Ga naar de hoofdinhoud

Blog

Huis kopen in België: wat zijn de te volgen stappen?

Top

| 5 min lezen

Huis kopen in België: wat zijn de te volgen stappen?

Koop je vastgoed?

Bescherm je nabestaanden financieel in geval van overlijden met een schuldsaldoverzekering.

Ontdek onze oplossingen

Heb je jouw droomhuis gevonden? Proficiat! Een huis kopen in België is geen fluitje van een cent. Welke verschillende stappen volg je om van je droom werkelijkheid te maken? ? Een bod doen, de verkoopovereenkomst tekenen, verzekeren: wat doe je, wanneer en met wiens hulp? We leggen het jou allemaal in detail uit.

1. Een bod uitbrengen

Heb je, na het volgen van onze tips, je droomhuis gevonden? Dan is het eerste wat je moet doen een bod uitbrengen. Opdat je bod geldig zou zijn, moet het volgende zaken vermelden:

  • Jouw contactgegevens
  • De naam van de huidige eigenaar(s)
  • Het adres van het goed
  • De geldigheidsduur van je bod
  • De prijs die je biedt
  • Jouw handtekening
  • De datum van het bod

Als je een hypothecaire lening nodig hebt, is het sterk aanbevolen er bij de verkoper op aan te dringen (als hij deze nog niet voorzien heeft) opschortende clausules toe te voegen met betrekking tot de toekenning van jouw lening. Je kan ook voorwaarden toevoegen zoals het verkrijgen van een bouw- of milieuvergunning. Het uitbrengen van een bod bindt jou persoonlijk: als de verkoper jouw (correct opgemaakt) bod aanvaardt, gaat de verkoop door.
Is jouw bod schriftelijk aanvaard? Dan kan je overgaan tot de volgende stap: een hypothecaire lening afsluiten.

2. Een hypothecaire lening en schuldsaldoverzekering afsluiten

Zodra de verkoper jouw bod heeft aanvaard, neem je onmiddellijk contact op met verschillende banken om jouw vastgoedaankoop te financieren (indien nodig) door een hypothecaire lening af te sluiten. Weet wel, hoe groter je eigen inbreng hoe beter het tarief dat je van de bank zal krijgen voor het deel dat je eventueel moet lenen.

Om te genieten van een voordelige rentevoet op jouw lening, kan jouw bank je voorstellen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Weet echter dat het jou vrij staat deze verzekering af te sluiten bij de maatschappij van jouw keuze. In geval van overlijden krijgen je nabestaanden een kapitaal uitbetaald waarmee het uitstaand saldo van je lening wordt terugbetaald. Zo zijn ze beschermd en zullen ze bovenop het emotionele verlies, geen extra financiële last moeten meedragen.

Goed om te weten: als je je schuldsaldoverzekering bij AXA afsluit, kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van een gratis overlijdensdekking vóór de ondertekening van de aankoopakte, en dit gedurende een periode van maximaal 4 maanden tussen de datum van aanvaarding van het risico door de maatschappij en de datum van inwerkingtreding van het contract.

3. Een verkoopovereenkomst ondertekenen

Er wordt vaak gezegd dat 'een verkoopovereenkomst gelijk staat aan een verkoop', maar om de verkoopovereenkomst zo duidelijk en zo volledig mogelijk op te maken, doe je best beroep op de diensten van een notaris. De notaris kan dan verschillende opzoekingen doen (hypotheek, stedenbouw enz.). De verkoopovereenkomst zal als basis dienen voor het opstellen van de eigenlijke verkoopakte.
Wanneer je de verkoopovereenkomst ondertekent, moet je ook een waarborg betalen die doorgaans 10% van de aankoopprijs bedraagt.

4. Een woonverzekering afsluiten

Vanaf wanneer moet je je toekomstige huis verzekeren? Wat gebeurt er als er waterschade ontstaat terwijl je nog geen eigenaar bent? Geen paniek, de verkoper verzekert zijn eigendom totdat de eigenlijke verkoopsakte wordt ondertekend.

Maar wie zegt dat hij zijn premies heeft betaald of dat hij zijn woning goed heeft verzekerd? Om eventuele problemen te vermijden, is het aanbevolen jouw woning te verzekeren vanaf de ondertekening van de verkoopovereenkomst.

5. De verkoopakte ondertekenen

Goed nieuws: de verkoopovereenkomst is ondertekend, jouw hypothecaire lening is aanvaard, je hoeft alleen nog de eigenlijke verkoopakte te ondertekenen!

Over het algemeen wordt de termijn tussen de verkoopovereenkomst en de eigenlijke verkoopakte vastgelegd op 4 maanden, omdat op fiscaal vlak de registratierechten binnen deze termijn moeten worden betaald. De notaris zal van deze tijd gebruik maken om een groot aantal administratieve opzoekingen te verrichten als aanvulling bij de opzoekingen die reeds zijn verricht bij het opstellen van de verkoopovereenkomst.

6. Renovatiewerken uitvoeren

Wil je jouw nieuwe nestje verbouwen/renoveren? Dat doe je met een gerust hart met een verzekering ‘Alle Bouwplaatsrisico's’. Deze verzekering beschermt je tegen de gevolgen van gebeurtenissen die kunnen leiden tot vertragingen of het stilleggen van de werf.

Ben je door de prijs van de offertes stomverbaasd? Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde renovatiepremies. Lees dan zeker onze artikels:

Welke renovatiepremies zijn er in Brussel? Welke renovatiepremies zijn er in Vlaanderen? Welke renovatiepremies zijn er in Wallonië?

Wil je meer weten over alle verzekeringen die je moet overwegen bij het kopen van vastgoed? Lees dan ons artikel: ‘Welke verzekeringen sluit je best af als je een woning koopt?

Koop je vastgoed?

Bescherm je nabestaanden financieel in geval van overlijden met een schuldsaldoverzekering.

Ontdek onze oplossingen

DEEL DIT ARTIKEL