Ga naar de hoofdinhoud
Zelfstandigen bespreken de fiscale voordelen van aanvullende pensioenoplossingen. Zelfstandigen bespreken de fiscale voordelen van aanvullende pensioenoplossingen.

Blog

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen: ontdek uw fiscale voordelen

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Dat u met het wettelijke pensioen niet ver zal komen, is geen groot nieuws meer. U doet er dus goed aan om tijdens uw loopbaan wat opzij te leggen voor een financieel zorgeloze oude dag. Als zelfstandige hebt u gelukkig wel wat opties, mét een fiscaal extraatje.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Of u nu een eenmanszaak hebt of als bedrijfsleider in een vennootschap werkt, elke zelfstandige kan via het VAPZ sparen voor zijn pensioen. U profiteert van een gewaarborgde intrestvoet, die jaarlijks eventueel wordt aangevuld met een winstdeelname door de verzekeraar.

Daarnaast geniet u met een VAPZ  ook fiscale voordelen die het rendement van deze pensioenoplossing opkrikken: de stortingen in uw VAPZ zijn als beroepskost aftrekbaar, u betaalt geen premietaks en u bespaart bovendien op uw sociale bijdragen.

Meer weten over de fiscale voordelen van de VAPZ? Lees dan zeker ons artikel: VAPZ: wat zijn de fiscale voordelen?

De Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Als u een zelfstandige bedrijfsleider in een vennootschap bent, kan u ook, naast het VAPZ, via een IPT sparen voor uw aanvullend pensioen. Uw vennootschap betaalt dan de premies en die zijn voor de vennootschap fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Dat betekent dat de belastbare basis van uw bedrijf afneemt. 

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Naast het VAPZ hebt u als ‘zelfstandige als natuurlijke persoon’ (net als zelfstandigen met een vennootschap) ook de mogelijkheid om te kiezen voor een spaarformule waarin u fiscaal voordelig kan sparen voor een hoger pensioen, via de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). U geniet in dit geval een belastingvermindering van 30% op uw betalingen, op voorwaarde dat de 80%-regel gerespecteerd wordt. Bovendien wordt het bij de wettelijke pensionering uitgekeerde eindkapitaal tegen een voordelig tarief belast.

Andere pensioenoplossingen voor zelfstandigen?

Als particulier kan u ook voor het traditionele pensioensparen of langetermijnsparen kiezen. Ga dus zeker eens langs bij uw makelaar. Hij bekijkt samen met u de mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen.

Wist u dat u zelfs een voorschot kan nemen op uw pensioenspaarpot in uw VAPZ en IPT of POZ om dat te gebruiken voor de aankoop of renovatie van een woning? Bent u geïnteresseerd? Lees dan zeker ons artikel: “Zelfstandige? Koop een woning met uw aanvullend pensioen”

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL