Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Welke renovatiepremies zijn er in Vlaanderen?

Top

Welke renovatiepremies zijn er in Vlaanderen?

Ga je renoveren in Vlaanderen? Gefeliciteerd! Of je deze renovatie nu begint om het comfort of de energieprestaties van je woning te verbeteren, zo’n project is best prijzig. Gelukkig zijn er in België premies en financiële steun voor zo’n projecten, afhankelijk van de regio waarin je woont. Ben je benieuwd naar de premies in Vlaanderen en hoe je ervoor in aanmerking komt? We vertellen je er alles over in deze blog.

De renovatiepremies in Vlaanderen

In Vlaanderen kan een meerderjarige eigenaar (bewoner of verhuurder) een renovatiepremie aanvragen voor een gebouw dat ouder is dan 30 jaar. Verder moeten de renovatiewerkzaamheden altijd uitgevoerd worden door een erkende aannemer, voor een bedrag van minimum 2.500 euro exclusief btw per categorie. De vier categorieën werkzaamheden die onder de renovatiepremies vallen zijn: de structurele elementen van het huis, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties (centrale verwarming, elektrische en sanitaire installaties).

Hoe vraag je een premie aan?

  • Je kan een renovatiepremie pas aanvragen nadat de werkzaamheden voltooid zijn.
  • Om de premie aan te vragen, moet je een online formulier invullen en een lijst van alle facturen voorzien.
  • Het bedrag van de premie kan 20% of 30% van de goedgekeurde facturen bedragen en kan nooit meer dan €10 000 bedragen.
  • Je ontvangt een antwoord (positief of negatief) binnen 8 maanden nadat je een volledige aanvraag hebt ingediend.
  • De uitbetaling van de premie gebeurt binnen 12 maanden na de aanvraag.

Goed om weten: op 1 oktober wordt een nieuw premiesysteem ingevoerd. Vanaf 1 juli kunnen dus geen nieuwe premieaanvragen meer worden ingediend.

Wil je meer weten over de procedures en voorwaarden van de renovatiepremies in Vlaanderen? Bekijk dan zeker de website van de Vlaamse overheid. Of ontdek onze blogposts over de renovatiepremies in Wallonië en Brussel.

Heb je je woning helemaal gerenoveerd? Weet je dat je de verzekeringspremie van je woonverzekering kunt laten verminderen! Vraag hierover meer informatie bij je verzekeringsmakelaar.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL