Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Autovakantie: de verkeersregels in Europa | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Met de auto op vakantie: de verschillende verkeersregels in Europa

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

Is een vliegtuigreis niets voor jou maar een autovakantie des te meer? Reis je liever op je eigen ritme terwijl je de lokale cultuur kan opsnuiven en de prachtige landschappen bewonderen? Dan ben je best op de hoogte van de lokale verkeerswetgeving. Spijker op tijd en stond je kennis bij.

Verkeerswetgeving(en) in Europa: snelheid, parkeren, voorrang, …

In België kennen we (meestal) de snelheidsbeperkingen, de regels om in te halen en te parkeren, weten we welke lichten we wanneer moeten aansteken enzovoort. Maar sommige regels zijn verschillend in andere Europese landen. Om in alle veiligheid door Europa te reizen – en om soms hoge boetes te voorkomen – ben je maar beter op de hoogte van de lokale wetgeving.

Wist je dat je in bepaalde landen op de autosnelwegen maximum 130 km/u mag rijden maar soms ook meer of minder in functie van de weersomstandigheden of het aantal rijstroken? Of dat je in Frankrijk niet mag parkeren aan een gele doorlopende lijn? In Italië hebben de trams altijd voorrang, in Wenen mag je niet claxonneren, in Portugal moet je een politieboete ter plaatse betalen …

Kortom, de wegcode kan in verschillende Europese landen compleet anders zijn en soms word je daar onverwacht mee geconfronteerd. Maar hoe kunnen we alle specifieke regels van elk land kennen, zonder verkeersboetes als geheugensteuntje te gebruiken? Gelukkig bestaat er een praktische en speelse app van de Europese Commissie.

Going Abroad: dé app die de verschillende regels in Europa op een rijtje zet

De app Going Abroad werd ontwikkeld door de Europese Commissie en geeft een overzicht van alle belangrijke punten van het verkeersreglement van 31 Europese landen. Aan de hand van een interactieve kaart kan je in de app de verschillende wetgevingen per land of per rubriek vergelijken: snelheidsbeperkingen, toegelaten alcoholgehalte, verplichte veiligheidsuitrusting en heel wat andere bijzondere regels die je moet kennen om onaangename verrassingen te vermijden.

De app is praktisch, gratis en bevat ook spelletjes over verkeersveiligheid die je tijdens lange ritten voor de fun kan spelen met je reisgenoten. Je ontdekt er alle, soms ongewone, bijzonderheden van de verkeersreglementen in heel Europa.

Going abroad is beschikbaar op iOS en Android.

Goed om te weten

Download de app Going Abroad voor je op vakantie vertrekt. Zo beperk je je mobiel dataverbruik.

Met een gerust gemoed op autovakantie vertrekken? Ontdek onze tips om goed voorbereid te zijn in het artikel “Roadtrip: 5 tips om met een gerust gemoed te reizen”!

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL