Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Is elektrisch rijden écht voordeliger?

Top

| 2 min lezen

Is elektrisch rijden écht voordeliger?

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

De milieustrijders en de overheid vertellen ons maar wat graag over de voordelen van elektrisch (of hybride) rijden. Een van de meest aanlokkelijke argumenten is dat het goedkoper zou zijn om te kiezen voor een elektrische auto. Maar heeft iemand die rekensom eigenlijk al gemaakt? Wij wel! In deze blogpost ontdek je de impact van elektrisch rijden op je portefeuille. 

Wil je graag meer lezen over de voor- en nadelen van een elektrische auto en het gebruik ervan? Aan het einde van deze blogpost vind je interessante links die je alles vertellen wat je wil weten.

Is elektrisch of hybride rijden goedkoper?

Het antwoord zal een glimlach op je gezicht toveren: elektrisch rijden is op lange termijn goedkoper. Dat komt door de lagere kilometerprijs in vergelijking met diesel- of benzineauto’s. Verder heb je bij een elektrische auto doorgaans minder kosten aan het onderhoud. Als klap op de vuurpijl kan je energiefactuur goedkoper worden als je voor groene energie kiest.

Een hybride auto kopen is iets duurder, maar door de lagere maandelijkse kosten (verbruik en onderhoud) verdien je dat snel weer terug. Doorgaans rijd je na 4 tot 5 jaar of 75 000 kilometer voordeliger in een hybride auto dan in een benzine- of dieselauto. 

Volledig elektrisch rijden blijft wel de beste optie voor het milieu. De overheid voorziet dan ook incentives om de populariteit van elektrische auto’s op te drijven. 

Het doolhof van subsidies, premies en belastingen

De overheid heeft al verschillende keren strengere milieunormen ingevoerd, die een elektrische auto heel wat interessanter maken. Zo zijn er steeds meer lage emissiezones en is er de verplichte OBFSM, alsook de veranderingen in zowel de personen- als de vennootschapsbelastingen. Gedetailleerde informatie hierover vind je terug op de website van de Federale overheidsdienst Financiën. Ook de Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting zijn wat voordeliger wanneer je elektrisch rijdt. 

En wat je niet hebt, moet je ook niet onderhouden! In je elektrische wagen zitten bijvoorbeeld al geen olie- of luchtfilters. Remmen doe je vooral op de motor, wat betekent dat je remschijven langer in leven blijven.

Nuttige informatie in deze serie

Wil je weten of je door elektrisch te gaan rijden het milieu ook echt een handje helpt? Lees het in de eerste blogpost  van deze serie en bereken meteen hoe milieuvriendelijk je huidige auto is. Ben je eerder geïnteresseerd in het verschil van een elektrische auto op je gebruiksgemak? De derde blogpost  in deze serie weegt de belangrijkste voor- en nadelen voor u af. 

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

deel dit artikel