Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Op vakantie als zelfstandige: 4 tips | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Op vakantie als zelfstandige: 4 tips om u goed voor te bereiden

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen

Iedereen heeft nood aan vakantie. Zich te pletter werken is geen slimme strategie. Vermoeidheid kan de motivatie en de kwaliteit van het werk doen afnemen. Neem tijd voor uzelf om uitgerust terug te keren, klaar om nieuwe ideeën op te doen of nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar hoe vertrekt u als zelfstandige met een gerust gemoed op vakantie? Hier zijn onze tips!

Kies een bestemming met het oog op uw portefeuille

Een zelfstandige moet goed op zijn financiële situatie letten. Wie een eigen bedrijf heeft, kan het zich doorgaans niet permitteren om een maand lang in de Caraïben te vertoeven. Maar toch hoeft vakantie niet altijd duur te zijn. We hebben in de eerste plaats nood aan rust en ontspanning. Of u dat nu alleen, met het gezin of vrienden doet, er zijn vast plaatsen in uw buurt die hiervoor kunnen zorgen.

Bereid uw vakantie goed voor: licht uw klanten in en delegeer uw taken

Een werknemer kan haast automatisch verlof nemen. Voor een zelfstandige is dat niet zo evident. U moet er lang genoeg op voorhand plaats voor vrijhouden in uw agenda. Het is belangrijk om uw klanten in te lichten en u goed te organiseren. En denk eraan: als u uw taken kan delegeren tijdens uw afwezigheid, vraagt dat ook de nodige organisatie.

Kies de periode waarin u vakantie neemt op basis van uw cliënteel

Er is geen ideale periode om op vakantie te gaan. Iedereen kiest die op basis van zijn of haar behoeften. Voor sommige beroepen is het soms makkelijker om te werken wanneer de klanten op vakantie zijn (bv. voor een schilder). Voor andere is de aanwezigheid van de klant dan weer van essentieel belang.

De eerste groep kan dus in het laagseizoen vertrekken wanneer de prijzen lager liggen. De tweede groep zal er echter meer baat bij hebben om samen met de klant verlof te nemen.

Werk meenemen kan, maar bewaak uw vrije momenten

Het is belangrijk om uzelf zoveel mogelijk af te schermen van uw werk en u volledig te ontspannen. Als dat niet gaat, is een verandering van landschap een goed idee.

U kan altijd werk voorzien waarvoor uw fysieke aanwezigheid niet nodig is. In dat geval zou u dus wat werk kunnen meenemen op vakantie. Maar opgelet, uw werkuren en dagen van beschikbaarheid legt u best op voorhand vast … en hou u eraan!

Bent u op zoek naar leuke maar niet te verre bestemmingen? Lees dan ons artikel “Verborgen parels in België: tijd om ons land te (her)ontdekken

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

Ontdek onze oplossingen

DEEL DIT ARTIKEL