Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be – Koop een woning met uw aanvullend pensioen

Top

| 2 min lezen

Zelfstandige? Koop een woning met uw aanvullend pensioen

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Net zoals meer dan de helft van de zelfstandigen in hoofdberoep hebt u misschien voor een aanvullende pensioenoplossing gekozen? En gelijk hebt u! Maar wist u dat u het aanvullend pensioen kan gebruiken om een huis te kopen? Vastgoed kopen met uw pensioenspaarpot heeft tal van voordelen. Die ontdekt u hier!

Sparen voor uw pensioen

Als zelfstandige is het belangrijk om een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) af te sluiten. Zo bouwt u het nodige kapitaal op om uw wettelijk pensioen mee aan te vullen wanneer u met pensioen gaat en geniet u ondertussen belangrijke fiscale en sociale voordelen.

Als u bovendien een vennootschap hebt, hebt u misschien ook een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afgesloten. Opnieuw een goede keuze, want dankzij deze aanvulling kunt u hogere bedragen storten dan met een VAPZ. En daar houden de voordelen niet op ...

Een voorschot op uw pensioen via de IPT

Peter, 43 jaar, maakt wel vaker de juiste keuzes. Zo heeft hij enkele jaren geleden, als aanvulling op zijn VAPZ, een IPT afgesloten. En onlangs besloot hij om met Lieselot te trouwen. Hun volgende stap als koppel? Een huis kopen! Dat warme nest is er dan wel, maar iedereen weet dat een huwelijk handenvol geld kost. Daardoor zitten Peter en Lieselot een beetje door hun financiële reserves heen.

Gelukkig heeft Peter het idee om het opgebouwde kapitaal van zijn IPT te gebruiken om een deel van de aankoop te financieren. De aankoop van onroerend goed is namelijk ook een uitstekende manier om een comfortabel pensioen te garanderen. Zodra het koppel op pensioen gaat, moeten ze immers geen huur betalen.

Voordelen van een IPT-voorschot

Dit zijn de voordelen van een IPT-voorschot:

  • Op het toegekende IPT-voorschot betaalt u eenmalig dossierkosten.
  • Als u kiest om de intresten te laten kapitaliseren dan betaalt u ze pas wanneer het pensioenkapitaal uitgekeerd wordt. U kan er ook voor kiezen om de intresten jaarlijks te betalen.
  • U betaalt noch expertise, noch notariskosten of registratierechten voor het opnemen van het voorschot (in tegenstelling tot een hypothecaire lening).

Meer info over de mogelijkheden van een IPT-voorschot? Neem zeker contact met je makelaar op.

Meer weten over de pensioensoplossingen voor zelfstandigen? Lees dan zeker ons artikel ‘Uw pensioen als zelfstandige: leven als God in Frankrijk of de buikriem aanhalen?

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL