Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Tips om je auto te beschermen tegen knaagdieren | Blog AXA.be

Top

| 2 min lezen

Autoschade door marters of wezels? Tips om je voertuig optimaal te beschermen

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

We vinden ze allemaal lief en schattig … tot ze hun weg vinden naar de motorruimte van je wagen en die als kraakpand gebruiken. Ze kauwen aan de kabels, peuteren het isolatiemateriaal los en laten jou achter met een wagen die niet meer start. Hoe kan je dit vermijden?

Jouw auto wordt zijn territorium

Het begint allemaal heel onschuldig want deze roofdiertjes zijn gewoon op zoek naar een warm en droog hol om te slapen en naar iets om te knabbelen. Dat sommige kabels en isolatiemateriaal ruiken naar visolie of vismeel maakt hun keuzemenu natuurlijk wel makkelijker.

Enkele tips om je voertuig te beschermen

  • Niet voor iedereen mogelijk maar wel de meest doeltreffende manier: parkeer in een afgesloten ruimte of garage. Denk er ook aan alle gaatjes (vanaf 4 cm) te dichten. 
  • Scherm de motorruimte af met een draadrooster of bescherm de kabels en leidingen met speciale omhulsels. Vraag ook even aan je garagist wat je zelf kan of mag doen.
  • Laat een stroomstootapparaatje plaatsen door een vakman. De marter voelt dan een lichte elektrische schok en zou zo Pavlov-gewijs zijn lesje moeten leren.
  • Toestel met ultrasoon geluid want marters haten hoge tonen (maar wennen na een tijdje wel aan het geluid).
  • Merk je dat je al eens een ongewenste bezoeker had (je vindt uitwerpselen, haartjes)? Reinig de motorruimte dan zodat de concurrentie geen nood voelt om dit territorium te veroveren.

Ben je verzekerd bij schade door deze vandaaltjes?

Elke maatschappij heeft hiervoor zijn eigen regels. Neem dus zeker contact op met je makelaar om te bekijken in welke formule deze schade gedekt wordt.

Ben je bij AXA verzekerd? Raadpleeg zeker de Algemene Voorwaarden en de productfiche. Daarin vind je de dekkingen en de eventuele beperkingen en uitsluitingen van de waarborgen. Dit document is ook gratis te verkrijgen bij je makelaar.

Ben je van plan een nieuwe auto te kopen na schade door marters of wezels? Lees ons artikel over de belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je een nieuwe auto koopt.

Op zoek naar een autoverzekering?

De Autoverzekering van AXA? Die houdt rekening met jouw wensen.

ONTDEK ONZE FORMULES

deel dit artikel