Ga naar de hoofdinhoud
Kind met het juiste skimateriaal op een skipiste.

Blog

Skivakantie: tips voor een goede voorbereiding - Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Skivakantie: onze tips voor een goede voorbereiding

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

Je had wel al een vermoeden. Een skivakantie vraagt iets meer voorbereiding dan een week lekker niets doen op het strand: skimateriaal kopen of huren, skilessen boeken, nuttige verzekeringen voor je wintersportvakantie, … In dit artikel geven we enkele tips om volop te genieten van het witte goud.

Zorg voor het juiste skimateriaal

Tenzij je je dagen lekker knusjes in de warme chalet wenst door te brengen, ga je ongetwijfeld de pistes onveilig maken. Meer dan welke andere sport ook vereist skiën een specifieke uitrusting. En zoals bij elke outfit bestaan er enkele ‘musthaves’, zoals:

Checklist

0 / 7

👷 De helm

In sommige landen is de helm verplicht voor minderjarigen, maar niet voor volwassenen. Een helm beschermt je hoofd en tegenwoordig vind je heel stijlvolle helmen. Ze zijn ook efficiënter dan een muts om het warm te hebben. Wij zeggen volmondig ja!

🎿 Aangepaste kledij

De grootste uitdaging op de pistes is om warm te blijven zonder dat je nat wordt. Meer nog dan de dikte van de kledij zijn het de stof en de technische kenmerken ervan die belangrijk zijn.

❄️ Trek laagjes aan om jezelf warm te houden

Thermisch ondergoed houdt je warm en voert het zweet af. Een isolerende laag houdt de warmte vast (trui, fleece, legging, maillot …). Een water- en winddichte laag beschermt je tegen kou en water (ski-jas en skibroek).

🧤 Handschoenen/wanten

Deze accessoires houden niet alleen je handen warm, maar beschermen je ook bij een valpartij. Vergeet ze dus niet, zelfs bij zachtere temperaturen. Wanten houden je handen warmer maar handschoenen zorgen voor een betere mobiliteit. Aan jou de keuze!

🥾 Skischoenen

De ideale skischoenen combineren comfort en ondersteuning van de voeten. Een specialist kan je helpen bij het kiezen van het juiste paar voor jouw niveau en voetmorfologie: je kan ze huren of kopen in een winkel in België of in je skigebied.

🧦 Skisokken

Skisokken van goede kwaliteit kunnen het verschil maken. Dikke sokken zijn geen garantie voor warme voeten. Voor een betere mobiliteit kies je beter voor dunnere maar warme sokken (in wol bijvoorbeeld).

☀️️️ Skibril en zonnecrème

Bescherm je netvlies met een skibril. Op de pistes maakt de witte sneeuw de nefaste inwerking van UV nog schadelijker voor je ogen ... en je huid. Je hebt het al begrepen, zonnecrème (factor 50) is ook een must.

Download Checklist

Skikledij en -accessoires zijn gemakkelijk te vinden in sportwinkels in België. Skimateriaal (ski's, schoenen, helm, enz.) kan je bij het begin van je skivakantie ook ter plaatse huren. Dat biedt meerdere voordelen: je bespaart plaats in je bagage, het materiaal is doorgaans goed onderhouden, de afstellingen zijn aangepast aan jou persoonlijk en je krijgt tips van professionals.

Weet wat je skiniveau is

Skiën is als fietsen, je moet het leren. Gelukkig bieden alle skistations lessen aan. Kies voor lessen in kleine groepjes, zo maak je sneller vorderingen en voel je je op de pistes sneller als een vis in het water. Lessen zijn er niet alleen voor beginners, iedereen kan nog beter worden!

  • Ben je beginner: nadat je de eerste dagen hebt geleerd om je evenwicht te behouden en het ‘pizzapunt’ onder de knie hebt (ja, het is vervelend maar o zo belangrijk!), kan je je eerste pogingen wagen op de groene pistes. Zoek nog niet onmiddellijk de moeilijkere pistes op, je kan er geblesseerd raken en anderen blesseren als je er niet in slaagt om je snelheid onder controle te houden. Ja, we hebben het over ervaring.
  • Heb je al meer ervaring: dan waag je je wellicht al op de blauwe (soms verraderlijke!), rode of zwarte pistes. Als je dan toch op een piste voor beginners terechtkomt, pas dan je snelheid aan en ski niet rakelings langs hen. Respecteer hun niveau.

Je hebt het al begrepen, skiën is een beetje als zwemmen: elke rij heeft zijn eigen niveau, en dat is prima zo!

snowflake
  • Ga niet buiten de pistes: dat is niet alleen gevaarlijk, maar als je iets overkomt, zullen de hulpdiensten je ook moeilijker terugvinden.
  • Herinnering: op de pistes heeft de onderste skiër altijd voorrang!

Verzorg je voeding tijdens je skivakantie

Skiën is een sport die we in de koude beoefenen: je zal dus flink wat calorieën verbruiken. Geef je lichaam wat het nodig heeft om het een hele dag vol te houden en vermijd eventuele hypoglykemie (zich slap voelen, minder goede reflexen) door een tussendoortje mee te nemen (gedroogd fruit is ideaal).

Kies uiteraard voor voedzame tussendoortjes (eiwitten, goede koolhydraten, vitaminen) en denk eraan om regelmatig water te drinken.

Ja, we horen je al komen: neen, raclette, fondue en wijn behoren niet tot de voedingsdriehoek. Eet deze dingen dus met mate en als je toch overdreven hebt: doe het de volgende dag rustig aan of geef jezelf een dagje vrij.

snowflake

Skiën is in de eerste plaats een sport en om er ten volle van te kunnen genieten, is het raadzaam om je enkele weken van tevoren fysiek voor te bereiden. Een goede verstaander…

Bescherm jezelf en ook de anderen!

Kwaliteitskledij, aangepast skimateriaal, naleving van de veiligheidsregels en een gezonde leefwijze: ben je er klaar voor? Wel, nog niet helemaal want welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt, ski-ongevallen en onvoorziene omstandigheden zijn schering en inslag op de skipistes.

Ontdek hier welke verzekeringen jou en de anderen op de pistes optimaal kunnen beschermen.

Prettige vakantie!

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL