Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Dit is verplicht wanneer je gaat motorrijden in België. Ben jij in orde met de wetgeving?

Top

| 4 min lezen.

Dit is verplicht wanneer je gaat motorrijden in België. Ben jij in orde met de wetgeving?

Op zoek naar een motorverzekering?

Born to be wild maar wel veilig. AXA rijdt 24/7 met je mee. 
ONTDEK ONZE FORMULES

Het gevoel van vrijheid, kameraadschap en het respect onder de medemotorrijders: dat vind je niet overal. Een motorfiets is ook flexibeler in het verkeer, makkelijker te parkeren en te onderhouden én, in het algemeen, goedkoper dan een wagen. Dat geldt ook voor je tankkosten, belasting en, mits een beetje rondkijken, zelfs voor je verzekering. Maar voor je de weg op mag, moet je, voor je eigen veiligheid en die van je eventuele passagiers, rekening houden met enkele wettelijke verplichtingen.

Wat is wettelijk verplicht?

De wetgever geeft enkele duidelijke do’s en don’ts mee:

Motorrijbewijs: verplicht! Afhankelijk van het type van je gemotoriseerde tweewieler en je leeftijd moet je een rijbewijs hebben.

Verkeersbelasting: verplicht! Net als voor een auto betaal je voor een motor éénmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling). Je wordt belast op basis van het vermogen (uitgedrukt in PK of Kw).

Tip: beroepsmatige verplaatsingskosten (woon-werk) zijn fiscaal aftrekbaar.

Beschermende kledij: Verplicht! Sinds september 2011 is het dragen van beschermende motorkleding op de openbare weg een wettelijke verplichting.

Zwoele zomerdag of niet, je draagt je helm, handschoenen, een vest met lange mouwen en een lange broek. Ook schoenen met een enkelprotectie zijn verplicht

Tip: voor een nog betere bescherming neem je best een motorvest met rug-, schouder- en elleboogprotectie én zorg je ervoor dat de kinband van je helm goed gesloten is.

Lees ook: ‘Deze beschermende motorkleding is verplicht in België’ en ‘De beste motorhelm is veilig: hierop moet je letten’.

In de files: mag je met de motor tussen files doorrijden?

Als motorrijder mag je tussen een file doorrijden, maar er gelden wel regels: je mag maximaal 50 km/u rijden, en je mag ook niet meer dan 20 km/u sneller rijden dan de overige voertuigenin de file

Bovendien dien je op autosnelwegen tussen de twee meest linkse rijstroken te rijden. Bij inhaalmanoeuvres in vlot verkeer moet je als motorrijder de algemene regels van de wegcode naleven.

Parkeren: mag het overal? Naast de gewone parkeerplaatsen mag je ook, binnen de bebouwde kom, op een verhoogde berm parkeren. Voorwaarde: de andere weggebruikers niet hinderen en een begaanbare strook van anderhalve meter vrijlaten voor voetgangers, ...

Kinderen op de motor? Een ‘no way’ voor kinderen onder de drie jaar!

Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen enkel passagier zijn op scooters of lichte motoren tot 125cc en enkel op voorwaarde dat ze in een geschikt kinderbeveiligingssysteem zitten. Pas vanaf 8 jaar mogen kinderen meerijden op een motorfiets zwaarder dan 125cc.

Bovendien hangt het ook af van de maturiteit van het kindwant als ze achterop zitten, moeten ze duidelijk begrijpen dat ze zich goed moeten vasthouden, niet tegenleunen, enzovoort. Denk ook aan een aangepaste helm en kledij én speciale voetsteunen

En dan is er ook nog de verplichte verzekering

De basis van je motorverzekering is een BA (burgerlijke aansprakelijkheid), deze is wettelijk verplicht vanaf de inschrijving van jouw motorvoertuig. Je wordt vergoed bij materiële en lichamelijke schade die je bij een ongeval aan derden zou veroorzaken.
Wil je meer en de meest ruime dekkingen om jezelf maximaal te beschermen, dan kies je beter voor een omniumverzekering.

Heb je echter een ongeval (in fout of niet) zonder aansprakelijke derde en ben je zelf gewond? Dan volstaat de BA of omnium niet en moet je ook een optie ‘veiligheid van de bestuurder’ nemen.

Of ga eens langs bij je makelaar die graag de tijd neemt om samen met jou op zoek te gaan naar wat best bij jouw situatie past.

Op zoek naar een motorverzekering?

Born to be wild maar wel veilig. AXA rijdt 24/7 met je mee. 
ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL