Ga naar de hoofdinhoud
NL
test test

Blog

Wintersportvakantie: onze tips voor een goede voorbereiding

Top

Wintersportvakantie: onze tips voor een goede voorbereiding

Je had wel al een vermoeden: een skivakantie vraagt iets meer voorbereiding dan een week lekker niets doen op het strand. In dit artikel geven we enkele tips om volop te genieten van het witte goud.

Zorg voor de juiste uitrusting!

Tenzij je je dagen lekker knusjes in de warme chalet wenst door te brengen, ga je ongetwijfeld de pistes onveilig maken. Meer dan welke andere sport ook vereist skiën een specifieke uitrusting, en zoals bij elke outfit bestaan er enkele 'must-haves', zoals:

  • De helm: is in sommige landen verplicht voor minderjarigen, maar niet voor volwassenen. Maar hoeven we je nog uit te leggen waarom hij heel sterk aanbevolen wordt? Hij beschermt niet alleen je hoofd bij een valpartij maar is bovendien veel efficiënter dan een muts om het hoofd warm te houden.
    Tegenwoordig zijn ze zelfs heel mooi geworden en vindt iedereen er zijn gading in. Stijlvol de pistes op en tegelijk het risico op een zwaar ongeval verkleinen? Wij zeggen volmondig ja!
  • Aangepaste kledij: de grootste uitdaging op de pistes is om warm te blijven zonder dat je nat wordt. Meer nog dan de dikte van de kledij, is het de stof en de technische kenmerken ervan die belangrijk zijn. Een perfecte techniek? Kies voor laagjes:
    • thermische onderkledij: ze is noodzakelijk, houdt je warm en voert tegelijk het zweet af
    • een isolerende laag: hiermee hou je de warmte vast (trui, fleece, legging, maillot, enz.)
    • een water- en winddichte laag: die beschermt je tegen de koude en het water dat kan binnendringen na een valpartij (ski-jas en skibroek)
  • Handschoenen/wanten: we moeten er geen tekeningetje bij maken: zonder zou je het niet lang uithouden op de pistes. Deze accessoires houden niet alleen je handen warm, maar beschermen je ook bij een valpartij. Vergeet ze dus zeker niet, zelfs bij zachtere temperaturen. Wanten houden je handen warmer maar handschoenen zorgen voor een betere mobiliteit. Aan jou de keuze!
  • Skischoenen: OK, er bestaat comfortabeler schoeisel om aan te trekken, maar je ontsnapt er niet aan, dus je kan er maar beter voor zorgen dat ze goed aangepast zijn aan je voeten.
    Tip: dikke sokken zijn geen garantie voor warme voeten. Voor een betere mobiliteit kies je beter voor dunnere maar warme sokken (in wol bijvoorbeeld).
  • Skibril: ja, je gebruinde gezicht zal er na de vakantie misschien wat belachelijk uitzien, maar laat die esthetische bedenkingen maar achterwege. Bescherm je netvlies met een skibril, je ogen zullen je dankbaar zijn. Op de pistes maakt de witte sneeuw de nefaste inwerking van UV nog schadelijker voor je ogen ... en je huid. Je hebt het al begrepen, zonnecrème (factor 50) is ook een must.
snowflake

Skikledij en -accessoires zijn gemakkelijk te vinden in sportwinkels. De uitrusting (ski's, schoenen, helm, enz.) kan je ook ter plaatse gaan huren. Dat biedt drie voordelen: je bespaart plaats in je bagage, het materiaal is doorgaans goed onderhouden, de afstellingen zijn aangepast aan jou persoonlijk en je krijgt tips van professionals.

Weet wat je niveau is

Skiën is als fietsen, je moet het leren. Gelukkig bieden alle skistations lessen aan. Kies voor lessen in kleine groepjes, zo maak je sneller vorderingen en voel je je op de pistes sneller als een vis in het water. Lessen zijn er niet alleen voor beginners, iedereen kan nog beter worden!

  • Ben je beginner: nadat je de eerste dagen hebt geleerd om je evenwicht te behouden en het ploegen onder de knie hebt (ja, het is vervelend maar zo belangrijk!), kan je je eerste pogingen wagen op de groene pistes. Zoek nog niet onmiddellijk de moeilijkere pistes op, je kan er geblesseerd raken en anderen blesseren als je er niet in slaagt om je snelheid onder controle te houden. Ja, we hebben het over ervaring.
  • Heb je al meer ervaring: dan waag je je wellicht al op de blauwe (soms verraderlijke!), rode of zwarte pistes. Als je dan toch op een piste voor beginners terechtkomt, pas dan je snelheid aan en ski niet rakelings langs hen. Respecteer hun niveau.

Je hebt het al begrepen, skiën is een beetje als zwemmen: elke baantje heeft zijn eigen niveau, en dat is prima zo!

snowflake
  • Ga niet buiten de pistes: het is niet alleen gevaarlijk, maar als je iets overkomt, zullen de hulpdiensten je ook moeilijker terugvinden.
  • Herinnering: op de pistes heeft de onderste skiër altijd voorrang!

Verzorg je voeding

Skiën is een sport die we in de koude beoefenen: je zal dus flink wat calorieën verbruiken. Geef je lichaam wat het nodig heeft om het een hele dag vol te houden en vermijd eventuele hypoglykemie (zich slap voelen, minder goede reflexen) door een tussendoortje mee te nemen (gedroogd fruit is ideaal).

Kies uiteraard voor voedzame tussendoortjes (eiwitten, goede koolhydraten, vitaminen) en denk eraan om regelmatig te hydrateren.

Ja, we horen je al komen: neen, raclette, fondue en wijn behoren niet tot de voedingsdriehoek. Eet deze dingen dus met mate en als je toch overdreven hebt: doe het de volgende dag rustig aan of geef jezelf een dag vrij.

snowflake

Skiën is in de eerste plaats een sport en om er ten volle van te kunnen genieten, is het raadzaam om je enkele weken van tevoren fysiek voor te bereiden. Een goede verstaander…

Bescherm jezelf en ook de anderen!

Kwaliteitskledij, naleving van de veiligheidsregels en een gezonde leefwijze: ben je er klaar voor? Wel, nog niet helemaal want welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt, ongevallen en onvoorziene omstandigheden zijn schering en inslag op de pistes.

Ontdek hier hoe de verzekeringen jou en de anderen op de pistes optimaal kunnen beschermen.

Prettige vakantie!

Op zoek naar een reisverzekering?

Ga onbezorgd op reis en maak vooral mooie herinneringen. Wij zorgen voor jou en je gezin.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL