Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Deeltijds werken: gevolgen voor mijn pensioen? | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Deeltijds werken: gevolgen voor mijn pensioen?

Pensioensparen Pensioensparen

Pensioensparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE FORMULES

Bijna 30% van de werkende Belgen doet dat parttime. Deeltijds werken heeft heel wat voordelen, zoals een betere work-life balance, maar het heeft ook verschillende fiscale gevolgen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren voor je de stap naar deeltijds werken zet.

Meer vrouwen werken deeltijds

Bij deeltijds werken zijn er grote verschillen op basis van geslacht. Zo werkt 44% van alle loontrekkende vrouwen parttime, tegenover 11% bij de mannen*. Hieruit blijkt dat nog vaak het klassieke rollenpatroon wordt aangehouden waarbij de vrouw de zorg van het gezin op zich neemt. Daarnaast wordt deeltijds werken ook minder aanvaard bij ‘typisch mannelijke’ jobs zoals ingenieurs. Ook de leidinggevende functies, waar deeltijds werk niet vanzelfsprekend is, zijn nog steeds overheersend mannelijk. Enkele redenen om voor parttime werk te kiezen zijn o.a. meer tijd maken voor het gezin en minder stress. Vaak is deeltijds werken ook geen keuze, maar wordt de job gewoon niet voltijds aangeboden.

Gevolgen voor pensioen

Hoewel meer tijd thuis aantrekkelijk klinkt, staan daar toch enkele consequenties tegenover. Vooral dan voor het pensioen, want de loopbaan wordt ingekort. Om een maximaal bedrag uitgekeerd te krijgen, moet je een loopbaan hebben van 45 jaar. Per minder gewerkt jaar, vermindert dit bedrag dus met ongeveer 1/45ste.

Dit geldt niet voor afwezigheden waarvoor de RVA een uitkering toekent en voor thematisch verlof zoals ouderschaps- en palliatief verlof. Deze afwezigheden worden gelijkgesteld met een voltijds werkregime.

Pensioensparen

Het is dus belangrijk om een extra pensioenspaarpotje te voorzien. Kan je, nu je parttime werkt, niet meer evenveel opzijzetten? Dan kan je jouw stortingen aanpassen of deze zelfs helemaal opschorten voor een bepaalde periode.

Halftijds pensioen

Ben je dichtbij de pensioenleeftijd en wil je beginnen af te bouwen? Dan kan het halftijds pensioen een oplossing bieden. Deze maatregel wordt mogelijk vanaf 1 oktober 2019. Indien je voldoet aan de voorwaarden voor het (vervroegd of wettelijk) pensioen, kan je vanaf 60 jaar 50% van jouw wettelijk pensioen ontvangen.

Dit op voorwaarde dat je minstens een jaar voor de pensioenaanvraag voor minstens 80% bent tewerkgesteld. De beroepsactiviteit die je tijdens het halftijds pensioen uitvoert, mag ook niet meer dan 50% van een voltijdse baan zijn.

Tijdens de periode tussen de start van het halftijds pensioen en het volledige pensioen zal je nog verder pensioenrechten kunnen opbouwen.

Pensioensparen Pensioensparen

Pensioensparen: hoe je pensioen optimaliseren?

Een oplossing om een mooi aanvullend pensioen op te bouwen en fiscaal voordeel te genieten.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL