Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Welke renovatiepremies zijn er in Brussel?

Top

Welke renovatiepremies zijn er in Brussel?

Ga je renoveren in Brussel? Leuk! Of je dit project nu start omdat je een groter comfort wilt of omdat je de energieprestaties van je woning wilt verbeteren, een renovatie is nogal prijzig. Maar gelukkig bestaan er tegenwoordig hulpmiddelen en premies voor zo’n projecten, afhankelijk van de regio waar je woont. Maar welke hulpmiddelen zijn er in Brussel? En hoe krijg je die steun? We leggen het je allemaal uit in deze blogpost.

Wijziging van de renovatiepremies in Brussel

Op 1 januari 2022 werden de premies voor energie, renovatie en het verfraaien van voorgevels samengebracht in hetzelfde systeem: de Renolution-premies. Deze fusie moet ervoor zorgen dat de maatregelen een meer samenhangend geheel vormen en dat ze de administratieve taken makkelijker maken. Deze nieuwe premies zijn beschikbaar vanaf maart 2022.

Hoe werkt het?

Om de lijst van beschikbare premies te raadplegen, kan je de Renolution-website bezoeken. Daar vind je alle beschikbare premies die van toepassing zijn voor het project dat je wilt uitvoeren. Bovendien kan je ondersteuning in de vorm van gratis professioneel advies aanvragen.

Een premie aanvragen gebeurt in verschillende fasen:

  • Voordat je met de werken van je energetische renovatie begint, kan je nagaan of je hiervoor een interessante financiering kunt afsluiten, bijvoorbeeld een groene lening. Bovendien voorziet het Brussels Gewest projectoproepen waarmee je subsidies voor je project kunt krijgen. Check zeker ook de verplichtingen en voorschriften waaraan je project moet voldoen. Daarna kan je op zoek naar een bouwbedrijf dat erkend is door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • Tijdens de werken moet je toezicht houden op de werf en ervoor zorgen dat de EPB-eisen correct worden nageleefd.
  • Nadat de werken voltooid zijn, kan je de Renolution-premie aanvragen. Om dat te doen, moet je een reeks specifieke documenten aanleveren, waaronder het certificaat van het bedrijf en de gedetailleerde factuur van de uitgevoerde werken.
  • Wanneer je een premie aanvraagt, kan je dat trouwens makkelijk doen via IRISbox.

Wil je meer weten over de beschikbare premies en de toekenning ervan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Raadpleeg de Renolution-website.

Goed om weten: het wettelijk kader met de administratieve en technische details moet nog definitief door de Brusselse regering worden goedgekeurd en kan daarom nog kleine wijzigingen ondergaan. Daarnaast kan je ook alles te weten komen over de renovatiepremies in Vlaanderen of Wallonië.

Heb je je woning helemaal gerenoveerd? Weet je dat je de verzekeringspremie van je woonverzekering kunt laten verminderen! Vraag hierover meer informatie bij je verzekeringsmakelaar.

Op zoek naar een brandverzekering?

Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL