Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Tips voor een doeltreffende Digitale Cleanup? | Blog AXA.be

Top

| 4 min lezen

Al gehoord van Digitale Cleanup?

In een tijd van besparen en recycleren, zowel voor onze planeet als voor onze portemonnee, is het nooit te laat om concrete acties binnen uw organisatie aan te moedigen en bewustwording te creëren... Vandaag: tips om de digitale ecologische voetafdruk te verkleinen!

Best practices van AXA's Digital Sustainability-programma

Wist je dat?

  • Vandaag is de digitale technologie verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, een cijfer dat naar verwachting met 6 tot 8% per jaar zal stijgen (1)
  • In 2018 vertegenwoordigde video streaming 80% van de wereldwijde gegevensoverdracht (2)
  • Een computer in stand-by verbruikt maar liefst 20 tot 40% van het equivalent van zijn verbruik in werking (3)
  • Door rechtstreeks naar de url van een site te gaan zonder een zoekmachine te gebruiken, bespaart u 35% broeikasgasuitstoot (4)
  • Een e-mail met een bijlage is verantwoordelijk voor 35 g CO2, terwijl een e-mail zonder bijlage slechts 4 g uitstoot (1)

Toen men het vroeger over “het milieu” had, was één van de uitdagingen papier besparen. Terwijl een werknemer in 2017 nog meer dan 70 kg papier per jaar verbruikte, is het tegenwoordig de digitale technologie die explodeert (3). Hoe kan een organisatie zijn digitale ecologische impact verminderen? We delen daarom met u enkele best practices van AXA's Digital Sustainability-programma, waarbij werknemers van alle entiteiten worden aangemoedigd om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Voor een verzekeraar als AXA staat duurzaam ondernemen immers centraal in onze visie.

3 simpele eco-acties

We weten allemaal dat sommige eco-acties een grotere impact hebben dan andere. Maar als we de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius willen houden, moeten we onze wereldwijde uitstoot tussen 2020 en 2050 met 5% per jaar verminderen. Dus telt elke actie, hoe klein ook. Het is een kwestie van mentaliteit en juiste reflexen. Eens de efficiëntie van de eerste ecologisch verantwoorde handelingen is bewezen, leidt bewustwording tot een andere manier waarop we de digitale technologie gebruiken, onze e-mails en onze documenten beheren en tot aangepast gedrag op het internet en op onze gsm.

1. Geef een tweede leven aan ongebruikte IT-apparatuur

Gedurende zijn hele levenscyclus veroorzaakt de productiefase van een computer 80% van de broeikasgasemissies (5).
Hoe kunt u een en ander veranderen binnen uw organisatie? Hierna volgen enkele denkpistes om een stap terug te zetten naar meer eenvoud:

  • Een privé- én een werk-pc, of slechts één pc?
  • Twee of drie schermen, is dat echt nodig?
  • Een computer én een tablet?

En wat met de ongebruikte IT-apparatuur? Organiseer binnen de organisatie, gemeente, stad, …een inzamelactie om deze apparatuur een tweede leven te geven, te repareren of te recycleren

2. Schoon uw opslagruimte op

De tools die u dagelijks gebruikt, hebben allemaal hun CO2-voetafdruk, hoe groot of hoe klein die ook is. De boodschap: wees zuinig met de opslagruimte. Bewaar bijvoorbeeld maar één versie van een werkdocument of stuur een bestand niet naar 20 personen als dat niet nodig is... Plan op regelmatige basis een grote kuis van uw e-mails, browsers en gedeelde ruimtes om alle verouderde gegevens te verwijderen

3. Tem uw webbrowser

Sluit tabbladen die je niet meer nodig hebt. Een geopend tabblad wordt immers regelmatig ververst en verbruikt energie. Wist u dat u een zuinigere browser kunt kiezen? Niet alle browsers hebben dezelfde milieu-impact. De impact kan zelfs dubbel of drie keer zo groot zijn. (4)

De cijfers over het aandeel van video's in de gegevensuitwisselingsvolumes zijn ook indrukwekkend, maar we kunnen er gemakkelijk iets aan doen door het automatisch afspelen ervan te vermijden.

Een laatste kleine tip om u te overtuigen om door te zetten

Vergeet niet om een screenshot te maken van het gebruik van uw opslagruimte vóór en na de opschoning. Een fantastische manier om uzelf te motiveren!

Bij AXA staat duurzaamheid centraal in onze visie omdat het de drijvende kracht is achter ons merk, onze klanttevredenheid en de betrokkenheid van onze medewerkers. Deel deze tips dus gerust binnen uw organisatie. Want alleen door bewustwording en door allemaal samen te werken, kunnen we onze digitale CO2-voetafdruk aanzienlijker verkleinen!

Bronnen:

  1. Educode.be
  2. Shift Project
  3. Ademe
  4. Greenspector
  5. Wereldwijd gemiddelde
Download onze Praktische gids om opslagruimte op te schonen

DEEL DIT ARTIKEL