Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Het netto-inkomen van een zelfstandige berekenen

Top

| 5 min lezen.

Het netto-inkomen van een zelfstandige berekenen

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

U wilt uw professionele project goed aanpakken en alles op alles zetten om er een succes van te maken. Mooi zo! Maar hebt u ook aan uw inkomen op korte en lange termijn gedacht?

Alle nuttige info op een rijtje om uw inkomsten als zelfstandige te sturen

Als u beslist om een activiteit als zelfstandige te starten, weet u dat u betaald zult worden op basis van de facturen die u uitgeeft. Al die facturen samen vormen uw bruto inkomsten voor het jaar. Tenzij u een zelfstandige bedrijfsleider bent, krijgt u geen nettoloon zoals een werknemer.

Dus, wat is uw beschikbare inkomen?

Uw belastbare inkomen is het totaal van uw facturen (uw omzet) met aftrek van uw beroepskosten en uw sociale bijdragen. Als u daar ook de belastingen van aftrekt, is het resultaat uw netto inkomen. Maar een van de problemen waarmee elke zelfstandige vroeg of laat te maken krijgt, is de controle bewaren over wat zijn of haar activiteit zal opbrengen. Niemand kent immers vooraf de uitgaven die hij of zij zal moeten dragen, de belastingen, de sociale wetten, de kosten, ...

U doet er goed aan de inkomsten van uw activiteit te voorzien. Een businessplan zal u helpen om uw omzet, uw uitgaven en het resultaat te ramen. Om dat te doen, moeten we meer gedetailleerd te werk gaan.

Aftrek van de beroepskosten van een zelfstandige

In het kader van uw activiteit doet u uitgaven, maar het goede nieuws is dat ze, als ze noodzakelijk zijn, uw belastbare inkomsten zullen verlagen; En als u minder belasting betaalt, houdt u wat meer over en neemt uw koopkracht dus toe.

Onthoud dat voor de fiscus niet alle kosten in verband met uw activiteit gelijk zijn. Veel kosten zijn 100% aftrekbaar omdat ze alleen betrekking hebben op uw activiteit; andere zijn gedeeltelijk aftrekbaar omdat een stuk ervan als privé wordt beschouwd.

  • De huur van uw kantoor (bijvoorbeeld een deel van uw woning), de hypotheekrente op de aankoop ervan, de kantoorbenodigdheden en -uitrusting die u kunt 'afschrijven' en dus de kosten over verscheidene jaren kunt spreiden, uw opleidingskosten, uw sociale bijdragen ... zijn allemaal volledig fiscaal aftrekbaar.
  • Sommige onkosten hebben zowel betrekking op uw privéleven als op uw beroepsactiviteit en zijn dus alleen pro rata aftrekbaar: water, elektriciteit, internet, gsm, tablet, pc, auto ... U moet ze aan de hand van aankoopbewijzen kunnen rechtvaardigen.
  • Andere lasten, zoals zakengeschenken, restaurantkosten, autokosten op basis van het CO2-gehalte, worden door de fiscus slechts gedeeltelijk 'aanvaard', zodat u ze evenmin volledig mag aftrekken.

Uw inkomsten als zelfstandige veiligstellen op lange termijn

Niets nieuws onder de zon: met enkel uw wettelijk zelfstandigenpensioen komt u niet ver. Sparen voor uw pensioen is dus geen optie, terwijl dat een fundamenteel criterium van uw inkomstenbeheer zou moeten zijn. Gelukkig worden u enkele mogelijkheden aangeboden om uw spaartegoed op te bouwen en tegelijk fiscaal voordeel te genieten:

  1. Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) : De in uw VAPZ gestorte premies zijn aftrekbaar als beroepskosten, u betaalt geen belasting op de premie en u bespaart op uw sociale bijdragen.
  2. De individuele pensioentoezegging (IPT) : Indien u als zelfstandige ook bedrijfsleider bent, kunt u sparen voor uw pensioen via een IPT. In dat geval betaalt uw vennootschap de premies die ze fiscaal kan aftrekken als beroepskosten.
  3. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) : Deze formule biedt een direct fiscaal voordeel op het loon dat u uzelf uitbetaalt als zelfstandige. Voor een jaarlijkse inhouding op uw loon van 1.670 euro geniet u een onmiddellijke belastingvermindering van 30% of 501 euro via de verlaging van de bedrijfsvoorheffing.

Kers op de taart: het kapitaal dat in die spaarformules wordt geaccumuleerd, kan worden gebruikt om een vastgoedproject te financieren.

De inkomsten van uw zelfstandige activiteit veiligstellen

Wanneer we een passie hebben voor ons werk, voelen we ons soms onoverwinnelijk: het is alsof onze krachten vertienvoudigen. Hebt u ook dat gevoel? Nochtans is niemand veilig voor een ongeval of tegenslag. En wanneer uw inkomsten afhangen van het voortbestaan van uw bedrijf, kunt u maar beter goed beschermd zijn.

In welgeteld 5 minuten krijgt u met deze tool een overzicht van al uw verzekeringsbehoeften: verplichte dekkingen, essentiële dekkingen, dekkingen voor meer gemoedsrust ... U krijgt er een (gratis) rapport dat u aan uw boekhouder en/of uw makelaar kunt geven. Zodat u er later niet meer aan moet denken. En zo kunt u op uw passie blijven focussen ...

Faites le check-up

Welke verzekeringen om uw jonge onderneming te beschermen?

Welke package voor uw jonge onderneming?

Een uniek package van dekkingen op maat aangepast aan uw noden.

ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

DEEL DIT ARTIKEL