Ga naar de hoofdinhoud

Voor uw reis

Ik heb een reis geboekt, kan ik mijn vakantie annuleren omwille van een uitbraak van een pandemie net voor mijn vertrek?

U ben niet gedekt voor annulatie, indien op de dag van uw vertrek, uw bestemming in een ‘rode’ zone ligt (= de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten raden ten strengste af of verbieden om te reizen) en u uw reis wilt annuleren omwille van de pandemie. We raden aan om jouw reisorganisator of vliegtuigmaatschappij te contacteren.

Wanneer ik ziek word (gelinkt aan Covid of niet) juist voor mijn vertrek op reis, kan ik dan mijn reis annuleren?

Ja, wanneer je een annulatieverzekering hebt afgesloten, dan zal je vergoed worden. Zelfs wanneer je ziek wordt net voor het opstappen op het vliegtuig en je de toegang tot het vliegtuig werd ontzegd. Let wel, alle nodige medische attesten moeten kunnen worden voorgelegd.

Ik heb een vakantie geboekt in een land dat momenteel een 'groene'/'oranje' zone is. Het land verandert voor mijn vertrek in 'rood' (= ten strengste afgeraden of verboden om te reizen door de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten) door de uitbraak van een pandemie, kan ik mijn reis annuleren?

Wanneer op de dag van vertrek jouw vakantiebestemming in een 'rode' zone verandert, dan kan je jouw reis niet annuleren omwille van de uitbraak van een pandemie. We raden aan om jouw reisorganisator te contacteren. Wanneer het verandert in 'rood' tijdens jouw vakantie, dan zullen we medische bijstand (indien nodig repatriering) en verlengd bedrijf (max. € 125/nacht (kamer+ontbijt) en voor max. € 1250) voorzien tijdens je verblijf in het buitenland.

Ik heb een vakantie geboekt in een land dat momenteel een 'rode' zone is (= ten strengste afgeraden of verboden om te reizen door de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten) door de uitbraak van een pandemie. Het blijft 'rood' wanneer ik vertrek, ben ik gedekt?

Wanneer op de dag van vertrek jouw vakantiebestemming nog steeds een 'rode' zone is en het verboden is om te reizen door de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten, is er geen dekking voorzien indien je toch vertrekt. Indien het ten strengste afgeraden is om te reizen door deze autoriteiten, omwille van een pandemie, voorzien we dekking tot maximum € 6.500 voor de volgende kosten in het buitenland: medische kosten, repatriëring, hulp aan verzekerden jonger dan 18 jaar en de ter beschikkingstelling van een chauffeur. Deze limiet is alleen van toepassing als de ziekte verband houdt met de pandemie.

Voor vertrek, maakt mijn reisgenoot het volgende mee: hij heeft een ongeval of hij heeft een ernstige ziekte of hij overlijdt Kan ik mijn vakantie annuleren?

Ja, je kan jouw reis annuleren (gelinkt aan Covid of niet) wanneer je een annulatieverzekering hebt afgesloten en zelfs indien je reisgenoot niet gedekt was door het contract (een reisgenoot die dezelfde accommodatie of kamer deelt met de verzekerde). Let wel, alle nodige documenten (medische attesten, overlijdensbericht,...) moeten kunnen worden voorgelegd.

De Belgische overheid raadt ten strengste af of verbiedt reizen door een uitbraak van een pandemie, maar mijn vakantie is niet geannuleerd, ben ik gedekt?

Wanneer je naar een 'rode' zone reist en de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten verbieden reizen, dan ben je niet gedekt. Wij raden aan om jouw reisorganisatoir of vliegtuigmaatschappij te contacteren. Wanneer deze autoriteiten ten strengste afraden om te reizen, omwille van een pandemie, voorzien we dekking tot maximum € 6.500 voor de volgende kosten in het buitenland: medische kosten, repatriëring, hulp aan verzekerden jonger dan 18 jaar en de ter beschikkingstelling van een chauffeur. Deze limiet is alleen van toepassing als de ziekte verband houdt met de pandemie.

Indien het land waar ik naar toe wil reizen 'oranje' is en mijn familie raadt mij aan om niet te gaan, kan ik dan mijn reis annuleren?

Neen, dit is geen geldige reden om jouw trip te annuleren. Sommige voorbeelden van annulatie, indien je een annulatieverzekering hebt afgesloten, zijn:

  • overlijden, ongeval of ernstige ziekte van de verzekerde zelf, een samenwonende, een verwante tot de tweede graad of een reisgenoot;
  • ernstige materiële schade die de woning van de verzekerde onbewoonbaar heeft gemaakt op voorwaarde dat deze schade zich heeft voorgedaan 30 dagen voor vertrek;
  • het overlijden van jouw hond, kat of paard binnen 7 dagen voor vertrek;
  • ...

Ik wil mijn familie in het buitenland bezoeken. Een van mijn familieleden in het buitenland wordt ziek en moet in quarantaine gaan. Kan ik mijn reis annuleren?

Wanneer je een annulatieverzekering hebt afgesloten:

  • Indien jouw familielid is gelokaliseerd in een 'rode' zone (= ten strengste afgeraden of verboden om te reizen door de Belgische autoriteiten, de autoriteiten van het land van bestemming of de Europese autoriteiten) --> Neen
  • Indien jouw familielid is gelokaliseerd in een 'groen'/'oranje' zone --> Ja, indien je de nodige medische attesten kan afleveren.

Ik heb koorts net voordat ik op het vliegtuig moet stappen en de toegang tot het vliegtuig wordt mij ontzegd. Ben ik gedekt?

Indien dit kan gestaafd kan worden door de nodige medische attesten, ben je gedekt.

Ben ik, net voor vertrek, gedekt voor een COVID test omdat het land van bestemming een negatieve test vereist?

Neen, de kosten voor deze test worden niet ten laste genomen. Dit geldt ook voor de kosten voor een visa of vaccin.