Als een feniks die uit de as herrijst, is het voormalige kruisvormige AXA-gebouw van glas en staal in zijn oude glorie hersteld. Onder de nieuwe naam ‘Mix’ werd het gebouw omgebouwd tot een multifunctionele plek voor het grote publiek: hotel, wellness en kantoorruimte. Achter een gerenoveerde spiegelgevel gaan functionaliteit, de jaren 1960 en hedendaags design harmonieus samen. Klaar voor een rondleiding aan de Vorstlaan 25?
Eind jaren 1960 werd de site aan de Vorstlaan 25 in Oudergem gebouwd op initiatief van Royale Belge (nu AXA), in een moderne, geometrische stijl die contrasteerde met de natuurlijke omgeving. Eind 2019 kocht Cofinimmo deze 40.000 m2 van de verzekeringsmaatschappij, die verhuisde naar een plek dichter bij het centrum. Het pand bleef leegstaan, maakte het voorwerp uit van een voorovereenkomst voor verkoop met de Amerikaanse ambassade en kwam uiteindelijk in handen van de projectontwikkelaars Cores Development, Urbicoon, Ape en Foresite.
Een geslaagde verbouwing, zowel commercieel als architecturaal
Nicolas Billen, Business Developer bij Cores: “Het is onze bedoeling om dit gebouw, dat op de Brusselse erfgoedlijst staat, nieuw leven in te blazen. Het succes van een gedecentraliseerd kantoorgebouw van deze omvang hangt af van een mix van functies en huurders.”
Er werd een beroep gedaan op verschillende exploitanten en de renovatieopdracht werd toevertrouwd aan 5 architecten. Na twee en een half jaar coronacrisis ontvouwde het gebouw halverwege 2023 weer trots zijn vleugels, met zijn intacte kleuren en vorm. Het van boven tot onder verbouwde interieur vormt een samenhangend geheel: boven kantoren voor verhuur, beneden een hotel en in de sokkel een mix van horeca- en wellnessdiensten. Ernaast worden voorbereidingen getroffen om de bewoners van de 165 appartementen te verwelkomen.
“Het was een kwestie van durf om erin te geloven dat een dergelijke operatie zou slagen midden in een gezondheidscrisis. We wilden een hotel en een sportclub oprichten ... op een moment dat al deze functies stillagen”, benadrukt Nicolas Billen.
Functionele stijl met karakter
De overnemer was niet van plan om in zee te gaan met een standaard hotelketen. “Toen we bij het project betrokken werden, waren de ruimtes gedefinieerd, met een zekere mate van vrijheid binnen de aangegeven beperkingen: behoud van de spiegelgevel, hoge plafonds, identieke ramen en interieuronderdelen, … Alles verliep goed, omdat we dit idee respecteerden”, aldus hotelier Jean Michel André (Limited Editions): “Als men kijkt naar het eigentijdse design dat Lionel Jadot, winnaar van de Europese interieurarchitectenwedstrijd, wist te combineren met de vele verwijzingen naar het verleden, krijgt men het gevoel dat het hotel er altijd al geweest is.”
Het moest een 'juweeltje' worden, maar wel een bescheiden juweeltje dat voor iedereen toegankelijk is. Daarom wilden beiden graag de originele volumes, ruimtes en materialen behouden, aangepast aan de mode van vandaag. Jean Michel André: “Het feit dat we rond of met beschermd erfgoed moesten werken, droeg bij aan de schoonheid van de oefening. De stijl is functioneel, maar heeft karakter.”
Sportievelingen, bureaucraten, gezinnen ... iedereen is welkom in de Vorstlaan 25
“We wilden geen vijfsterrenhotel openen, maar de pracht en praal van dit mythische gebouw, dat iedereen van ver herkende, met zoveel mogelijk mensen delen. Met behoud van zijn grootsheid en zijn imposante aspecten, die we vereenvoudigd hebben door ze te vertalen naar een gemengd aanbod: 140 betaalbare kamers (en 40 suites), 3 restaurants en een bar die voor iedereen toegankelijk zijn, een food market, vergader- en conferentiezalen, een sportclub met spa en zwembaden.
Het hotel is er niet alleen voor een goede nachtrust. Het biedt ook 24 uur volledige ontspanning zonder zich te moeten verplaatsen. Dit adres trekt nu lokale, Belgische en buitenlandse gezinnen, sportievelingen en natuurlijk ook professionals aan.
Oh mijn God, een fitness in de kantine! Voormalige AXA-medewerkers brengen een bezoek aan dit monumentale prachtgebouw en stellen geamuseerd vast hoe een tweede leven werd gegeven aan wat ooit hun werkplek en zelfs hun identiteit was.
Ook geïntrigeerd door Mix?
Volg een rondleiding door de eigenaar, met binnenhuisarchitecten die het verhaal vertellen van de designbalie van de receptie, de krukjes en de bedlampjes, het bas-reliëf in papier-maché en tal van andere unieke 100% Belgische stukken die lokale kunstenaars speciaal voor Mix hebben ontworpen.