Ga naar de hoofdinhoud

Blog

6 tips voor het kopen van vastgoed

Top

| 6 min lezen

6 tips voor het kopen van vastgoed

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Wil je binnenkort vastgoed kopen? Uitstekend idee! Je weet ongetwijfeld dat investeren in vastgoed een goede beleging is. En toch is de aankoop niet altijd vanzelfsprekend: hoe bereid je je het best voor? Zijn er valkuilen die je moet vermijden? Waar moet je zeker aan denken? We geven je alvast 6 tips om succesvol vastgoed te kopen.

      1. Maak een schatting van je budget  

      Een financieel budget opstellen is essentieel in de voorbereiding van je project. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden: notariskosten, je inkomen, je eigen bijdrage, de huidige rentevoeten en eventuele financiële hulp waar je gebruik van kunt maken.  

      Voordat je een bod doet moet je bij je bank navragen hoeveel je kunt lenen. Het is van cruciaal belang om een financiële oplossing op maat van je persoonlijke situatie en budget te vinden. Vergeet deze stap niet want elk bod dat zonder voorbehoud aan de koper wordt gedaan, is bindend voor jou. Zorg er dus voor dat je het pand kunt betalen als je bod wordt aanvaard! 

      Goed om te weten:  Bij de aankoop van vastgoed betaal je registratierechten naar gelang het Gewest waarin het goed is gelegen. In sommige gevallen is het mogelijk om een belastingsverlaging of korting te krijgen.

      2. Leer de buurt beter kennen  

      Een huis of appartement vinden dat je bevalt is natuurlijk essentieel, maar de buurt moet ook bij je passen! Denk aan alle factoren die een impact op je dagelijks leven hebben: een aangename omgeving, winkels, scholen en openbaar vervoer in de buurt … al deze factoren spelen mee. Informeer ook naar de projecten in de buurt of gemeente: die beïnvloeden de waarde en het comfort van je woning in de toekomst!

      De locatie is ook belangrijk: hoe lang doe je erover om op je werk te geraken? Ben je ver verwijderd van je familie of hobby’s? Het is logisch dat je hier en daar wat compromissen zal moeten sluiten: genieten van de rust en stilte van het platteland betekent ook dat je afstand moet doen van de nabijheid van alle diensten in stadscentra!

      3. Hoe ziet je ideale woning eruit?  

      Naast de ligging en de buurt moet je een beeld hebben van de gewenste oppervlakte van je toekomstige woning. Dat zal namelijk een directe invloed op je budget hebben, maar ook op je dagelijks leven in de toekomst. Maak dus een lijst van je musthaves : aantal kamers, tuin of balkon, garage, kelder … Denk ook aan het type verwarming, want dat heeft een grote impact op je comfort en energiefactuur.

      4. Bezoeken, bezoeken, bezoeken

      Heb je de perfect match al bij je eerste bezoek gevonden? Dat is zeldzaam, want doorgaans heb je meerdere bezoeken nodig om het juiste pand te vinden. En zelfs in het geval van liefde op het eerste gezicht is het altijd slimmer om nog wat rond te kijken. Het is namelijk - helaas - niet zo dat je het pand van je dromen ook automatisch kan kopen! Daarom is het beter om andere opties achter de hand te hebben.

      Bovendien kan je door verschillende woningen te bezoeken je criteria beter vergelijken en verfijnen. Aarzel ten slotte niet om een woning op verschillende momenten van de dag en week te bezoeken zodat je de hoeveelheid verkeer of simpelweg de sfeer van de wijk zelf kunt ervaren.

      Insider tip: bezoek woningen met iemand die je vertrouwt en die met een objectieve blik naar de woning kijkt.  

      5. Hou rekening met mogelijke werken   

      Wil je renoveren of wil je liever een huis dat instapklaar is? Of je nu grote renovatiewerken uitvoert of gewoon het schilderwerk opfrist, er zijn kosten aan verbonden die je in je budget moet opnemen.

      Schakel een bouwkundig specialist of architect in om de kosten van de werkzaamheden op voorhand te schatten en hou er rekening mee tijdens de onderhandelingen over de aankoopprijs.

      Verliefd geworden op een appartement? Onze goede raad: laat je informeren! Aarzel niet om een ontmoeting met de syndicus van het gebouw in te plannen om meer te weten te komen over de statuten van de mede-eigendom, de staat van de financiën, de werken die uitgevoerd moeten worden. Praat daarnaast ook met de buren als de mogelijkheid zich aandient. 

      Tip: wist je dat je bij een renovatie premies kunt krijgen? Het bedrag en de voorwaarden voor deze premies hangen af van de regio waarin je renoveert. Ontdek in onze blogposts meer informatie over de premies in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

      6. Vraag belangrijke documenten op   

      Wanneer je een woning koopt moet de verkoper je bepaalde belangrijke documenten overhandigen, zoals:  

      • het bewijs van de eigendomstitel 
      • informatie over mede-eigendom
      • het energieprestatiecertificaat (EPC)
      • het keuringscertificaat stookolietank
      • het bodemattest
      • het attest van elektrische keuring
      • de Postinterventiedossier (PID)

      Vind de gedetailleerde lijst op notaris.be.
      Indien u een appartement aankoopt, denk eraan om de officiële documenten (=de statuten) van de mede-eigendom te controleren.  
      Je kan de verkoper ook om de laatste energierekeningen vragen om een idee te krijgen over het effectieve energieverbruik van de woning.  

      Bescherm je investering

      Als je al deze dingen in gedachten houdt bij het zoeken naar vastgoed, zal je met een beetje geduld uiteindelijk de ideale woning vinden. Heb je een warm nest gevonden? Vergeet het dan niet te verzekeren! Weet je niet zeker welke verzekering geschikt is voor je nieuwe woning? Ontdek er meer over in dit artikel.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL