Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Annulatie reis: kan je een vergoeding krijgen?

Top

| 3 min lezen

Annulatie reis: kan je een vergoeding krijgen?

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

Of het nu gaat om een pandemie die de hele wereld overrompelt of een gebroken voet twee dagen voor vertrek: niemand is veilig voor onaangename verrassingen. Heb je een reis geboekt die plots in het water valt? Of wil je een vakantie boeken, maar vrees je al voor een annulatie op het laatste moment? Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de vergoeding van een geannuleerde reis: ontdek hier wat je kunt doen in verschillende scenario’s.

De vervoersmaatschappij annuleert je reis

Als de vervoersmaatschappij je reis annuleert, is ze verplicht je een vergoeding of een tegoedbon van een even grote waarde als die van je reis te geven. In sommige gevallen kan de maatschappij ook aanbieden om je reis naar een latere datum te verplaatsen.

Heb je een pakketreis geboekt? Dan kan de reisorganisatie je een gelijkwaardig alternatief aanbieden, dat je mag weigeren of accepteren. Als je weigert, moet de organisatie je normaal gezien vergoeden.

Wat als er problemen optreden met je vlucht?

De Europese Unie beschermt vliegtuigpassagiers binnen de Europese Economische Ruimte met Verordening 261/2004. Als je niet mag instappen, je vlucht geannuleerd wordt of je een langdurige vertraging hebt, heb je dankzij die wetgeving recht op een vergoeding.

De vliegmaatschappij is verplicht je een vergoeding van €250 tot €600 te geven in het geval van een vertraging van minstens 3 uur, een instapweigering (bijvoorbeeld bij een overboeking) of een annulatie. Ook moet je als reiziger versnaperingen en accommodatie aangeboden krijgen als dat van toepassing is.

Je annuleert de reis zelf

Ben je ziek of strooit een ongeval roet in het eten? Als je zelf beslist om je reis te annuleren en je hebt geen reisverzekering of annulatieverzekering, is de kans heel groot dat je geen vergoeding zult krijgen.

Heb je wel een annulatieverzekering afgesloten? Controleer dan zeker de annulatievoorwaarden in je contract om te weten waar je recht op hebt.

Wat als je reis verzekerd is?

De slimste zet is natuurlijk om je reis te verzekeren en te kiezen voor een optie waarbij je ook gedekt wordt in het geval van annulatie. Om onaangename verrassingen te voorkomen, doe je dat best voor je op reis gaat (doorgaans minstens 30 dagen voor vertrek).

Wanneer je dan je reis moet annuleren door ziekte (waaronder COVID-19), quarantaine, hospitalisatie of een ongeval, kan je verzekering onder bepaalde voorwaarden tussenkomen.

In sommige gevallen (overlijden van een naaste, een plotselinge opkomst van een pandemie tijdens je vakantie, etc.) kan je verzekering je zelfs compenseren voor de reisdagen waarvan je niet hebt kunnen genieten. Hou hier zeker rekening mee, want een reis annuleren is al erg genoeg!

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL