Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Vermijd arbeidsongevallen dankzij onze preventiedienst!

Top

| 3 min lezen

Vermijd arbeidsongevallen dankzij onze preventiedienst!

Dominique Jacques is al jarenlang preventie-ingenieur bij AXA. Het minste dat men kan zeggen, is dat hij enthousiast blijft bij het idee om overheidsinstellingen te helpen risico's op het vlak van arbeidsongevallen te voorkomen.

Het personeel beschermen en nog veel meer

"Om arbeidsongevallen te voorkomen, moeten we de mens en zijn welzijn centraal plaatsen. Als we ons bekommeren om de werknemer - die als eerste betrokken is - bekommeren we ons ook om de burger: we garanderen hem een constante servicekwaliteit, via een stabiel personeelsbestand", legt Dominique uit. "Naast de morele verplichting hebben overheidsinstellingen ook de wettelijke verplichting om maatregelen te nemen op het vlak van veiligheid op het werk. Tot slot, wanneer we de directe en indirecte kosten kennen die te wijten zijn aan de afwezigheid van een werknemer, zijn er redenen genoeg om de kaart van de veiligheid te trekken".

Cijfers nog te hoog

"In België raken jaarlijks tussen 10.000 en 12.000 werknemers, van alle sectoren, blijvend arbeidsongeschikt door een ongeval in het kader van hun werk of de verplaatsing naar hun werk. Bovendien zijn er jaarlijks 70 tot 100 personen die op die manier het leven laten".

Veiliger dankzij de tips van het "Safety Engineering" team

Het "Safety Engineering" team van AXA is een belangrijk team van gespecialiseerde ingenieurs, met aanvullende profielen. De ingenieurs zijn een echte ondersteuning in het risicobeheer: analyse van de behoeften, actieplan, bijstand bij de uitvoering van concrete acties, opvolging en beoordeling.

"Wij begeleiden de werkgever en werken op een bevoorrechte manier samen met de preventieadviseurs van de lokale overheden", legt Dominique uit. "Elke partij heeft er baat bij, het is een echte win-winrelatie die tot stand komt".

Bovendien helpt het audiovisuele team van AXA ook overheidsinstellingen door voor hen didactische filmpjes, affiches en folders te maken om het personeel te sensibiliseren. "Risicopreventie is een zaak van iedereen. Het personeel moet actieve opleidingen krijgen om de juiste dingen te doen op het vlak van veiligheid".

Tevreden klanten aan onze zijde

Gemeentebesturen, politiezones, OCMW’s, rusthuizen en ziekenhuizen hebben hun vertrouwen reeds in ons gesteld en hebben zo de ondersteuning van de preventie-ingenieurs genoten. "We hebben werkgroepen gelanceerd met preventieadviseurs van dezelfde sector. Deze waren verheugd elkaar te ontmoeten - soms voor de 1ste keer - om hun ervaringen, hun best practices, hun documenten uit te wisselen", vertelt Dominique. “De werkgroep lanceerde specifieke preventiecampagnes voor bepaalde beroepen. Met voorrang voor risicosectoren, uiteraard: technische teams, medisch personeel, keukenpersoneel, zijn meer blootgesteld dan kantoorbedienden".

En onze preventie-ingenieur rondt af: "Het is een boeiend beroep ten dienste van iedereen, met als einddoel, zorgen voor het welzijn van de mensen en het voortbestaan van de overheidsinstellingen".

DEEL DIT ARTIKEL