Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Het belang van een sociaal secretariaat voor je bedrijf

Top

| 2 min lezen

Het belang van een sociaal secretariaat voor je bedrijf

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Een bedrijf runnen is niet gemakkelijk. Om een goede werking te garanderen moet je je met van alles bezighouden: het managen van personeel; het oplossen van problemen en het verder ontwikkelen van je bedrijf.
Je dagen zijn dus al goed gevuld en dan komen daar ook nog administratieve taken bij zoals het betalen van salarissen of het aanpassen van arbeidscontracten. Gelukkig kan een sociaal secretariaat je hiermee helpen.

Wat is een sociaal secretariaat?

In België helpt een sociaal secretariaat bedrijven bij bepaalde administratieve taken. Een sociaal secretariaat houdt zich vooral bezig met de loonadministratie, maar kan je ook ondersteunen bij andere sociale en fiscale taken, zoals het verwerken van de sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Aansluiting bij een sociaal secretariaat is niet verplicht, maar in de praktijk kiest 90% van de Belgische bedrijven voor het gemak van hun dienstverlening.

Wat doet een sociaal secretariaat?

Over het algemeen kan je voor de volgende zaken terecht bij een sociaal secretariaat:

  • De berekening van salarissen, de bedrijfsvoorheffing, het vakantiegeld, de eindejaarspremie, de opzegvergoeding en andere toeslagen.
  • Het opstellen van sociale documenten zoals de loonfiche en administratieve formaliteiten die te maken hebben met arbeidsongeschiktheid, afwezigheid, tijdskrediet, brugpensioen en betaald educatief verlof.
  • Afgifte van documenten en elektronische berichten vereist door de overheid zoals RSZ-berekeningen, de roerende voorheffing en de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling (Dimona).
  • Het innen en betalen van bijdragen voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de bedrijfsvoorheffing.
  • Ondersteuning en advies met betrekking tot vragen over personeel, verzuim en ontslag.

Doordat je bepaalde administratieve taken kunt uitbesteden aan het sociaal secretariaat, kun jij je in alle rust op je eigen werk concentreren.

Voor een volledig overzicht van alle sociale secretariaten in België kun je terecht op de website van FOD Sociale Zekerheid.

De kosten van een sociaal secretariaat

Ben je overtuigd van de voordelen van een sociaal secretariaat, maar vraag je je af welke kosten eraan verbonden zijn? De prijs hangt uiteraard af van het sociaal secretariaat dat je kiest en voor welke taken je hen inschakelt. Vraag dus gerust offertes op bij verschillende organisaties en vergelijk ze.

Om je alvast een idee te geven: voor een klein bedrijf met personeel komen de kosten gemiddeld op 347,50 euro per jaar. Maar in sommige gevallen profiteer je de eerste drie jaar van een vrijstelling.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL