Ga naar de hoofdinhoud
Jong koppel voert renovatie uit in Brussel

Blog

Welke renovatiepremies zijn er in Brussel?

Top

| 6 min lezen

Welke renovatiepremies zijn er in Brussel?

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

Heb je een renovatieproject in Brussel? Proficiat! Of je dit project nu start omdat je een groter comfort wil of omdat je de energieprestaties van je woning wil verbeteren, een renovatie is nogal prijzig. Gelukkig bestaan er renovatiepremies in Brussel. Om welke premies gaat het en hoe vraag je ze aan?

Advies en begeleiding voor je renovatieproject in Brussel

Voordat je met de werken van je energetische renovatie begint, is het een goed idee om hulp te vragen aan de verschillende diensten die je gewest of je gemeente ter beschikking stellen. Ontdek drie belangrijke diensten voor begeleiding bij je renovatie.

Homegrade: de onmisbare gratis dienst

Of je nu huurt of eigenaar bent, Homegrade biedt gratis ondersteuning om je woning te verbeteren en haar impact op het milieu te verminderen. De experts van Homegrade staan klaar om al je vragen te beantwoorden en volgen elke fase van je project op vanuit technisch, administratief en financieel oogpunt. Deze begeleiding op maat door de adviseurs van Homegrade is bedoeld om je wegwijs te maken in alle financiële steun waar je mogelijk recht op hebt.

Het Netwerk Wonen

Het Netwerk Wonen richt zich tot particulieren of leden van een mede-eigendom in 9 Brusselse gemeenten: Anderlecht, Brussel-Stad, Etterbeek, Elsene, Vorst, Molenbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. De inwoners van deze gemeenten kunnen gratis gebruikmaken van de renovatieadviesdiensten van de verenigingen van het Netwerk Wonen: hulp bij het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning, analyse van offertes, technische bezoeken, ...

De Sociale Verhuurkantoren (SVK)

De Brusselse Sociale Verhuurkantoren beheren voor de eigenaars de verhuur van hun woning(en). Het doel is om huurders huisvesting tegen een lagere huurprijs te bieden in ruil voor gemoedsrust voor de eigenaars en speciale garanties, diensten en voordelen. Sommige SVK’s verzekeren bijvoorbeeld de opvolging van de renovatiewerken namens de eigenaar en ondernemen stappen om Renolution-premies te ontvangen.

Financiering nodig? Bekijk de beschikbare leningen!

We raden je ook aan om vooraf te controleren of je een aantrekkelijke lening kan aanvragen.

De ECORENO-kredieten

Een ECORENO-krediet is een betaalbare financiering voor huurders en (toekomstige) eigenaars van een Brusselse woning om hen te helpen om renovatiewerken uit te voeren, in de vorm van een hypothecair krediet of een consumentenkrediet.

De ECORENO-kredieten worden op de eerste plaats verstrekt voor werkzaamheden die energiebesparing, de verbetering van de autonomie van de bewoner, de veiligheid, de gezondheid en de bewoonbaarheid beogen.

RENOLAB-projectoproepen

Het Brussels Gewest organiseert projectoproepen waarmee je subsidies kan ontvangen voor je renovaties.

RENOLAB is een initiatief dat in september 2021 werd gelanceerd door het Brussels Gewest om bij te dragen tot grootschalige innovatieve oplossingen voor de uitdaging van de duurzame en circulaire renovatie van de Brusselse gebouwen. RENOLAB omvat twee pijlers:

  • RENOLAB.ID ondersteunt ideeën, projecten, instrumenten en mechanismen om obstakels voor innovatie weg te nemen.
  • RENOLAB.B ondersteunt projecten voor de duurzame en circulaire renovatie van bestaande gebouwen.

Win ook informatie in over de verplichtingen en voorschriften die je moet naleven bij de uitvoering van je werken. Ga vervolgens op zoek naar een bouwbedrijf dat erkend is door het Brussels Gewest.

Renovatie- en energiepremies: nieuwigheden en te ondernemen stappen

Brussel en RENOLUTION

Sinds 1 januari 2022 zijn de 'Energiepremies' en de 'Premies voor woningrenovatie en gevelverfraaiing' van het Brussels Gewest samengevoegd tot één regeling: de RENOLUTION-premies. Surf voor de lijst van de beschikbare premies naar de RENOLUTION-website. Je vindt er informatie over alle beschikbare premies, afhankelijk van de werken die je wil uitvoeren. Je kan ook begeleiding aanvragen voor je project, om te genieten van gratis professioneel advies.

Brussel wil zijn gebouwen grondig aanpakken, geeft zichzelf de middelen om dat te doen en rekent vooral op jou om de renovatie te versnellen door gebruik te maken van verschillende soorten premies.

Gewestelijk besluit 'geringe omvang': minder procedures, meer resultaten

Het gewestelijk besluit 'geringe omvang', dat op 30 april 2022 van kracht is geworden, stelt je vrij van de noodzaak van een stedenbouwkundige vergunning en een architect, en versnelt de administratieve procedures bij allerlei werkzaamheden voor betere energieprestaties van gebouwen.

Hoe vraag je renovatie- en energiepremies aan?

Tijdens je renovatiewerken

Houd toezicht op de werf en zorg ervoor dat de EPB-vereisten correct worden nageleefd tijdens de hele duur van de renovatiewerkzaamheden.

Wat is het EPB?

Het EPB (Energie Prestatie en Binnenklimaat) is een attest in het Brussels Gewest dat de energieprestatie van gebouwen beoordeelt volgens een objectieve classificatie. Dit is verplicht vóór elke verkoop of verhuur en biedt een objectieve vergelijking, op basis van een gestandaardiseerd theoretisch verbruik, van de energie-efficiëntie van woningen, los van de zeer variabele en dus subjectieve verbruiksgewoonten van de bewoners.

Op 1 maart 2023 is een verbeterde versie van het EPB in het Brussels Gewest van kracht geworden: ontdek hier alle informatie over het EPB in het Brussels Gewest.

 

Na de renovatiewerken

 

Vraag na de werken de RENOLUTION-premie aan. Hiervoor moet je een reeks specifieke documenten voorleggen, waaronder het attest van de aannemer en een gedetailleerde factuur van de uitgevoerde werken.

Om te weten te komen welke premies beschikbaar zijn in jouw situatie, simuleer je gewoon je werken in IRISbox.

Wil je meer weten over de premies en de toekenning ervan in het Brussels Gewest?
Raadpleeg de RENOLUTION-website.

Ben je je woning aan het renoveren? Bekijk met je makelaar of de renovaties een invloed hebben op je woonverzekering.

Als algemene regel geldt dat je altijd je verzekeraar op de hoogte moet brengen van wijzigingen met betrekking tot je contract (verhuizing, plaatsing van zonnepanelen, opening van een handelszaak, …), zodat je optimaal verzekerd blijft.

Ontdek ook onze andere artikels over de renovatiepremies voor Vlaanderen of Wallonië.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL