Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Bescherm uw onderneming tegen cybercrime | Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Hoe uw onderneming beschermen tegen cybercrime?

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Wacht niet tot u wordt aangevallen om uw beroepsactiviteit te beschermen!

ONTDEK ONZE VERZEKERING

Breidt uw onderneming uit? Het is belangrijk om een cybersecuritybeleid te ontwikkelen om uw medewerkers bewust te maken van het belang van een goede bescherming van uw onderneming tegen cybercrime. Ontdek hier hoe u het risico op cyberaanvallen en andere online bedreigingen kan beperken. 

Hoe zich beschermen tegen cyberaanvallen?

De cyberbeveiliging van uw onderneming moet gebaseerd zijn op een solide grondslag:

Antivirus + beveiligde infrastructuur

Een performante en regelmatige bijgewerkte antivirussoftware is absoluut noodzakelijk. Voor ondernemingen die een intern netwerk gebruiken, is het geen overbodige luxe om een beroep te doen op IT-professionals om een beveiligd bedrijfsnetwerk en een beveiligde vloot van toestellen op te zetten.

Die investering zorgt ook voor een efficiënte werking van de infrastructuur en de computerapparatuur die door alle medewerkers wordt gebruikt, en voor een efficiënt en snel onderhoud. Naargelang de bijzonderheden van uw onderneming kan dat cruciaal blijken om een vertraging of zelfs een onderbreking van uw activiteiten bij soms onschuldige IT-problemen te vermijden.

Betrouwbare wachtwoorden  

Hoe complexer uw wachtwoorden zijn, hoe moeilijker ze te hacken zijn. Hieronder vindt u enkele basistips om complexe en dus veiligere wachtwoorden aan te maken:

  • Gebruik kleine letters en hoofdletters.
  • Gebruik minstens een cijfer en een speciaal karakter.
  • Gebruik een wachtwoord van minstens tien karakters.
  • Voor nog meer veiligheid, gebruik een zin als wachtwoord door de bovenstaande richtlijnen toe te passen, inclusief leestekens en spaties tussen de woorden van uw zin.
  • Maak gebruik van een beveiligde wachtwoordbeheerder: dat soort software biedt vaak een geïntegreerde wachtwoordgenerator en een beveiligde methode om de wachtwoorden op te vragen. Zo maakt u zich het leven gemakkelijker en verhoogt u uw cyberbeveiligingsniveau.

Validering in twee stappen  

Deze valideringsmethode vraagt eerst uw gebruikersnaam en wachtwoord (1ste stap). Daarna volgt een tweede stap: een code invoeren die via sms naar uw smartphone of naar een specifieke app wordt verstuurd, enz.

Indien een hacker uw wachtwoord te weten is gekomen, zal hij dus geblokkeerd worden omdat hij geen toegang heeft tot uw smartphone. En zelfs als uw telefoon in verkeerde handen terechtkomt, vragen deze apps doorgaans de invoer van een specifieke code voor de tweede valideringsstap.

Dat soort tools, waarvan ItsMe in België het bekendste voorbeeld is, zijn alomtegenwoordig in België, en zelfs onmisbaar voor de openbare instellingen en de banksector.

Hoe reageren bij een cyberaanval, oplichterij of onlinefraude?

Lees ons artikel "Cyberbeveiliging: wat doen bij een cyberaanval?" om te ontdekken welke specifieke noodmaatregelen moeten worden toegepast naargelang het type incident.

Indien u een vermoeden hebt dat de cyberbeveiliging van uw onderneming bedreigd wordt, reageer dan onmiddellijk:

Verwittig uw bank

Zelfs als het incident a priori geen betrekking heeft op uw bankgegevens of die van uw onderneming, verwittig dan onmiddellijk uw bank.

Bij fraude via bankkaart, verwittig Card Stop

Wijzig uw identificatiegegevens, wachtwoorden en pincodes

Indien u ze gebruikt op andere onlineplatformen (e-shop, onlinebetalingstools, enz.), denk er dan aan om ze ook te wijzigen. Gebruik in dat geval een beveiligde wachtwoordbeheerder die u het leven gemakkelijker maakt en tegelijk de cyberbeveiliging verbetert.

Geef het incident aan op de site van het CERT

Surf naar de site van het Cyber Emergency Response Team van de federale overheid en volg hun aanbevelingen.

Stuur alle verdachte berichten naar het CCB

Neem contact op met het Centre for Cybersecurity Belgium via suspect@safeonweb.be en volg hun aanbevelingen.

Neem contact op met uw makelaar of de bijstanddienst van uw verzekeraar

Bent u verzekerd tegen cyberaanvallen, neem dan rechtstreeks contact op met uw makelaar of de bijstanddienst van uw verzekeraar. Verzekerd bij AXA? Op het nummer 0032 2 550 05 30 staat de klok rond een cyberexpert te uwer beschikking.

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Op zoek naar een Cyber Protection verzekering?

Wacht niet tot u wordt aangevallen om uw beroepsactiviteit te beschermen!

ONTDEK ONZE VERZEKERING

DEEL DIT ARTIKEL