Ga naar de hoofdinhoud
Arbeider installeert nestkastjes met citroengeur tegen zwerfvuil Arbeider installeert nestkastjes met citroengeur tegen zwerfvuil

Blog

Blog AXA.be – Acties tegen zwerfvuil en sluikstorten

Top

| 3 min lezen

Stad Genk lanceert origineel project tegen zwerfvuil en sluikstorten 

Onze klant Stad Genk plaatst ‘nestkastjes’ die een citroengeur verspreiden. Mensen zouden zich onbewust ‘schoner’ gedragen als er een frisse geur in de lucht hangt.

Subtiele gedragsverandering

Zoals alle grote centrumsteden wordt ook Genk geconfronteerd met zwerfvuil en sluikstorten. Daarom startte de stad een coaching traject op met de organisatie Mooimakers, waar dit proefproject deel van uitmaakt. Het doel was door middel van zogenaamde nudgingtechnieken het gedrag en de mentaliteit van zowel bewoners, gebruikers en passanten te beïnvloeden, om op die manier het zwerfvuil te verminderen. ‘Nudges’ zijn subtiele duwtjes die, via kleine aanpassingen in de omgeving of in communicatie, ons gedrag richting de gewenste keuzes kunnen sturen. De te ontwikkelen pilots werden getest in 2 handelsstraten.

Analyse van het afval

“Eerst organiseerden we een bevraging bij burgers, passanten en handelaars, waarbij een inschatting werd gemaakt van de huidige stand van zaken: zijn de vuilbakken voldoende zichtbaar? Vind je vuil in de straat? Vind je dat de handelaars voldoende betrokken worden? Daarnaast werd een analyse gemaakt van het type en de hoeveelheid afval, zowel zwerfvuil als afval in de vuilnisbakken”, licht schepen van Openbare Werken Erhan Yilmaz toe.

Op basis van de antwoorden heeft Genk vervolgens de firma Exposure ingeschakeld om acties te bedenken die zouden kunnen helpen bij het stimuleren van een properdere straat. Een van die ideeën was het gebruik van citroengeur. Uit een eerdere ervaring in Eindhoven bleek immers dat citroengeur het meeste effect had.

Belang van een frisse geur

“Geur is niet alleen ons sterkste zintuig, ons brein associeert frisse geuren ook met ‘schoon’ en ‘zuiver’. Geur is bovendien een universele taal die iedere wijkbewoner spreekt”, vervolgt Erhan.

Als testlocaties werden de Stalenstraat en de Vennestraat gekozen: daar werden drie welriekende vogelhuisjes geplaatst. “De eerste resultaten zijn alvast heel positief: in totaal zien we een gemiddelde daling van 41,11% van het aantal zwerfstukken over de 3 plaatsen heen. We hebben het aantal stukken zwerfvuil kunnen verminderen met 181 (van 442 naar 261). Dit moedigt ons aan om dit initiatief verder uit te rollen over heel Genk. Dit positief resultaat gekoppeld aan weinig of bijna geen opmerkingen van de burgers bevestigt dat de citroengeur wel degelijk op het ‘onderbewustzijn’ heeft gewerkt”, besluit de schepen trots.

Bewegingssensoren

De lekker ruikende vogelhuisjes zijn niet de enige maatregel die de stad uittest tegen sluikstorten. Op de gratis parking aan de Stalenstraat worden er lichten met bewegingssensoren opgehangen. Wanneer er iemand voorbij wandelt, gaat de spot aan. Er komen ook afbeeldingen van ogen aan te pas, borden die suggereren dat je bekeken wordt. Deze worden geplaatst op afgelegen locaties en hebben de tekst: “Sluikstorter, je wordt gezien, laat je afval niet achter”. Zo wil de stad een gevoel van sociale controle creëren, want mensen zouden sneller vuil op straat gooien in donkere hoekjes waar ze denken dat niemand hen in de gaten houdt.

Op 11 december houdt Stad Genk een persconferentie over het coaching traject. Zowel pers als inwoners en andere lokale besturen krijgen een extra woordje uitleg over de realisatie en de resultaten van het project. Surf zeker ook eens naar de website van de stad voor alle initiatieven tegen zwerfvuil.

Loopt er in uw gemeente ook een origineel project? Breng dan uw accountmanager op de hoogte. Zo zetten we misschien in onze volgende nieuwsbrief uw bestuur in de kijker.

DEEL DIT ARTIKEL