Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Welke risico's zijn verbonden aan een dak met zonnepanelen?

Top

| 5 min lezen

Welke risico's zijn verbonden aan een dak met zonnepanelen?

De elektriciteitsprijzen rijzen de pan uit. Meer en meer besturen plaatsen zonnepanelen.

Handige checklist om te overlopen alvorens te investeren in zonne-energie

2020 was in België een mooi jaar voor installateurs van zonnepanelen, met een jaarcapaciteit die 25% hoger ligt dan die van 2019. Als openbare entiteit die het goede voorbeeld wil geven, is het niet langer een optie om voor het elektriciteitsverbruik nog verder af te hangen van fossiele brandstoffen.

Op het eerste zicht bieden de meeste administratieve gebouwen mooie opportuniteiten, gezien hun grootte zijn de daken, plat of niet, immers erg geschikt voor zonnepanelen. Maar zonnepanelen kunnen meer dan alleen daken veroveren. De trend bij architecten is tegenwoordig dat ze worden gebruikt op muren, glazen daken en zelfs semi-transparante afdaken op bijvoorbeeld de speelplaats van de school. Naast hun basisfunctie, namelijkde productie van elektriciteit, bieden ze ook waterdichtheid, luchtdichtheid en fungeren ze zelfs als reling.

Luc Mehaudens, Ingenieur-Expert bij het controleorganisme SECO, geeft ons enkele aandachtspunten in verband met zonnepanelen.

Aandachtspunten vóór de plaatsing van zonnepanelen

  1. Controleer of het bestaande dak geschikt is.

    "Beantwoordt het dak aan de verwachtingen wat betreft water- en luchtdichtheid? Een audit kan een antwoord bieden op deze vragen. Een licht dak, bvb een staalstructuur met sandwichpanelen, kan economisch interessant zijn, maar is het dan sterk genoeg om het gewicht te dragen van uw toekomstige panelen en van de ballast die nodig is om het te beschermen tegen harde wind? Bepaal uw behoeften op basis van de hoogste windklasse, zeker als uw gebouw gelegen is langs de kust of op de top van een heuvel", legt de specialist uit.

    Besparen op de ballast is voor een verzekeraar immers onaanvaardbaar, zeker omdat die post slechts een kleine kost inhoudt in het totale kostenplaatje van het project. "Het ideale gewicht moet worden berekend op basis van stormwind. Ballast of een goede verankering zorgen ervoor dat de panelen niet wegvliegen ... maar zorgen er ook voor dat ze weg kunnen glijden op het dak en zo het waterdichtingsmembraan beschadigen, wat grote schade kan veroorzaken", voegt Benoit Strypstein, preventie-ingenieur bij AXA, eraan toe.

  2. Ga na wat het doel is van de zonnepanelen.

    Ofwel wil het bestuur de geproduceerde energie zelf verbruiken, ofwel is het de bedoeling ze door te verkopen door ze op het net te steken. Daarvoor zijn simulaties van het financiële rendement en een investeringshorizon nuttig. Het is mogelijk dat het beloofde rendement, dat er op papier verleidelijk uitzag, niet bereikt wordt. Luc Mehaudens van Seco: "Hou rekening met de schaduw van naburige gebouwen of bomen. Vraag aan de fabrikant een verouderingstabel, hoeveel zullen de panelen minder presteren als ze bijvoorbeeld 25 jaar oud zijn? Wat is de levensduur van de omvormers? Let tot slot ook op de beloofde jaarlijkse energiebesparingen."

Risico's verbonden aan zonnepanelen

"Wanneer u omschakelt van een klassiek dak naar een dak met zonnepanelen, verandert het risiconiveau", waarschuwt Luc Mehaudens.

  1. De temperatuur van zwarte panelen neemt snel toe. "Wanneer u uw dakpannen vervangt door zonnepanelen, kunt u er door middel van een geventileerde leegte voor zorgen dat ze niet in contact komen met het isolatiemateriaal. Ook een slecht contact in de installatie zorgt voor oververhitting en vergroot zo het risico op een brand", zegt Luc.
  2. De brand kan ook elektrisch van oorsprong zijn, door een verbinding tussen kabels en connectoren. Een voorafgaande studie zal de verschillende elementen van de installatie in kaart brengen. Omring u met goede dakwerkers en elektriciens, raadt hij aan.
  3. Fotovoltaïsche eenheden die op de grond zijn geïnstalleerd zijn vatbaarder voor diefstal, hoewel het aantal zonnepaneelweiden in het dicht bebouwde België gering blijft.

Zonnepanelen en preventie

Enkele goede reflexen om het brandrisico te beheren:

  • Laat de installatie regelmatig controleren aan de hand van een thermografische analyse.
  • Vermijd dat de omvormers opgesloten zitten in slecht geventileerde kasten in het midden van het gebouw, of daar waar men ontvlambare producten bewaart. Die stroomomvormers zijn warmtebronnen. Plaats ze eerder op een koele noordelijk gerichte plek, waar ze geen geluids- en warmteoverlast veroorzaken.
  • Bescherm de omvormer tegen blikseminslag (metalen punt of andere bliksemafleider).
  • Bevindt u zich aan het einde van het net, op het platteland? "Zonder geschikte kabels om uw productie op te vangen, is het mogelijk dat uw installatie geen plaats vindt op het elektriciteitsnet. Om problemen te voorkomen, neemt u best contact op met uw netbeheerder vooraleer u een dergelijk project opstart", voegt Luc Mehaudens eraan toe.

DEEL DIT ARTIKEL