De vraag is niet "Komen er ooit zelfrijdende auto's". De vraag is eerder “Wanneer rijdt u ermee?” Feit is dat deze vergevorderde technologie de wereld van de mobiliteit en verzekeringen duchtig dooreen zal schudden.
Bent u klaar voor een nieuw tijdperk? Bent u klaar voor een “Beam me up, Scotty” op 4 wielen?
De voordelen
Waarom willen grote bedrijven als Google, Tesla Motors, Mercedes Benz, … persé een zelfrijdende auto op de markt brengen? Wat heeft zo’n autonome auto méér dan uw trouwe blikken doos?
De twee onomstootbare toppers:
-
geen menselijke fouten mogelijk = drastisch verlagen van het aantal ongelukken
Dronken, te moe om nog achter het stuur te kruipen, gladde wegen, … ? Geen probleem want een zelfrijdende auto rekent alleen op zichzelf en heeft uw tussenkomst niet nodig. -
minder uitstoot = milieuvriendelijk
De auto van de toekomst rijdt niet langer op brandstof maar wordt gevoed door software, gebruikt digitale wegenkaarten om u efficiënt van X naar Y te brengen, … geen verloren energie en geen onnodig verbruik.
Is een zelfrijdende auto veilig?
In een perfecte wereld zijn alle auto’s zelfrijdend en zijn er geen files en verkeersdoden meer. Maar… wat met uw privacy?
Een zelfrijdende auto is een soft- en hardware hoogstandje met een pak voordelen maar ook heel wat nadelen. Immers, een ‘connected car’ registreert alles wat u (de bestuurder) doet. Maar wat gebeurt er dan met al die gegevens? Mag uw autodealer die gegevens opslaan of doorverkopen? Kan uw auto dan ook gehackt worden door een, in het meest extreme geval, terrorist?
Maar misschien kan de politie dan ook de wagen van een misdadiger vanop afstand stilleggen?
Elke medaille heeft duidelijk een keerzijde en geeft hier vooral veel stof tot nadenken.
Wie is verantwoordelijk bij een ongeval?
De zelfrijdende auto is ontworpen om ongelukken te vermijden maar een nulrisico bestaat niet. En bestuurders zullen zich nog steeds moeten verzekeren. Vraag is echter: wie is ‘de bestuurder’ van een zelfrijdende auto? En wie is verantwoordelijk bij een ongeval? De autofabrikant, de softwareprovider of de gebruiker van het voertuig?
Net als u wachten wij, de verzekeraars, op een antwoord op deze vraag. Een antwoord dat essentieel zal zijn om te bepalen wie de schade bij een ongeval zal moeten vergoeden.
Rijden op de Antwerpse Ring!
“Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters trekt 3 miljoen euro uit voor een test met zelfrijdende wagens op een deel van de Antwerpse ring. Op die manier wil hij nagaan of zelfrijdende wagens ook op drukke trajecten en in snel veranderende omstandigheden hun weg kunnen vinden.
De test in Antwerpen past in het Europese project Concorda, dat in verschillende landen zelfrijdende wagens evalueert. Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC zal het project opstellen en uitvoeren. “
Niet morgen, noch overmorgen maar ondertussen…
Voorlopig hebben zowel de politici, als de ingenieurs en juristen nog heel wat knopen door te hakken. En al is de zelfrijdende auto nog niet voor morgen of overmorgen, vandaag kunt al rekenen op een veilige tussenoplossing en gebruik maken van verschillende rijhulpsystemen.