Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Hoe onderhoud en bewaar je de batterij van je elektrische fiets?

Top

| 3 min lezen.

Hoe onderhoud en bewaar je de batterij van je elektrische fiets?

Op zoek naar een fietsverzekering?

Je zachte mobiliteit verzekerd: tot 5 vervoermiddelen in 1 contract
ONTDEK ONZE FORMULES

Klaar om over te schakelen naar ‘zachte mobiliteit’ door een elektrische fiets te proberen? Om ervoor te zorgen dat de batterij van je fiets langer meegaat, moet je er goed voor zorgen. Hier volgen enkele nuttige tips voor het optimaal opladen en onderhouden van je e-fiets.

Wanneer en hoe laad ik de batterij van mijn elektrische fiets op?

Het opladen van een batterij is heel eenvoudig: je neemt de batterij en bijhorende lader, laadt deze op aan het stopcontact en je wacht tot het licht op groen springt.

Lees de gebruiksaanwijzing voor het ideale en optimale gebruik van de batterij. Sommigen merken raden aan om de batterij na aankoop volledig op te laden, terwijl anderen dit juist afraden.

De aanbevolen omgevingstemperatuur tijdens het opladen ligt idealiter tussen 10 en 25° (kamertemperatuur), maar mag nooit onder 0° of boven 40° liggen. In de winter is het dus eigenlijk beter om je batterij in een ‘verwarmde’ ruimte bij kamertemperatuur op te laden.

Om vroegtijdige slijtage te voorkomen, is het aangeraden om de batterij te gebruiken als ze slechts gedeeltelijk is opgeladen (tussen 30 en 70%). Heb je maar 5 km gereden dan is het helemaal niet nodig de batterij terug helemaal op te laden (tenzij je natuurlijk van plan bent om lang onderweg te zijn).

Is de batterij helemaal opgeladen (max. 24u)? Haal de stekker dan uit het stopcontact.

Hoe zorg ik voor een goed onderhoud van mijn elektrische batterij?

Als je je fiets niet gebruikt, stal je hem best ergens droog waar de temperatuur tussen de 10 en 30° ligt. Boven 30° kan de batterij oververhit raken of zelfs ontladen. Beneden 10° kunnen de omgevingskoude en -vochtigheid ervoor zorgen dat de batterij sneller ontlaadt tijdens het gebruik.

Als het koud is, raden we je aan om een hoes over de batterij te leggen om zo veel mogelijk warmte vast te houden. Bij warm weer moet je de batterij zo snel mogelijk uit de zon halen. En als het regent, denk je er maar best aan dat de batterij niet volledig waterdicht is. Maak je batterij schoon met een vochtige doek en bewaar ze dan op een droge plaats.

Gebruik je je fiets een tijdje niet? Bewaar de - opgeladen (min. 50%) - batterij op een veilige plaats en laad om de 2 weken terug op om die ± 50% in stand te houden.

Je merkt dat de actieradius van je fiets afneemt? Ligt het aan de batterij of iets anders? Ga langs bij je fietshandelaar en laat de capaciteit van je batterij testen (deze kan na 4 à 5 jaar iets afnemen).

En hoe zit het met mijn verzekering?

Zo, nu ben je helemaal klaar om te gaan rijden! Enkel nog een laatste check voor je vertrekt: weet je welke verzekering en bijstand je geniet bij een ongeval of bij materiële schade? Bekijk zeker ons aanbod voor elektrische fietsen en zachte vervoermiddelen of contacteer je makelaar om er zeker van te zijn dat je in alle veiligheid de baan op kan. We wensen je een veilige rit!

Op zoek naar een fietsverzekering?

Je zachte mobiliteit verzekerd: tot 5 vervoermiddelen in 1 contract
ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL