf dat je vertrouwt, zoals AXA. In werkelijkheid is deze echter afkomstig van hackers. Ze vragen je om informatie bij te werken op een pagina die veel lijkt op de officiële pagina’s van het bedrijf waar ze zich achter verschuilen.

Vaak zullen ze om persoonlijke gegevens vragen onder het mom van een speciale aanbieding of om een probleem op te lossen zoals een geblokkeerd account. Op deze manier krijgen de hackers toegang tot je gebruikersnaam, wachtwoord of bankgegevens.

Met behulp van deze informatie kunnen ze vervolgens je identiteit en gegevens stelen en deze bijvoorbeeld gebruiken om aankopen te doen met de creditcard die je op de neppagina hebt ingevoerd.

Bescherm jezelf tegen phishing

 • Ontvang je een e-mail of sms met daarin een link naar een pagina waar je persoonlijke informatie of bankgegevens moet invoeren? Vul dit dan nooit in.
 • Controleer voordat je iets invult altijd eerst of het webadres in de adresbalk van de browser klopt en of deze de officiële naam van het bedrijf bevat.
 • Log alleen in op officiële en beveiligde platformen als je gegevens wilt wijzigen.
 • Heb je ook maar de minste twijfel over een e-mail of een ander bericht dat je hebt ontvangen? Neem dan direct contact op met het betreffende bedrijf om melding te doen van het verdachte bericht.
 • Stuur alle verdachte berichten door naar het Centre for Cyber Security Belgium (CBC) via suspect@safeonweb.be. Verwijder het bericht vervolgens.

Wat moet je doen als je slachtoffer werd van cybercriminaliteit?

 • Contacteer je bank. Het telefoonnummer staat achterop je bankkaart.
 • Neem bij kaartfraude contact op met Card Stop via het nummer 070 344 344.
 • Wijzig zo snel mogelijk je inloggegevens en je pincode. Gebruik je het wachtwoord of de gebruikersnaam ook voor social media of andere websites? Pas deze dan ook aan.

Je wachtwoorden veilig managen

Hoe complexer je wachtwoord, hoe kleiner de kans dat je het slachtoffer wordt van phishing.

Enkele basistips voor een veilig wachtwoord

 • Combineer kleine letters en hoofdletters.
 • Voeg minimaal één cijfer en één speciaal karakter toe.
 • Je wachtwoord moet (minimaal) uit tien karakters bestaan.

De veiligheid van je start-up verder verbeteren

 • Met tweefactorauthenticatie verbeter je de cyberveiligheid aanzienlijk. Als je tweefactorauthenticatie hebt ingesteld word je elke keer wanneer je inlogt op een nieuw apparaat, vanaf een nieuwe locatie of na een bepaalde periode gevraagd om niet alleen je inloggegevens in te vullen, maar ook om je te identificeren via een tweede identificatiemiddel. Dit kan je smartphone zijn (via een code), maar ook je vingerafdruk. Mocht een hacker je wachtwoord weten te bemachtigen dan kan hij dankzij tweefactorauthenticatie alsnog niet inloggen.
 • Moet je inloggen op een officieel platform? Met de app itsme ben je zeker van een veilige verbinding.
 • Gebruik een wachtwoordbeheerder zoals Lastpass om je wachtwoorden veilig te bewaren.
 • Bescherm je bedrijf tegen cybercriminaliteit met een verzekering zoals Cyber Protection van AXA. Deze verzekering is ook online beschikbaar.

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Wacht niet tot u wordt aangevallen om uw beroepsactiviteit te beschermen!

ONTDEK ONZE VERZEKERING

DEEL DIT ARTIKEL