Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Blog AXA.be – Tips om inbraken in uw bedrijf tegen te gaan

Top

| 6 min lezen

Diefstalpreventie: 5 tips om inbraken in uw bedrijf tegen te gaan

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

Als u over waardevolle bedrijfsruimtes beschikt (van kantoren tot fabriekshallen), wil u er zeker van zijn dat die voldoende beschermd zijn tegen diefstal. U weet als geen ander dat dergelijke ruimtes heel wat investeringen vereisen en die wil u niet teniet zien gaan door een inbraak, zeker niet als er dure goederen in uw bedrijf aanwezig zijn. Lees hier onze tips om uw bedrijfspand goed te beveiligen.

Maatregelen voor diefstalpreventie focussen vaak op de privéomgeving van mensen omdat een inbraak in de private leefwereld een grote aantasting van de persoonlijke integriteit kan inhouden. Maar ook bedrijfsomgevingen komen vaak in het vizier van inbrekers. Dat heeft vooral te maken met de volgende redenen:

  1. Er bevinden zich vaak waardevolle en dure goederen in bedrijven
  2. Zodra de avond valt, is er amper nog iemand aanwezig in een bedrijfsomgeving

Om te vermijden dat uw onderneming het doelwit wordt van een inbraak, doet u best aan diefstalpreventie. We sommen hieronder enkele cruciale tips voor u op.

Tips om diefstal tegen te gaan in een bedrijfspand

1. Check alle ramen en deuren

Begin met eenvoudige maatregelen die niet duur, maar zeer efficiënt kunnen zijn. Zorg ervoor dat alle medewerkers zich bewust zijn van het belang van diefstalpreventie en dat ze beseffen dat ze daaraan hun steentje kunnen bijdragen. Een grondige briefing bij de opstart van een nieuwe medewerker is dan ook cruciaal.

Het is immers maar al te menselijk dat werknemers het bedrijfspand vergeten af te sluiten als ze een lange werkdag achter de rug hebben en snel moeten vertrekken om de kinderen op te halen of nog even wat boodschappen te doen. Ramen en deuren afsluiten is van primordiaal belang: dat moet goed verankerd zijn in de bedrijfscultuur. En als u van plan bent de investering te doen, overweeg dan zeker om sterk en kwalitatief materiaal te voorzien (aangevuld met de nodige veiligheidssloten). Schuifdeuren of glazen deuren vereisen daarnaast vaak een aparte oplossing.

2. Zorg voor voldoende verlichting

Verlichting heeft een dubbele functie in de diefstalpreventie: enerzijds roept verlichting altijd de vraag op of er eventueel iemand aanwezig is. Dieven die het zekere voor het onzekere nemen, zullen daarom aarzelen om uw pand te betreden.

Daarnaast zorgt verlichting er ook voor dat potentiële inbrekers goed gezien worden, zowel door anderen die zich in de buurt van uw pand bevinden als op mogelijke camerabeelden. Verlichting kan een cruciale rol spelen als er ooit sprake zou zijn van daderherkenning door getuigen.

Doe een grondige check van uw panden om donkere plekken op te sporen. Dieven zouden zich daar kunnen verstoppen. Verlichting op basis van sensoren is ook een oplossing om dergelijke hoekjes te coveren.

3. Installeer een alarmsysteem

Geactiveerde alarmsystemen detecteren quasi elke vorm van beweging in uw bedrijf. Op die manier kunnen inbrekers meteen weggejaagd worden. Bovendien worden potentiële dievenbendes ook afgeschrikt door de zichtbare aanwezigheid van de detectoren die met de installatie van een alarmsysteem gepaard gaan. Als dieven weten dat uw bedrijfssite beveiligd is met een alarm, is de kans groot dat ze uw bedrijf niet langer zullen viseren.

U kan een alarm ook rechtstreeks laten doorschakelen naar de politie, zodat die snel kan reageren en meteen een team naar uw onderneming kan sturen. U moet een alarmsysteem trouwens altijd registeren op police-on-web.

Naast diefstalpreventie zijn alarmsystemen ook een belangrijke tool voor de bescherming van uw bedrijfsgebouwen tegen potentiële rampen, zoals brand.

4. Bewaar waardevolle goederen in een kluis

Mocht iemand er toch in slagen om binnen te geraken in uw gebouwen, kan u nog een extra beveiliging voorzien: een brandveilige kluis. Het is dan ook een goed idee om uw meest waardevolle spullen in zo’n kluis te bewaren: ze beschermt uw documenten tegen brand en verkleint het risico op diefstal.

Tip: zorg ervoor dat de inhoud van uw kluis gedekt is door uw brandverzekering.

5. Camera’s hebben impact

Beveiligingscamera’s zijn zowel binnen als buiten nuttig. Buiten hebben ze hetzelfde effect als de detectoren van een alarm: als potentiële inbrekers ze opmerken, worden ze afgeschrikt en is de kans groot dat uw bedrijf niet langer een doelwit is. Binnen zijn ze dan weer een belangrijke factor om inbrekers te identificeren. Net als een alarmsysteem moeten camera’s ook geregistreerd worden op police-on-web.

Bescherm uw activiteiten en goederen

Zeg nooit ‘nooit’… Als u de bovenstaande tips opvolgt, verkleint u het risico op diefstal, maar 100% zeker bent u nooit. Ondanks alle preventieve maatregelen kan u natuurlijk altijd het slachtoffer worden van diefstal en dan bent u best goed beschermd. Een brandverzekering voor ondernemers en kmo’s biedt u meestal een extra optie om uw dekking van schade aan te vullen met een verzekering diefstal & vandalisme. Deze extra tussenkomst gaat overigens veel verder dan het dekken van schade na een diefstal: diefstal van materieel en van waarden in de kassa worden bijvoorbeeld vaak ook gedekt.

Belangrijk: Zorg ervoor dat u alle vereiste veiligheidsmaatregelen uit het verzekeringscontract met uw makelaar hebt uitgevoerd voordat u andere preventietips opvolgt.

Als ondernemer streeft u ernaar dat uw werknemers en uzelf het werk in de beste omstandigheden kunnen verrichten. Lees daarom zeker ons artikel ‘Welke verzekering moet u nemen als zelfstandige’ om te weten welke verzekeringen voor uw bedrijf cruciaal zijn. Zo kan uw bedrijf blijven draaien, zonder dat onverwachte gebeurtenissen roet in het eten strooien.

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL