Elektrificatie is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven: in onze werkmiddelen, in auto's, fietsen, steps, … Voorzichtigheid blijft geboden bij het gebruik van lithium-ion-batterijen. Lees hier de tips van Johan Olbrechts, Manager Safety Advice Services bij AXA Belgium, om het veilig te houden.
De specifieke risico's van elektrisch werkmiddelen
De lithium-ion-batterijen (of kortweg li-ion-batterijen) in professioneel gereedschap zijn misschien minder krachtig dan die van een elektrische wagen (200W tegenover 80kW), vreemd genoeg brengen ze meer risico's met zich mee. "Zulke batterijen zijn immers gevoeliger voor schokken en beschadiging bij hun dagelijks gebruik", aldus Johan Olbrechts.
Als voorbeeld nemen we het onderhoud van het openbaar groen en een kettingzaag die uit een boom valt, een gazontrimmer die een steen raakt, een bladblazer die op de grond valt ... Al die schokken kunnen de batterij breekbaarder maken en leiden tot een zogenoemde thermal runaway. Dat is een gevaarlijk verschijnsel, waarbij een schijnbaar onschuldig incident in een mum van tijd een ramp kan veroorzaken. Dit proces leidt tot een kettingreactie van cellen die ontbranden, waarbij er giftige gassen vrijkomen. De temperatuur gaat drastisch stijgen, waardoor de brand moeilijk onder controle te krijgen is.
Daarnaast zijn er een aantal verzwarende factoren. Arbeiders die soms achteloos hun boormachine of elektrische schroevendraaier als hamer gebruiken, werkgerief dat op de werf in de volle zon blijft liggen, materiaal dat vochtig wordt, … Dagelijkse situaties die, in combinatie met een mogelijke elektrische overbelasting, een ongewenst proces met zware gevolgen kunnen ontketenen: verlies van materiaal, brand in de installaties, risico's voor het personeel, stopzetting van de activiteit …
Preventief onderhoud van de li-ion-batterij: de beste aanpak
Een goed onderhouden batterij is belangrijk voor de veiligheid.
Dagelijks de batterijen nakijken op sporen van schokken of scheuren, is essentieel. Zoals gezegd, kan een onschuldig 'schokje' de ongeschonden toestand van de batterij aantasten.
Waarschuwingssignalen die onmiddellijke actie vereisen zijn abnormale hitte, een verdachte geur, een zichtbare vervorming of een snelle verslechtering van de batterijwerking. Verwijder de batterij in dat geval en leg ze in een bak met zand of in een container, of plaats ze in quarantaine.
Elk apparaat moet met de nodige voorzichtigheid worden behandeld, want een beschadigde batterij kan rampzalige gevolgen hebben.
Dagelijks opladen van de li-ion-batterij: do's-and-don'ts
Let altijd goed op als u lithium-ion-batterijen oplaadt. Johan Olbrechts benadrukt dat vakmensen die de hele dag hun werkmiddelen intensief gebruiken, extra waakzaam moeten zijn wanneer de batterijen opladen.
Waar moet u op letten als u een li-ion-batterij oplaadt?
- Laad nooit een beschadigde batterij op
- Probeer de batterijen zo weinig mogelijk 's nachts onbewaakt te laten opladen
- Zorg ervoor dat de laadpunten ver van de werkplaatsen worden geïnstalleerd
- Gebruik alleen originele laders
Als u verschillende batterijen gebruikt, dan is een speciale beveiligde kast om batterijen op te laden en op te slaan een must. Als zich dan een incident zou voordoen, dan blijft de schade beperkt tot de opslagruimte.
Incident met een li-ion-batterij: maatregelen die uw leven kunnen redden
In geval van nood luidt de vuistregel: neem niet te veel risico's. Als u de batterij bijvoorbeeld niet meteen in een emmer met water kan gooien, wees dan voorzichtig, want de gassen zijn giftig en het vuur verspreidt zich razendsnel.
Wat u moet doen bij een incident met een li-ion-batterij
- Probeer indien mogelijk de batterij af te zonderen in een speciale container of in een emmer met zand of water
- Ontruim onmiddellijk de omgeving, zorg ervoor dat iedereen buiten gevaar is
- Verwittig de hulpdiensten
- Probeer vooral niet zelf de brand te blussen
- Contacteer uw verzekeraar
In grotere ruimtes kunnen detectoren en warmtecamera's vroegtijdig branden opsporen. Maar in kleine gebouwen blijft preventie de beste bescherming.
Anticiperen voor een betere bescherming
Duidelijk informatie voor de gebruikers helpt om de risico's onder controle te houden.
Zorg ervoor dat de richtlijnen helder en toegankelijk zijn, en dat alle gebruikers ze begrijpen. Met een nauwgezet overzicht van zelfs het kleinste incident kan u uw veiligheidsprocedures continu verbeteren. Volg de technologische en wettelijke evoluties rond lithium-ion-batterijen op de voet, want die veranderen aan een pijlsnel tempo.
Door dit deskundige advies over lithium-ionbatterijen op te volgen, kunt u deze technologische verandering met een gerust hart tegemoet gaan en tegelijkertijd uw werkgereedschap beschermen. Veiligheid is geen optie - het is een investering in de toekomst van uw entiteit.