Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Vanaf juli 2022, nieuwe regels voor elektrische steps en andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen

Top

| 4 min lezen.

Vanaf juli 2022, nieuwe regels voor elektrische steps en andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen

Op zoek naar een fietsverzekering?

Je zachte mobiliteit verzekerd: tot 5 vervoermiddelen in 1 contract
ONTDEK ONZE FORMULES

Staat je elektrische step al maanden te verstoffen omdat je niet op de hoogte bent van de nieuwe verkeersregels? Voordat je weer op je step stapt, kan je hier even nagaan wat de nieuwe wet inhoudt.

Nieuwe regels vanaf 1 juli 2022 

De nieuwe regels gelden niet alleen voor e-steps maar ook voor andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen die door hun constructie, denk aan monowheels en elektrische skateboards, een maximale snelheid van 25km/u kunnen rijden.  
  • minimumleeftijd voor het gebruik in het verkeer, is nu 16 jaar (jongere kinderen mogen enkel nog op sommige plaatsen rijden, onder andere de zeedijk of een speelstraat)
  • je mag niet meer op het voetpad rijden, zelfs niet stapvoets tenzij je gebruik maakt van een voertuig voor personen met een beperkte mobiliteit. Vanaf nu mag je enkel nog rijden waar de fietsers dat ook mogen (fietspad of op de rijbaan).
  • je voertuig mag max. 1 persoon vervoeren (tenzij het voertuig specifiek is ontworpen voor het vervoer van meerdere personen)
  • in parkeerzones staat, aan de hand van een specifiek verkeersbord, duidelijk aangegeven of je er moet, kan of niet mag parkeren
  • om in het donker te rijden moet je voertuig voortaan uitgerust zijn met reflectoren en een wit fluorescerende band aan de zijkant
Opgelet want het niet naleven van deze regels, levert je een boete op van 58 euro! Om nog maar te zwijgen van de veiligheidsrisico’s voor jou en andere weggebruikers.

Goed om te weten  

  • Het dragen van een helm en/of knie-, pols- en elleboogbeschermers is niet verplicht maar wordt natuurlijk wel sterk aangeraden.
  • Een step met een zadel valt onder de categorie ‘bromfiets’ en dus moet je dit voertuig inschrijven en in het bezit zijn van een gelijkvormigheidsattest, nummerplaat en een verzekering BA Auto.

Pas je snelheid aan

De maximale snelheid van een elektrische step of een ander zacht vervoermiddel (Segway, hoverboard, enzovoort) mag niet hoger liggen dan 25km/u.

Gebruikers van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden voortaan gelijkgesteld met fietsers, ongeacht hoe snel ze met het toestel rijden (tenzij je de step aan de hand houdt en er niet op rijdt). Je moet dus de regels respecteren die gelden voor fietsers.

Enige uitzondering : als je gebruik maakt van een voertuig voor personen met een beperkte mobiliteit waarmee je niet sneller dan stapvoets rijdt. Dan moet je je aan de regels voor voetgangers houden.

Vergeet dan niet de algemene verkeersregels te respecteren:

  • gedraag je hoffelijk en breng de andere weggebruikers niet in gevaar
  • pas je snelheid aan zodat je in alle omstandigheden (drukte, slecht weer …) tijdig kan reageren bij eventuele obstakels op de weg
  • kijk extra uit bij oneffenheden in het wegdek want met een zacht vervoersmiddel raak je makkelijker uit evenwicht en is een valpartij snel gebeurd
  • bescherm jezelf met een helm, elleboog-, pols-, en kniebeschermers
  • zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het donker (verlichting, fluohesje, reflecterende accessoires)
  • denk eraan je te beschermen met een aangepaste verzekering

Ben je verzekerd?

Maak je gebruik van een of ander zacht vervoermiddel (een elektrische step, Segway, monowheel, hoverboard, elektrisch skateboard of elektrische rolstoel)? Dan is een familiale verzekering sterk aan te raden.

Denk echter ook aan een fietsverzekering. Deze is wel handig bij schade aan je (soms dure) vervoermiddel of bijvoorbeeld bij diefstal. En bovendien kan je bij heel wat verzekeraars, bij pech of een ongeval, rekenen op bijstand (pechverhelping). En, omdat jij belangrijker bent dan je fiets, kan je ook een optie Veiligheid van de fietser afsluiten en op een vergoeding rekenen als je gewond raakt bij een ongeval.

Wens je andere risico’s te voorkomen of wil je graag bijstand in geval van pech? Neem contact op met je makelaar of surf naar axa.be om een verzekering te vinden die voor jou en je mobiliteit zorgt.

 

Op zoek naar een fietsverzekering?

Je zachte mobiliteit verzekerd: tot 5 vervoermiddelen in 1 contract
ONTDEK ONZE FORMULES

DEEL DIT ARTIKEL