Sinds 2012 zien we ze steeds meer opduiken, de verkeersborden die een ‘fietsstraat’ aanduiden. Maar wie mag er eigenlijk gebruik maken van dit type straat? En wat zijn de regels die je, in functie van je vervoermiddel, moet respecteren?
Fietsstraat: iedereen welkom maar ‘voorrang’ aan fietsers!

Een fietsstraat herken je aan het soms rode of roze wegdek met/zonder een groot fietspictogram en sowieso aan het specifieke verkeersbord aan het begin van de straat. De geldende regels zijn van toepassing vanaf dit bord tot aan het volgende kruispunt/verkeersbord.
In een fietsstraat zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers, maar ook andere gemotoriseerde voertuigen mogen er rijden. Er zijn echter specifieke regels te volgen:
Fietsers mogen
- over de hele breedte van de rijbaan rijden, als de fietsstraat een eenrichtingsstraat is
- de volledige rechterrijstrook/-helft innemen, wanneer het verkeer in twee richtingen mag rijden
- andere fietsers inhalen
- niet sneller fietsen dan 30 km/u
Bestuurders van motorvoertuigen mogen
- een fietsstraat inrijden
- geen fietsers inhalen
- niet sneller rijden dan 30 km/u
Speed pedelecs mogen
- in een fietsstraat rijden
- andere fietsers inhalen
- niet sneller fietsen dan 30 km/u
Wie heeft voorrang?
In een fietsstraat gelden de normale regels op kruispunten. Zo moet je voorrang verlenen aan bestuurders (ook aan automobilisten, bromfietsen …) die van rechts komen op kruispunten (zonder lichten, borden of agent).Mogen auto’s parkeren in een fietsstraat?
Er is geen algemeen parkeerverbod in fietsstraten (tenzij er specifieke borden staan)Waarom een fietsverzekering nuttig kan zijn
Autonome speed pedelecs moeten gedekt worden in een BA Auto.
Voor andere fietsen ben je wettelijk niet verplicht een fietsverzekering af te sluiten. Heb je een Familiale dan ben je sowieso al verzekerd tegen schade die je toebrengt aan anderen.
Maar een fietsverzekering is natuurlijk wel handig bij schade aan je (soms dure) fiets of bijvoorbeeld bij diefstal. En bovendien kan je bij heel wat verzekeraars, bij pech of een ongeval, rekenen op bijstand (pechverhelping) en soms zelfs op een vervangfiets. En, omdat jij belangrijker bent dan je fiets, kan je ook een optie Veiligheid van de fietser afsluiten en op een vergoeding rekenen als je gewond raakt bij een ongeval.
Interesse of vragen? Aarzel niet even langs je makelaar te fietsen of surf naar axa.be om een verzekering te vinden die voor jou en je mobiliteit zorgt.