Ga naar de hoofdinhoud
NL

Blog

In welke gevallen kunt u als zelfstandige een btw-vrijstelling aanvragen?

Top

In welke gevallen kunt u als zelfstandige een btw-vrijstelling aanvragen?

De meeste activiteiten zijn onderworpen aan de belasting op de toegevoegde waarde (btw) en moeten dus aan de eindklant worden gefactureerd met toevoeging van de btw aan het bedrag van de verkochte prestatie of dienst. Als dienstverlener moet u de ontvangen btw doorstorten aan de staat. Maar in bepaalde gevallen bent u niet verplicht om btw aan te rekenen ... en kan het zelfs voordelig zijn dat u een vrijstelling aanvraagt. Volg de gids om er meer over te weten!

Sommige beroepen zijn vrijgesteld van btw

De btw wordt toegepast op de toegevoegde waarde die een goed of dienst in elke stap van de transformatie krijgt. Maar in sommige situaties is die "toegevoegde" waarde niet altijd gemakkelijk te identificeren (vooral in het geval van diensten). Daarom zijn vrije beroepen, niet-esthetische medische en paramedische activiteiten, bepaalde activiteiten in de verkoop en verhuring van vastgoed, financiële transacties, verzekeringen en ook de socioculturele beroepen niet onderworpen aan het btw-stelsel en mogen ze dus zonder btw-nummer werken.

Als u een bescheiden omzet hebt

Ook als u een bescheiden omzet hebt van niet meer dan 25.000 € (excl. btw) per jaar, kunt u aanspraak maken op de btw-vrijstelling. Vergeet echter niet op uw facturen te vermelden dat u de "bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen" toepast.

Voordelen

In deze situatie is uw administratie eenvoudiger, want:

  • u moet geen btw-aangifte bij de administratie indienen
  • u moet geen btw aanrekenen op de facturen die u uw klanten stuurt
  • en u moet dus geen btw aan de staat doorstorten

Verplichtingen

Toch bent u btw-plichtig en moet u een aantal formaliteiten vervullen:

  • een btw-nummer aanvragen wanneer u uw onderneming opricht
  • elke wijziging van uw activiteit aangeven (lancering, verandering, stopzetting, ...)
  • elk jaar - voor 31 maart - de lijst van uw klanten indienen
  • en uiteraard kunt u zelf geen btw aftrekken

Informeer u goed voor u de vrijstellingsregeling toepast, want sommige beroepen zijn ervan uitgesloten. Uw sociaal secretariaat kan u er meer over vertellen.

Welke keuzes u ook maakt, onze oplossingen voor zelfstandigen of zko's zullen u het leven gemakkelijker maken. En gebruik onze praktische tool om te weten welke verplichte, essentiële en geruststellende verzekeringen u nodig hebt om uw onderneming te beschermen

Doe de check-up

DEEL DIT ARTIKEL